”Strömma” – Pengar strömmar till Stockholm

Synd och skam att ett Stockholmsföretag skall äga liftarna i Tärnaby/Hemavan. Men det är bättre än att kommunen äger det. Kommunen ska inte konkurrera med privata företag är vanligtvis min devis, men i Storuman finns inte en enda privatperson med ordentlig kapitalstock som kan tänkas ta över driften och bevara intäkterna i kommunen. Det är ett stort problem i min hemkommun, inga kapitalister. Men det är väl så vårt sossesamhälle vill ha det, inga rika som kan investera och grunda företag. För er information, det räcker inte med en innovativ idé det krävs kapital också. Se bara tillbaka på de svenska bruksorterna eller på de svenska undren. Det har i många fall varit en kapitalist som stått bakom utvecklingen.

Ett exempel Piteå kommun. Carl Anton Hedqvist grundade 10 sågverk, flera bruk och industrier på 1800 talet. Hav var innovativ men det fanns det fler som var, alla hade dock inte flera miljoner kronor att förverkliga det med. Carl Anton grundade Piteå, utan gonom hade förmodligen inte Piteå varit större än Rosvik idag (2000inv). Ett till exempel, vi har en modern Piteåkapitalist, förvisso från Öjebyn men Hotellkungen Hilding Holmqvist betydelse går inte att förringa. Han började i och för sig med att sälja dammsugare, men efter Sverigerekord i försäljning har han avancerat. Nu äger han bla. Pite Havsbad, Bodensia, Rest and Fly Arlanda, Storforsen mfl. han köper ett nytt hotell varje år. Nu drömmer han om ett Casino. Tänk om det funnits en Hilding i Storuman!

Ut och sälj dammsugare.

 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

 1. Piff och Puff Tallegren

  Intressant tanke Jimmy.
  Tror att det är så att Hilding har sitt ursprung i Lycksele och Krister Olsson härstammar från Storuman.
  Att det finns för få ”rika” är bara en symptom. Det är ett problem, men inte grundproblemet.
  Frågan är vad som är själva ”sjukdomen” som gör att vi saknar stenrika troll?
  Slut från tallegren

 2. Jimmy Lindberg

  Svar till Piff och Puff Tallegren (2010-01-15 07:54)
  Jag vet att Hilding Holmqvist var ifrån Öjebyn, han är känd för sin förkärlek för den bygden dessutom.. Det är därför han valt att satsa så mycket där. Han ensam står för flera hundra arbetstillfällen (175 på havsbadet). Krister Olsson, är han från Storuman ursprungligen?! Balticgruppens vd? Härstammar, menar du att han hade en gammelmorfar från Storuman på 1800-talet då eller? Enstaka såna här människor kan göra mycket för en bygd, det är allt jag säger. Köpa Strömma till exempel, då är det ju bra om man är från trakten…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.