Ingemar Sandström, oppositionsråd, Nordmaling

Om livets små förtretligheter och glädjeämnen

Kommunen, pengar och Tallin

Det börjar dra ihop sig till både årsbokslut och budgetberedning. Årsbokslutets siffror är i princip klara, och det är ingen munter läsning. Fjolårets verksamheter kostade kommunen drygt 7 miljoner mer än vad som var budgeterat, och besparingskraven kommer som ett brev på posten. Dert handlar om att klara hem 2009 års verksamheter inom de pengar som finns tillgängliga, vilket blir en stor utmaning för alla delar i kommunen. Signaler och prognoser från Sveriges Kommuner och Landsting talar om ännu sämre ekonomi för kommunerna under 2010, och de lagkrav som finns om balans i den kommunala ekonomin kommer att innebära direkta nedskärningar i många delar om inte någonting kommer via regeringens proposition nu i april. Anpassningar kommer vi att tvingas göra, oberoende av statens eventuella tillskott, och frågan blir enbart hur stora anpassningar som måste göras.
Bekymmersamt är det, och det är ingen egentlig tröst att vi delar de ekonomiska problemen med ytterligare närmare 200 andra kommuner. Effekterna av den globala krisen kommer vi ändå att få uppleva på hemmaplan….
Jag gav hustrun en Tallin-resa med flyg-båt-spa-hotell etc till julklapp, vilket var uppskattat. Julklappen var dessutom inköpt för 2 personer, vilket ger ett visst handlingsutrymme (för hustrun). Hon har ändå direkt visat den goda smaken att vilja ha med mig som person nummer två, vilket jag måste berömma. Så imorgon bittida lyfter vi för transport till Stockholm där m.s Romantica (!) väntar på att ta oss till Tallin och väntade upplevelser i härlig spa-miljö. Det ska onekligen bli skönt att komma iväg några dagar och bara bry sig om oss själva.
Ser i rutan intill att UMA beklagar sig över att hon inte blivit upplyst om de borgerliga partiernas tankegångar före de kom till media. Håller med UMA i sak, och ser fram emot den kommande socialdemokratiska månadsplaneringen, vad gäller politiska aktiviteter….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.