Storuman 2:a i Sverige =(

Storumans kommun använder näst mest av skattebetalarnas pengar på kommunal affärsverksamhet. Vilket bottenlöst hål lades pengarna i månntro? Kan du komma på det före du läser vidare? Tror Håkan Rombe (fp) beskrev det som "svarta hålet", är beredd att dela hans uppfattning.

Nettokostnad (kr) per invånare för kommunens affärsverksamhet

Av Sveriges 289 kommuner hamnar alltså Storumans kommun på andra plats.  Tabellen visar de 14 kommuner som lägger mest på kommunal affärsverksamhet. Skriver "lägger" för det är ingen investering, i alla fall inte från Storumans håll. Bara Pajala kommun använder mer av kommunmedborgarnas pengar i detta syfte. Cirka 10 gånger mer än genomsnittet. Tiden som krävs för att analysera Storumans höga placering är inte lång, rikstrafiken använde orden:

"operatören hade inte anledning att räkna med konkurrens subventionerad med allmänna medel."

Jag talar naturligtvis om Gunnarn flygplats, och den kommunalt sponsrade trafiken som utgick därifrån de senaste två åren. Ohållbart, som tillslut även kommunen insåg inte allt för långt efter gemene medborgare.

Det är dessa allmänna medel (11,5 miljoner kronor) som gör att vi skjuter iväg mot toppen, ingen annan verksamhet inom den kommunala koncernen erhåller sådant stöd. Storumans energi, umluspen mfl. behöver inget stöd. Ha detta i bakhuvudet när vi diskuterar Storumans flygplats vara eller inte vara, det var ett logiskt beslut att lägga ner. Pengar som nu friställs för mer angelägna utgiftsposter. Var det de 12 jobben man värnade om kan man använda några få miljoner till att omplacera dessa någon annanstans i kommunen, om det är angeläget.

Summa sumarum ett klokt beslut, finns det någon som är av en annan åsikt?

Etiketter: ,

7 kommentarer

 1. Erold

  Lycka till i den negativa ,stagnerande Håkansektorn.
  Vi i Kl kommer att fortsätta hitta möjligheter för att flyget skall fortsätta .
  Fortsätter resandet i gunnarn som nu ,så kommer vi att nå 20000 resenärer /år,vilket gör ca 20 miljoner i intäkter + 9,750 milj i statligt stöd för drift och dessutom ha kvar dessa 15 talet statligt betalda arbetare på flygfältet som betalar skatt i kommunen.
  Genom att arbeta för en nedläggning anser jag att vi kommer att hamna i en situation som leder till många fler negativa besparingar för denna kommun.
  Jag och vi KL är för positiva kommunbor för att ge upp!

 2. Piff och Puff Tallegren

  Analysen är lite skojsig.
  2008 satsades inga flygpengar, så det måste väl betyda att ca. 25 miljoner satsades på affärsverksamhet på något annat område som ingen verkar vilja eferforska.
  (Om nu överhuvudtaget koncernbidrag räknas in i begreppet)

  Man kan även säga att kostnaden är ungefär 6% av totala kostnaden för kommunal verksamhet (ca 57 000 kr per individ)

  Skolkostnaden är bara 6000 kr billigare i storuman än i den dyraste kommunen i landet, Salem.

  Statistik kan vara förädisk

  En fot i öppna spisen och en i frysen är oxå,statisktiskt sett, ganska OK.

  Slut från tallegren

 3. Håkan Rombe

  Kommunlistan (kl) i Storuman borde ordna sig en kurs i kommunkunskap, vad en kommun är till för och hur en kommunal ekonomi fungerar. Ska man tro på vad som skrivs och sägs är behovet akut.

 4. Jimmy Lindberg

  Slarvfel, 2008 satsade kommunen 4,15 miljoner som täckningsgaranti när flygplatsen skulle drivas självständigt. 2009 sköts 11,5 miljoner in. Enligt ett liberalt synsätt skulle flygplasen försättas i konkurs när intäkterna inte täcker utgifterna, efter att ha gallrats bort på marknaden. Hur kan man argumentera för detta resursslöseri, jag vill inte att mina pengar skall användas till detta. Men visst, går Erolds plan i lås och flygplatsen klarar sig utan allmänna medel så är jag absolut för. Men det återstår att bevisas. Håller i övrigt med Håkan Rombes förslag om kommunkunskapsutbildning.

 5. Jimmy Lindberg

  Positiv eller ej, fel att gambla med kommunmedborgarnas pengar på detta sätt. Väljer man att driva flygplasen ska man också stå till svars för utbildning och åldringsvård som får allt mindre anslag. Vi får hela tiden fler äldre, så det blir trixigt att kombinera detta storhetsvansinne och lyxtänkande med de grundläggande ansvarsområdena. Skilj mellan positivism och realism. Världen är inte svartvit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.