Ingemar Sandström, oppositionsråd, Nordmaling

Om livets små förtretligheter och glädjeämnen

Mer för barna..

När man hamnar i frågeställningar som berör barnen, blir man plötsligt å´ena sidan väldigt vek och medgörlig, å´ andra sidan väldigt målmedveten och energifylld. Det är väl som någon vis person har sagt att man är mamma eller pappa livet ut, och slutar aldrig att bry sig och engagera sig i sina barns liv och leverne med alla deras problem och glädjeämnen.
Tycker någon enstaka gång att barnen (som nu kan kallas vuxna i 30-årsåldern) själva borde kunna ta fullt ansvar för sina liv, men så funkar det inte, åtminstone inte för mig, utan man kollar upp och bryr sig och ängslas och funderar. Självklart finns ens egna erfarenheter från ungdomsåren kvar som någon knäpp referens, och det gör ju inte saken bättre precis. Man har ju nå´n sorts förhoppning att barnen ska slippa göra dom allra värsta och sämsta tabbarna och erfarenheterna som man själv genomgick, men hoppet är inte alltför stort. Tydligen ska varje generation själv göra sina misstag, smällar och taskiga erfarenheter, och att lyssna på den äldre generationen och ta råd därifrån är väl så ute som det bara kan bli. Man kan bara hoppas att det inte behöver svida alltför djäkligt när det nu tydligen ändå måste hända.
Annars är det inte så dumt att ta lärdom om vad och hur andra har löst sina problem. I näringslivet kallas det benchmarking, ett modernt och accepterat sätt att spionera på vad kolleger och konkurrenter har använt för lösningar på ett problem. Det känns ju ganska värdelöst att sitta och uppfinna hjulet gång på gång, när det är betydligt lättare att se hur andra har gjort och så bara skamlöst kopiera den lösningen. Jag tror att det finns hur mycket bra idéer som helst att stjäla, så länge man ser kopplingarna och likheterna i det som upplevs som problemet. Det kräver visserligen att man med ödmjukhet kan skippa både jantelag och NIH-problematiken (NIH = Not Invented Here) och acceptera att andra kan ibland bättre än man själv. Jag har själv för många år sedan antagit den makalösa och mycket användbara devisen Steal Knowledge With Pride, vilket jag själv vill översätta med Ta vara på andras kunskap utan att skämmas! Mycket användbart, kan rekommenderas!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.