Ingemar Sandström, oppositionsråd, Nordmaling

Om livets små förtretligheter och glädjeämnen

Media och sanningen

Idag har man fått uppleva det absolut största bottennappet från media, när VK:s s.k. journalist Cecilia Göthe Norlin gjort ett (i hennes egna ögon) ’scoop’ kring en ungdom från boendet Atlas som själv valt att flytta ut därifrån. Pojken i fråga är 18 år/myndig, har fått uppehållstillstånd och har rättigheten att lämna boendet, vilket också var hans egen vilja.
Att då få läsa Cecilias artikel, späckad med direkta felaktigheter, vinklad till det närmast omöjliga, och utan någon som helst kontroll av de uppgifter hon sprider i artikeln, känns som direkt övergrepp på alla som arbetar och ansvarar för verksamheten. Enligt de kunskaper jag själv har om media och deras juridiska och etiska regelverk, har Cecilia Göthe Norlin brutit mot samtliga. Det kan kanske skyllas på oförstånd eller brist på erfarenhet från hennes sidan, men att redaktionsledningen släpper igenom en sådan artikel är både skrämmande och ofattbart. Att Cecilia sedan ringer och ber om ursäkt är en klen tröst då felaktigheterna och lögnerna redan spridits i samhället, och orsakat stor skada hos de berörda.
Lika skrämmande har det varit att läsa de kommentarer som funnits på VK:s websidor. Den demokratiska rättigheten att fritt få tycka till har använts till personangrepp som inte går att försvara, och VK:s s.k. granskning av det som skrivs är uppenbarligen obefintlig.
Jag blir personligen skrämd då jag läser vissa personers kommentarer och inlägg och ifrågasätter verkligen om det var detta vi vill försvara när vi talar om tryckfriheten. Nu har VK:s redaktion vaknat, man har tagit bort kommentarerna, men som sagt, det är så dags nu!
Jag tror inte att Cecilia Göthe Norlins ursäkter någonsin kan reparera de skador hon har orsakat, men man får väl be till högre makter att man aldrig någonsin ska behöva se något liknande, åtminstone inte från VK:s sida, som ju ändå påstår sig vara en seriös och neutral samhällsbevakare

11 kommentarer

  1. kommunarbetare

    att gossen kan känna sig kränkt, det får man förstå. Karlar har ju så ömtåligt ego, men att de som jobbar där inte alla har utbildning till sitt arbete, det vet ju vi som bor i Nordmaling. Kan det inte spela in om utbildning saknas? Psykologi, osv

  2. Giovanni

    Vad är det som är såpass felaktigt? Föreståndaren fick ju själv bemöta kritiken och bestred ingenting, egentligen. Sa bara att han förstod att killen kunnat uppfatta formuleringen felaktigt, och Cecilias artikel handlar ju om hur han uppfattat formuleringen.

  3. Ingemar

    Vem som är kränkt och inte kränkt i denna fråga lär vi väl få leta i stjärnorna efter. Jag har svårt att ta till mig att någon kan vara kränkt som har gjort ett eget val, uttalat sin glädje över det valet, och helt frivilligt. Vad gäller kompetens anser jag att Atlas personal är väl kompetenta för sin uppgift. Två av de anställda saknar visserligen formell akademisk utbildning, men har istället mycket god erfarenhet av att arbeta med ungdomar, särskilt från andra kulturer.

  4. Ingemar

    Man kan få bemöta, och man kan få bemöta. Om reportern däremot inte bryr sig om att ta med någonting av objektiva fakta kring händelsen utan bara lyfta fram det som gagnar hennes uppfattning, anser inte jag att man fått bemöta kritiken. Artikeln är helt ensidig, och visar ingenting av det som föregått pojkens frivilliga utflyttning från Atlas. Atlas har inte kastat ut någon, och inte heller placerat honom i den påvisade lägenheten.

  5. ingemar

    Vem som är mest kränkt i den här frågan kan man ju alltid diskutera, och det är mest synd att artikeln inte ger hela bilden. Vad gäller kompetensen ner på Atlas så anser jag att man har hög kompetens för sitt uppdrag. Visserligaen saknar två av de anställda den formella akademiska utbildningen, men de både har däremot en mycket god livserfarenhet av att arbeta med ungdomar, speciellt ungdomar från andra kulturer.

  6. ingemar

    Vad gäller kompetensen hos de anställda på Atlas anser jag den vara hög. Visserligen saknar två av de anställda den formella akademiska utbildningen, men har istället en god livserfarenhet fran arbete med ungdomar, särskilt de från andra kulturer. Deras kompetens lovordas, inte minst från Gode männen.
    Att bemöta ett medialt påstående är helt hopplöst om reportern inte brys rig om att ta med dina synpunkter. Synd att artikeln bara gav en sida av situationen, utan att ta hänsyn till både bakgrund och skeende.

  7. Giovanni

    Nu pratar du om att artikeln är vinklad, och visst är den det. All journalistik är väl mer eller mindre vinklad. Men min fråga var vad som var felaktigt. Du skriver i blogginlägget att artikeln är späckad med direkta felaktigheter, peka ut dem, tack!

  8. Fredrik Johansson

    Sägs att du är polare med platschefen på Atlas. Så den sidan av historian lär du ha fått höra.
    Frågan är om du har pratat med ungdomarna som bor där och hört hur dom ser på saken?
    Eller du kanske inte bryr dig hur dom mår?

  9. ingemar

    Ber om ursäkt att jag inte har samma möjligheter som du att sitta bakom datorskärmen. Har varit på resande fot, så någon silence från min sida är det inte tal om. Jag kan och får inte gå in på ärendet i media, men media själva är vidtalade om felaktigheterna. Största felaktigheten som jag kan nämna är ända att ingen kastat ut pojekn från Atlas. Han är 18 år = myndig, och har PUT (Permanent Uppehålls-Tillstånd) och gör precis som han vill, likt vilken annan myndig person som helst i Sverige. Och den riktiga beskrivningen är att pojken själv valt att skriva ut sig från Atlas, något som Atlas alltså inte kan förhindra eller göra något åt.

  10. ingemar

    Jag är inte mer polare med platschefen än jag är med vilken annan medarbetare som helst i kommunen. Och ja, jag är nere på Atlas med jämna mellanrum, och har inte hört någonting åt det beskrivna hållet från någon av ungdomarna där. Och naturligtvis bryr jag mig om hur ungdomarna mår. Att man inte mår bra är ändå ingen ursäkt för att man kan få bete sig precis hur man vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.