Storuman inlandets lysande stjärna

Storuman Kommun har fått ta mycket skit nu så jag ska bättra på självförtroendet med lite positiv statistik där vi spöar grannkommunerna på ett bra sätt.

Det här är ett diagram över privat försörjningskvot privata arbeten/offentliga

Den privata försörjningskvoten är ett begrepp som används för att beskriva hur stor del av hushållen som har sin försörjning från privat respektive offentlig sektor. I vår kommun ligger den privata försörjningskvoten på 42% vilket tyvärr är under rikssnittet 50% men vi klår grannkommunerna!

Fler är i arbete i storuman än i Sorsele, Dorotea och Vilhelmina. gött

Fler högutbildade har vi också.

Mer affärsverksamhet, hoppas alla gillar statistik lika mycket som jag, fast annars räcker det långt med lokalpatriotism och att vara vinnare i sammanhanget.

Det har sista diagrammet visar på antal gästnätter som utländska turister spenderar i kommunen genom kommunmedborgare, i vilket vi slår våra grannar… Summan blir alltså 5-0, kan vi inte slå dem i fotboll eller hockey kan vi göra det i statistik =P

 

 

4 kommentarer

 1. fjällräven

  Statistik ljuger som Fan läser bibeln.

  Förklaringen ligger inte i att det går bra för Storuman utan i att vi under åren 2001 – 2008 tappat 500 st kommuninnevånare. Ser man i ett bredare tidsperspektiv så kan vakna upptäcka att under åren 1992 – 2008 gått från en befolkning på 7800 – 6300 en minskning på 1500 personer.
  Om man som du Jimmy väljer att se en flykt från kommunen som en tillväxt och grundar din felsyn på procentuella jämförelser per innevånare så förstår du nog sammanhanget i statistik sämre än en normalbegåvad fjällräv.

 2. Jimmy Lindberg

  Svar till fjällräven (2010-01-09 11:25)
  Shhh. Säg det inte till någon på kommunkontoret… Du tror väl inte på fullaste allvar att jag är omedveten om detta? Jag har gått för länge på universitet för att ens kunnat ungå att lära mig. Du måste se vad som var syftet, det var endast att klå grannkommunerna på något =) Vi hade en bef på 11062pers 1956, åren 53-54 steg storumans bef med 899inv. sedan dess har det gått neråt i takt med urbanisering och övergången till kunskapssamhället. Se förhållandet mellan jordbruk och utflyttning så får du en hög r koefficient = samband. Jag tror aldrig kommunen gjort en omvärldsanalys tyvärr.

 3. Jimmy Lindberg

  Du kan få statistik att säga vad som helst beroende på vilka du jämför med och hur urvalet är gjort, fan läser bibeln… Det blir vad man vill beroende på vem som sköter spakarna.

 4. Jimmy Lindberg

  Men skämt åsido så har kommunen förbättrat många nyckeltal men det går inte nog att betona vikten av en positiv befolkningsutveckling (tänker främst på skattemedel). Men jag är säker på att minskningen hejdas snart för att plana ut efter en längre tids anpassning inför att nytt läge. Ibland är det svårt för att kommun att agera på denna typ av frågor, har skrivit en rapport/omvärldsanalys för Piteå kommun, de har befolkningsminskning trots deras avsevärt bättre förutsättningar än Storuman. Vad som i framtiden är viktigt är att kunna slåss om arbetskraften, hur ska Storuman profliera?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.