Ingemar Sandström, oppositionsråd, Nordmaling

Om livets små förtretligheter och glädjeämnen

Norsjö, Utvecklingsråd och Flyktingmottagning

Nyss hemkommen från Norsjö kommun och ett givande studiebesök kring avfallshantering och återvinning försöker man samla intrycken av det man sett och fått höra. Det är ju rent fantastiskt vad mycket man kan lära av att bara ge någon en chans att berätta eller att visa hur just han/hon har sett på frågan och vilket fokus man haft när man skapat lösningen! Vi ska väl se över våra rutiner kring ämnet, och ska väl naturligtvis skapa en lösning som passar oss, men jag har då onekligen fått hjälp att se många alternativ till lösning. Stort tack till Mikael och hans medarbetare för ett bra mottagande!

I morgon har det nya Utvecklingsrådets arbetsgrupp sitt första möte, där vi tillsammans ska försöka ta fram spelregler och strategier för rådets sammanträden. Arbetsgruppen ska också ta fram förslag till prioriterade områden för rådet att hantera. Utan att gå händelserna i förväg tror jag nog att frågan om bristen på bostäder/lägenheter kommer att vara högt på dagordningen, men vi får väl se vad arbetsgruppen kommer fram till. Rådets sammansättning, medlemmar och uppgift finns beskrivet på kommunens hemsida under fliken Vision 2010. Redan nästa vecka är det också meningen att en frivillig grupp av människor i Nordmaling påbörjar en omfattande omvärldsanalys, för att hjälpa Utvecklingsrådet fokusera på rätt områden. Det blir spännande att se resultatet!

Imorgon ska jag sitta på en konferens kring regionens gemensamma flyktingmottagning. Vi är rätt unika i Umeåregionen, där 6 kommuner enats om en gemensam mottagning för de flyktingar som väljer att komma till oss. Den modellen har ju nu funnits i bra många år, och det jag får höra från andra kommuner och landsändar om denna modell är till största delen förvåning och avundsjuka att vi klarar av att samverka i en så stor fråga. Ja, vad svarar man på det? Vill man, så kan man! Det gäller nog även större frågor än gemensam flyktingmottagning.

Ikväll finns ingenting inritat i kalendern. Tror nästan att jag ska tillåta hustrun att dra med mig runt på en promenad läng Puttes väg…….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.