Ingemar Sandström, oppositionsråd, Nordmaling

Om livets små förtretligheter och glädjeämnen

Nya tider, nya seder…

Det har tagit en tid att acceptera och förstå vad som hände vid valet, men nu har det mesta som blivit resultat av valet åtgärdats, och ett antal nya -och gamla- politiker har fått nya -eller gamla- roller att hantera.  Den gamla politiken, där allt helst ska styras direkt från toppen, verkar ha fått en renässans, och redan innan fullmäktige tagit sina beslut om mandatperiodens befattningar påbörjades förändringarna. Det skall bli synnerligen intressant att se hur begreppet demokrati kommer att hanteras med det nya styret. Några direkt eller indirekt påtalade förändringstankar väcker onekligen funderingar;

-Personalhanteringen i kommunen ska visst helst skötas av politiker, och inte av de formella cheferna?  Spännande att se var gränserna kan gå…..

-Näringslivsfrågorna i kommunen verkar ska skötas av en nygammal konsult via ett personligt avtal?  Betyder det att Utveckling Nordmaling inte skött sitt uppdrag, eller ligger det något annat bakom? Och blir Utvecklingsrådet omodernt och läggs ner?

-Visionsarbetet ska tydligen helst skötas av politiker. De borgerliga förslaget om en grupp som kan rekrytera många engagerade människor från hela samhället föll inte det nya styret på läppen, istället  vill man ha fem(!) grupper med politiker som ska ta fram visionen för de kommande 10 åren.  Och sedan tala om för folk vad som skall gälla, eller?

-Någon konkurrensprövning av kommunala verksamheter är inte aktuellt har nya styret tydligt deklarerat. Det innebär ju förståss att  man inte behöver oroa  sig, utan kan fortsätta sköta verksamheterna utan möjlighet att pröva effektivitet, ekonomi, kvalitet, m.m.  Men man kanske inte vill veta?

-När man nominerar till olika uppdrag behöver man tydligen inte skämmas alls. På annat sätt kan man inte tolka att man till revisionen nominerar en person som för bara ett år sedan fick lämna sitt kommunal jobb p gr av oegentligheter. Eller ligger det något i det det nya styret uttrycker -"kanske bra att ta någon som fifflat, så vet han ju lättare vad han ska granska"…..!? 

Jaja, tiden får väl visa vad som kommer att bli standard i kommunstyret.  Men nog måste man få uttrycka en viss oro efter vad inledningen har visat….

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.