Är Storumans kommun attraktiv och konkurrenskraftig?

Framtiden finns den i Storuman, vad ser kommunen själv för framtid? Är den beroende av flygplatsen i den grad att vi står och faller utan två flygplatser? Vilka utvecklingsmöjligheter har vi, vilken epok går vi nu in i, är det gruvindustrin som verkar ge framtidens arbetsmöjligheter? Vilka är det som flyttar till Storuman och vad gör kommunen för att attrahera dessa människor? Vi bör enligt mig satsa mer på att locka fler av dessa människor som faktiskt vill bosätta sig i kommunen, hellre än att lägga pengar på flygplatsen som inte gör Storuman unikt. Bor man i inlandet är man van långa avstånd. Ska man till Stockholm spelar inte 3 extra mil någon roll. Man kör till Vilhelmina eller Lycksele och flyger därifrån. Flygplanstrafiken blir en löjligt kort parentes i vår historia, fokusera på att kommunen ska överleva i ett långt tidsperspektiv genom att göra den till en attraktiv boendekommun.

Jag skulle vilja ha en utredning på vinster och förluster med en turistväg som knyter ihop Västerbottens skidorter Kittelfjäll, Tärnaby/Hemavan – I dagsläget kommer vi inte upp i nog många turistdygn för att vara ett reellt alternativ till andra svenska skidorter. När man nämner skidorter nämner man sällan Hemavan/Tärnaby, endast i Ingemar- eller Anja-sammanhang. Det skulle bli enorma tidsbesparingar i körtid, och Hemavans flygplats skulle få större täckning. En negativ aspekt av detta skulle exempelvis kunna vara en omledning av trafiken över Vilhelmina kommun istället för Storumans kommun. Men jag tror att vi är beroende av varann för att överleva, vi kan inte fortsätta som i nuläget och endast tänka på våra egna intressen. Vi växer endast tillsammans. Varför alla inlandskommuner profilerar sig lika beror på våra liknande förutsättningar, därför ska vi samarbeta och åtnjuta stordriftsfördelar = Stärkt konkurrenskraft! Vad kommunen bör ha för ögonen är att hejda befolkningsminskningen som primärt mål, ingen satsar i en kommun som verkar dö ut inom 30 år. Endast fjärrstyrda gruvor som inte är beroende av personal från orten. Visa stabilitet så kommer investeringar.

En gruva är inte framtiden, den blir tillslut tömd. Alla som arbetar där flyttar "hem" igen. Storuman måste bli ett "hemma" där människor kan växa/utvecklas. Jag tycker inte att jag ser detta i kommunens offentliga styrdokument.

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Anton

    Hur ska Storuman bli ”hemma” för människor? se bara på din egen situation. Vad är det som lockar dig att flytta tillbaka till Storuman då många som du valt att lämna kommunen? Tänk dig in i den situationen och se hur svårt det verkligen är.

  2. Jimmy Lindberg

    Svar till Anton (2010-01-19 22:41)
    Du tycker jag ställer orimliga krav på kommunen? Som jag ser det kan inte kommunen locka alla typer av människor, jag tror tex att jag själv måste starta ett företag efter tio år inom min bransch för att kunna arbeta där, men jag är av den uppfattningen att mer kan göras för de övriga medborgarna. Just den typen av utbildning vi läser genererar ju inte speciellt många arbeten i glesbygd, det är tråkigt jag tror Storumans kommun har en utredare och en näringslivsutvecklare that’s it. Svårt för en liten kommun att kunna anställa specialister när de knappt har resurser för generalisterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.