Miljöbil?

Kan du tänka dig att köpa en miljöbil? Varför har du inte gjort det ännu? Var brister man i miljöbilsfrågan i Svensk trafikpolitik?

Först och främst vad är en miljöbil? Som miljöbilar räknas bilar som drivs med etanol och gas samt bensin- och dieselbilar med ett utsläpp på högst 120 gram koldioxid per kilometer. Även hybridbilar räknas enligt Vägverkets definition som miljöbilar.

Det finns flera faktorer som påverkar bilköparens nyttonivå, det väsentliga är t.ex. utbud av drivmedel. Var kan man tanka etanol och var kan man ladda elbilar? Kommer man kunna ladda s.k. Plug in hybrider via motorvärmarstolpar så har Sverige en stor fördel gentemot de flesta andra Europeiska länder. Man kan säga att vår bistra vinter har varit en bidragande faktor till vår framkantsplacering i detta fall.

Som det ser ut nu ligger Sverige långt bak i förbrukningsstatistiken (sist i Europa), men det skulle jag vilja delförklara med hänvisning till våra extrema förhållanden. Att jämföra en bilpark som ska fungera i en svensk vinter med portugisiska villkor är orättvist och dumt. En typisk svensk bil är en Volvo v70 medan en typisk portugisisk bil är en småbil.

Våra förhållanden kräver vinteregenskaper och att exempelvis kunna värma upp kupén i 25 minusgrader vilket inte är någon ovanlighet. Det är helt andra kriterier som ställs på "våra bilar". När vägen är isbelagd vill man ha en bil som går stabilt och inte "jazzar" runt på vagen när det blåser.

De två bilmärken som har Svenska rötter, och som följdaktligen säljer mest, tillhör idag den absoluta toppen i förbrukning vilket är del i förklaringen till att Sverige har törstigast nya bilar i Europa. 180g co2 i jämförelse med 158 EU, och 143 Portugal. (not: 2008)

Lösningen sägs vara att omdana lagstiftningen inom området med hårdare beskattning stora tunga utsläppsbilar, vilket kan komma att missgynna den del av Sverige som inte har valfrihet bland transportalternativen och som måste förlita sig på enbart vinterdugliga bilar.

Man kan inte köra elbil i 30 minusgrader då slår Chevrolet Volt om till bensinmotorn efter 2 kilometer… Men över lag tror jag mer på el-hybriden Volt som man kan ladda i motorvärmarstolpen och sen köra 6,4 mil, med enbart eldrift, innan alternativdriften slås igång. Den verkar trovärdigare än exempelvis en högtförbrukande Ford Flexifuel. Flexibilarna känns som en fejkmiljöbil eftersom etanoldrift i nuläget är dyrare än bensindrift vilket gör att "miljövännerna" runt om i landet efter rationellt övervägande tankar 95. Vad är din åsikt, el eller etanol?

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Martin Lindberg

  Definitivt en elbil. Etanol är bara en övergående fas.
  Tänk att ha elbilen stående i ett garage, laddad och klar på morgonen, köra 6 km till jobbet, ställa in den i garaget. Jobba 10 timmar och sedan åka hem. Det vore prefekt! Skall jag sedan på ett möte kan den fungera, skall jag långt (och då menar jag över 4 mil) tar jag firmabilen.
  Detta passar naturligtvis bäst för mig, en Göteborgare.

  Men jag tror det skulle kunna fungera för Norrland också bara man inte glömmer den ute på vintern, då e de kört.

  Audi E1?
  http://www.teknikensvarld.se/nyheter/090430-audi-e1-elbil-2011/index.xml

 2. Jimmy Lindberg

  Svar till Martin Lindberg (2010-01-25 21:27)
  Jag tror helt och fullt på en hardcore-hybrid som går enbart på eldrift eller bensindrift. Så att man som förare kan välja själv så som det är i tex volt. Under sommaren är det inget problem att klara sig helt utan bensin om km antagandena stämmer. Jag tror att det kommer bli en prisfråga, den som kan producera i tillräckligt stora kvantiteter för att få ner priset per styck vinner marknadsandelar. Gissningsvis ligger de stora aktörerna ex. Toyota bra till. Den där Audi E1 verkar klok, men då måste man ha en bil till. Ska bli roligt att se vad som händer 2011-2012. Elbilen börjar bli vettig =)

 3. Jimmy Lindberg

  När man för dessa diskussioner inser man hur långt borta våra svenska bilmärken befinner sig från utvecklingsfronten, även om volvo visar viss innovationsförmåga med plug in c30. Problemet är bara att de måste börja spotta ut bilar nu om de ska hinna få ”tjuvstartsfördelar”. Först ut på marknaden (sanning med modifikation) är inte att underskatta. Vad finns det för fördel i att börja producera elbilar 2012 när 20 andra bilmärken finns på marknaden?

 4. Martin Lindberg

  Se på Volvo, när FORD lättar på sina hårda regler, vips så kommer de med snåla bilar. Tyvärr lider Volvo av amerikansk företagskultur -Du gör inget utan att fråga chefen om lov, och nåde dig om du kommer med något som går emot FORD i USA.

  Tänk så mycket kreativa människor det finns på företaget. Skulle inta alls bli förvånad om de kommer med en liten elbil de också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.