EU borgen bör bli mindre

Läste nyss en artikel om "oljesjukan",  av norske Simen Sætre, som oljeproducerande länder sägs insjukna i. Kuwait, Qatar, Förenade arabemiraten, Turkmenistan, Venezuela, Gabon och Angola är andra länder som uppvisar liknande symptom, där de utvecklar ett storhetsvansinne och en lathet parallellt med att oljemiljarderna rullar in i skattkistan. Jag har förståelse för att oljan blir en dominerande inkomstkälla men även att den är negativ och ger landet god ekonomi trots att de i övriga sektorer är ineffektiva i produktionen. Oljan subventionerar all annan produktion och de invaggas i en falsk säkerhet. Precis på samma sätt har Grekland lurats in i falsk säkerhet och ett ofantligt beroende av den enorma turismen landet varje år har. Det skulle gå åt skogen för Norge om oljan tog slut och det skulle gå åt skogen för Grekland om turismströmmarna letade sig andra vägar. Skillnaden är dock att Norge sparar för de regniga dagarna som kommer, något som den senare nu bevisligen inte gjort. Landet befinner sig nu i ett förbryllande dåligt skick där de t.om. ljugit om BNP och övriga finansiella nyckeltal för att verka bättre. En björntjänst kan det nu sammanfattas som. Jag vill att EU slänger ut Grekland ur unionen, vi ska inte behöva ta smällen för deras lögner och felaktiga tillvägagångssätt. Vilket med stor tydlighet visar på min inställning till Islands eventuella medlemskap. Man måste göra sig förtjänt av medlemskap inte komma krypande när det börjar gå dåligt.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/norge-har-fatt-oljesjukan_4361319.svd

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.