Låg skatt = Bra

Förra året sänkte Regeringen bolagsskatten i Sverige vilket fick till följd att vårt land blev mer attraktivt att deklarera sin vinst och betala skatt i. Totala beloppet som staten fick in för 2009 var 83 Miljarder kronor cirka 20% lägre än föregående högkonjunktur år. Minskningen var mindre än väntad och kunde förklaras genom att koncernföretag som Fortum, Pfizer och Astra Zeneca valde at redovisa sin vinst här istället för i Finland resp. USA. Vi kan inte hålla fast vid höga skatter på bolag då detta är ålderdomligt, numera är koncerner de aktörer vi har att göra med. Hög skatt = Kapitalflykt. Lägg därtill skattesänkningarna för privatpersoner som hjälpt till att boosta den interna köpkraften. Genom regeringens kloka agerande kommer vi att stå starka när vi kommer ut ur krisen, istället för att ha dragit på oss en gigantiskt statsskuld. Dock kan det tilläggas att statsskulden ökar i en lågkonjunktur och speciellt under året 2009.

Man kan inte endast se till de arbetslösas situation, man måste satsa på arbete för det säkerställer att vi överhuvudtaget har några kronor till arbetslöshetsåtgärder. Oppositionens vettlösa förslag kommer dränera statskassan och på lång sikt göra vårt land till ett u-land. Reinfeldt och Borg är det bästa för Sverige.

Etiketter: , ,

3 kommentarer

 1. Håkan Rombe

  Du har tur som slapp 1970-80-talen när marginalskatten för lärare och sjuksköterskor uppgick till 80 %. Fanns familj och behovsprövat bostadsbidrag kunde marginaleffekten uppgå till 92 %. Om man då ville arbeta ihop 6000 kr per år till studielånet var man tvungen tjäna 75 000 extra. Skedde detta extraknäck genom att vara studiecirkelledare i Vuxenskolan behövdes det 63 st cirklar á 30 tim = mer än en årsarbetstid. Följden blev att det var mest lönsamt att bli hantverkare åt sig själv. Läkare och lärare byggde och reparerade hus i st f extraknäck i sin profession = nationalekonomiskt slöseri.

 2. Jimmy Lindberg

  Svar till Håkan Rombe (2010-01-06 20:00)
  Ja man kan alltid dra saker och ting in i absurdum. Kan för lite om sjuttiotalets marginalskatter för att ens kommentera =)

 3. Håkan Rombe

  Förstår,du var knappt född när skatterna skenade iväg. Höga marginalskatter och s k skattekilar är skadliga för välståndsutvecklingen och vi gick på något årtionde från att vara topp-tre i levnadsstandard till 20-30:e plats. Hade vi haft samma utveckling som de bästa bland industriländerna hade varje svensk kanske haft 5000 mer i månaden än i dag i köpkraft. Yxat till, men i den storleksordningen är det. Vi har länge legat i världstopp när det gäller höga skatter och det påverkar vår standard negativt eftersom det lönar sig dåligt att arbeta. Alliansregeringen har minskat skattetrycket. Bra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.