Ingemar Sandström, oppositionsråd, Nordmaling

Om livets små förtretligheter och glädjeämnen

Arbetsutskott, bidragsreglemente och LOV

Idag har arbetsutskottet (AU) haft sitt sammanträde. Här bereds ju de frågor som skall upp till beslut i kommunstyrelse eller i fullmäktige. Det som tagit en del utrymme idag är alla ansökningar om bidrag eller stöd till olika verksamheter. Kan inte låta bli att förundras över att man fortfarande ser kommunen som en självklar eller naturlig finansiär för sina egna verksamheter, nästan oberoende hur verksamheten ser ut. Vill man vara elak skulle man kunna dra likhetstecken mellan ideell verksamhet = kommunal bidrag, även om det naturligtvis finns många föreningsverksamheter som själva skaffat sin finansiering. Men väldigt många klarar inte av att anpassa verksamhet till intäkt, och då kommer ansökan om pengar som ett brev på posten (ojdå!) Just idag beslutades att hela bidragsreglementet ska ses över, och det med politiska ögon. Idag finns en mängd verksamheter som får bidrag utan att någon egentligen kan motivera varför (’det har alltid varit så’) Jag tror att fler kommuner börjar se över vad som skall finansieras över skattsedeln, och vad man ska kunna förvänta sig av verksamheterna själva (eller kanske få tillbaka av verksamheterna)
Utgångspunkten borde vara barn- och ungdomsverksamhet, där finns ett gemensamt intresse av meningsfull sysselsättning för barnen, men är det riktigt relevant att kommunerna -med skattemedel- finansierar vuxna människors fritidsintressen? Jag är tveksam, och ser fram emot översynen.
LOV, Lagen om Valfrihet, kommer att tas av riksdagen nu i sommar, och ger helt nya förutsättningar för Sveriges kommuner. Lagen innebär i korthet att kommunerna istället för att upphandla verksamhet själva kan bestämma formerna, innehåll, kvalitet och pris, och sedan’´godkänna’ de som vill leverera till de stipulerade kraven (inklusive den egna verksamhetens anställda). Det kommer naturligtvis att ge brukarna/kunderna en helt annan valfrihet och ett tydligt fokus på brukarnytta. Det ska bli roligt att jobba med den nya lagen som stöd, inte minst i arbetet med att hitta alternativa driftsformer för de kommunala verksamheterna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.