Ingemar Sandström, oppositionsråd, Nordmaling

Om livets små förtretligheter och glädjeämnen

Valborg och frånvarande föräldrar

Har haft ett mindre upplyftande möte med polisen kring morgondagens förväntade ungdomsfylla och allt vad det innebär. Det är ju en tragik i sig själv att Valborgsmässoafton med nästan automatik ska vara ungdomarnas premiär för en riktig fylla, och att det nästan blivit ett tvång bland ungdomarna att vara full på Valborgsmäss, annars räknas man inte!? Men det som oroar och stör både mig och polis är frånvaron av föräldrarna en så´n här specifik helg, eller för att vara ännu tydligare, föräldrar som tydligt markerar att man inte vill ha nå´nting med ungarna att göra när dom kommer hem (eller ännu värre när polisen skjutsar hem dom) fulla och utslagna. Föräldrar som köper ut sprit och öl åt sina egna barn (och andras), föräldrar som upplåter hemmet för barnens party, föräldrar som helt lämnar barnen utan uppsyn, fast man är medveten om resultatet och effekterna då barnen dricker.
Det här övergår mitt förstånd hur man tänker och resonerar i dom familjerna. Jag har hört ’ursäkterna’ om svårigheterna att säga ifrån, bättre köpa ut själv än n´ån dynga från en langare, bättre dom super hemma när man då ändå har uppsikt etc, etc. För mig låter det ändå bara som en Låt-gå-mentalitet, och själv slippa besvär, och att slippa ta tag i en besvärlig situarion, och att lägga över ansvaret på barnen och ungdomarna. Barnen har inte förståndet att förstå konsekvenserna, och det är bara oansvarigt av föräldrarna att förvänta sig något annat. Det är dom vuxna som måste sätta reglerna, innefattande mitt eget barns relation till alkohol och fylla, även om det innebär umbäranden för den egna bekvämligheten eller det egna firandet! Jag hoppas vi ska få se ett Valborgsfirande som innehåller många vuxna och föräldrar tillsammans med ungdomarna vid de festplatser som anordnats runt kommunen, och ett minimum av utslagna ungar! Trevlig Valborg!

P.S. Ser att ungarna i Lycksele kräver att få ha Champagnefrukost till avslutningen, och att det skulle vara en ’demokratisk fråga’. Inte underligt att det går åt skogen, ibland….

Nu väntar en veckas semester! Det ska bli skönt att få koppla av och ladda batterierna för en aktiv vår och försommar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.