Ingemar Sandström, oppositionsråd, Nordmaling

Om livets små förtretligheter och glädjeämnen

Mäns våld mot kvinnor

Precis hemkommen från en föreläsning om rubricerade ämne, och känner fortfarande att jag har hög puls och hög grad av ilska när man fått höra vad som händer i Sverige, ännu och i ökande grad. Fakta: 46% av kvinnorna i Sverige har utsats för våld av en man någon gång efter sin 15-årsdag! 31% av kvinnorna har utsatts för våld av en man någon gång före sin 15-årsdag!! 34% av kvinnorna i Sverige har åtminstone en gång efter sin 15-årsdag utsatts för sexuellt våld av en man!!! 20% av kvinnorna i Sverige har erfarenheter av sexuellt våld från någon man före sin 15-årsdag!!!! Vad är detta?!? Vad är det för sorts män som utsätter kvinnorna för detta? I min ungdom var det en hedersregel att en man eller pojke aldrig skulle bruka våld mot en kvinna/tjej, det var detsamma som att direkt bli utstött ur den manliga gemenskapen. Ingen riktig karl brukade våld mot en kvinna. Idag verkar dom värderingarna helt ha försvunnit, eller…
Frågorna som finns är obehagliga och tydligen svåra att besvara:
-Varför fortsätter mannen förfölja sin kvinna med fortsatt våld? (fastän han föraktar och avskyr henne)
-Varför stannar kvinnan kvar i ett förhållande som innehåller våld? Finns inga alternativ?
-Varför ser resten av omvärlden på utan att ingripa?
-Varför anses våld inom familjen som en ’intern sak’?

Det känns som om vuxenvärlden har gett upp eller accepterat att unga grabbar idag både får kränka unga tjejer med nedvärderande begrepp eller uttryck, och lika accepterat håller det tydligen på bli att grabbar kan smälla på en tjej med knytnävarna. Vart tog dom tidigare spärrarna vägen? Vart försvann dom vuxnas ansvar att berätta för våra unga män att vissa saker inte är acceptabla. Det finns dom som påstår att män alltid har slagits, det tillhör hannens revirbeteende; kan så vara, men våldet mot kvinnorna är något helt annat och har ingenting med revir eller kamp att göra, utan är bara kopplat till den upplevda äganderätten till kvinnan, som numera tydligen får fastställas med våld. Vi kan aldrig tillåta att den utvecklingen får fortsätta. Varje individ är och skall vara okränkbar, oberoende av kön eller muskelmassa! Ta tillbaka värderingarna!

2 kommentarer

  1. Anna K

    Vi är nog helt överens om nulägesbeskrivningen. Det är illa att det ser ut som det gör, och att siffrorna är så höga. Men tror du på fullt allvar att det var bättre förr? Och att vi, m a o är på väg åt fel håll? Tror du inte att det är så att nu när könen blivit lite mer jämställda vad gäller ekonomisk och social makt så kan det här våldet komma fram i olika undersökningar. Tidigare förtegs det, och betraktades som privatsaker och familjeproblem.
    Så tror i allafall jag att det är. Jag vill inte tillbaka till några gamla värdederingar utan framåt mot mer jämlika, jämställda och rättvisa värderingar. Moderna helt enkelt.

  2. Ingemar

    Hej Anna! Tack för kommentar, Vill absolut inte tillbaka till det gamla, tror nog att du har helt rätt i att mera kommer fram i dagéns jämställdare samhälle, men jag vidhåller att förr skulle aldrig en ung grabb bära hand på en tjej, och börjar du slå okända tjejer i tonåren, vad blir då resultatet när du är vuxen och är i ett förhållande? Jag tycker fortfarande att normen från förr åtminstone var en broms in i ett synsätt att det är OK att jag spöar min fästmö/fru.
    Hälsningar
    Ingemar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.