Öka Svensk Energiproduktion!

Efter Nils Gunnar Froms utspel här på VK måste jag få kommentera; Jag håller fullständigt med föregående talare, svenska folket (och svenska företag) ska inte behöva betala dyra pengar för elektricitet om den går att få billigare genom en högre el-produktion. Det är utbud/efterfrågan som styr priset och bestämmer var det kommer att ligga, om energibolagen medvetet underlåter att upprusta verken för att hålla driften under 100% är de den direkta anledningen till det höga elpriset vi har i Sverige. Herr From förordar en separering av elhandel och elproduktion men jag skulle vilja gå steget längre och förstatliga svenska kraftnät under en egen myndighet. (Och nej, jag är inte vänster för detta). Vissa saker ska vara statligt ägda, eftersom det gynnar Sverige ur konkurrenssynpunkt. De elproducerande företag som äger egna kraftnät åtnjuter sådana stora konkurrensfördelar jämfört med de som står utan att det hämmar konkurrensen och priset i förlängningen, Storuman Energi har exempelvis inga egna nät. De kan på allvar aldrig konkurrera med Vattenfall, visst de har vinst men marginell sådan eftersom de ofta har Sveriges lägsta elpriser.

När det kommer till kritan är marknaden en spelplan och länder är spelarna. Det handlar om att satsa långsiktigt och satsa på det vi är duktiga på. För att göra det behöver vi billig el-energi, vi är beroende av el-energi för vår export och produktionsindustri. Och eftersträvar vi ett lågt elpris ökar vår konkurrensfördel gentemot omvärlden. Det är så vi måste tänka; Hur stärks våra konkurrensfördelar?

Vattenfall är statligt ägt, ska inte de värna Sveriges väl? Det gör detta bäst genom att ha en hög produktion vilket ger ett lågt elpris, så svenska företags konkurrensfördelar stärks. Det är först när vi har överflöd av el som elen blir ett alternativ till andra energikällor.

Frågan är bara om Europa är en marknad när det handlar om elektricitet eller om varan el begränsas i räckvidd tack vare strömmens avtagande styrka med avståndet. För annars vore det dumt att öka produktionen om detta slås ut över hela Europa då får vi inte mest ut av det. Vi behöver mer energi i framtiden, och i takt med att olja och kol tar slut kommer sakta uppvärmning, drivmedel, transport och produktion gå över till el-alternativet.

Vi ska inte nöja oss med att producera endast det vi använder i dagsläget, detta är kontraproduktivt. Bygg ut Svensk Energiproduktion nu!

PS. Gör som jag protestera mot Vattenfalls dominans bli kund idag: www.storumanenergi.se

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Mr Cool

    Billig energi är en utomordentligt bra exportvara samt en förutsättning för att våra företag och produkter skall vara konkurrenskraftiga på en internationell marknad. Ytterst så gagnas vi även som privatpersoner om vår ekonomi inte åderlåts i onödan. Vindkraften är svindyr el frampressat av miljöflummare likväl som tågtransporter är kostsamma. Blir det vi producerar för dyrt så köper ingen och resten kan ni tänka ut själva. Jag nyttjar själv Storuman Energi för en av mina fastigheter medans Vattenfall levererar till övriga. Utomlands värms mitt hus med GAS och det fungerar förträffligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.