Recept

Funderar om jag skall satsa på en karriär eller rädda min hemkommun från undergång? Finns det fortfarande tid för det, är det ens ett rationellt val? Sen tror jag ödmjukt heller inte att man kan dra iland ett så stort projekt själv. Drömmen vore att man fick handplocka in hela SU-programmet och ersätta pensionärerna med dessa. Men hur attraktiv är en utflyttningskommun som arbetsgivare? Det är sorgligt nog lättare sagt än gjort att förvärva kvalificerad arbetskraft idag, och värre blir det. Det finns 289 andra kommuner och tusentals andra företag att välja bland. Samtidigt som pensionsavgångarna nu överstiger antalet som kommer in på arbetsmarknaden, det är som upplagt för arbetsbrist. Man har inte råd att vara insnöad, när man inte har möjlighet att tävla med incitamentet "lön" måste man tävla med andra mjuka värden, jag tänker på kvalité och möjligheter. De möjligheter det innebär handlar om att vara del av en liten administrativ kärna, där alla har översikt över hela organisationen, småskalighet är inget att förringa. Likna det gärna vid exemplet fordismen vs. ingenjörer. – Arbetarna blir ostimulerade vid fordismens löpande band, i en liten kommun får du likt ingenjören bygga hela bilen, du har översikt och är med i att skruva samman varje unik del till en helhet.

Sen måste det göras något åt politikerna. De är förvisso endast brickor i spelet men det går kanske att stimulera fram personer från massan som faktiskt har något vettigt att säga, synd bara att oavlönade politiker ofta är den värsta sortens politiker. Det blir ofta de människor som inte helhjärtat kan satsa på politiken dvs. antingen är pensionärer (fallet Storuman) eller arbetsskygga drönare. De verkligt snillrika människorna, som tänker kreativt varje dag (tänker främst på egenföretagarna), arbetar oftast två heltider och har inget utrymme för engagemang i politiken och avlönade proffspolitiker är det ont om.

Förmodligen fnyser kommunen åt detta, men de anar inte hur nära en lösning detta är. Att fnysa är motsatsen till att vara öppensinnad, åtminstone i min bok. Det sägs att erfarenhet stiger med åldern, är egentligen inget snack om den saken. Men det finns en sak som bevisligen är viktigare än detta och det är nya idéer och innovationskraft. Att vara ny i gemet är att vara driven, energirik och tjänstvillig. Vilka alla är bristvaror i Storumans kommun. Det räcker inte med att man anställer en person under 30 det måste in nytt blod så att dessa är i majoritet, så att de får utrymme och tas på allvar. Snart kommer den avgångsutopin att inträffa, men via pensionsavgångar. Dryftade för ett tag sedan ärendet med en kommunalpolitiker, där jag beskrev läget med ordet "gubbpatriarkat". Det är just detta som står i vägen för nya ansikten och nya idéer. Flera drivna unga jag pratat med håller med om detta "hinder". Snälla rara, gå händelserna i förväg och sök med ljus och lykta efter stjärnor som inte räds en omöjlig uppgift. Våga släppa på stoltheten och stig tillbaka, all respekt men ingen är unik eller oersättlig. Vad som dock försvårar är det underlägsna utbudet.

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Erold

    Jimmy!
    Jag hoppas att du inte är en av dessa ”jag får inte vara med” bloggare,för just nu verkar det vara dags för nya politiker som du skriver.
    Eftersom Folkpartiet verkar vara ditt ”patriarkatparti?” så lovar jag dig att ,får du inte ”vara med” i detta parti så får du jättegärna vara med i det nya framtidspartiet oberoende ”kommunpartiet”.
    Hoppas bara att det inte är tomma löften du skriver,som så många andra skriver, som inte ”får vara med”.
    Oavsett vilket parti du väljer,så väntar jag på ditt engagemang i denna politikervärld…Mvh Erold

  2. Jimmy Lindberg

    Svar till Erold (2010-02-02 07:38)
    Nej absolut inte, det är ju bara att kandidera för det parti man associerar sig själv med. Det är inget enskilt patriarkatparti =) det är snarare synonymt med hela etablissemanget. Nu är grejen den att jag utbildar mig till tjänsteman snarare än till politiker. Varje gång jag läser på om oberoende partier förundras jag över hur oberoende de lyckas vara. Bara för att man inte har någon färg innebär ju inte det att man undviker att tänka i termer av rött eller blått. Vilka är ni i ”kommunlistan”, och vilken bakgrund har ni?

  3. Jimmy Lindberg

    Jag är lite kluven gentemot tanken att företräda andra, och vara motiverad baserat på andras godtycke vilket dessutom är reversibelt. Vad gör partier i Storuman för att attrahera nya förmågor? Det är väl bara (c) som ibland har sina politikträffar för ungdomar(eller vad det kallas).. Hur skapar man ett öppnare samtalsklimat där kvinnor och unga ses som en självklarhet? För när personer valt att satsa på politiken är det många som väljer att ge upp, kanske pga kulturkrocken som uppstår när man införlivas i den sega offentliga kolossen? Hur många sitter sitt 1:a mandat av de folkvalda just nu?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.