Bilpool är kanske något för Storumans kommun?

Bilresorna blev färre och kostnaderna för Umeå kommun minskade tack vare miljöbilspoolen.

Ja så låter det när man läser om Umeå kommuns bilpool-satsning som alltså lyckats, och det med råge. "Bilresorna i antal kilometer minskade med 25 procent och kostnaderna minskade med 10 procent." Frågan är om det skulle kunna få liknande effekter i Storumans kommun? Jag tror både ja och nej. Nej, eftersom det är en väldigt liten kommun så en jämförelse med Umeå blir svår. I alla fall att tro att utfallet skulle bli desamma. Ja, eftersom avstånden är långa och om viljan finns så borde det gå att genomföra. Jag tänker mig en liten bilpool till en början som Storumans kommun delar på tillsammans med landstingets sjukstuga och kanske räddningstjänst, färdtjänst till äldre som en del av servicehusets verksamhet… pengar finns att spara. (OBS: tänk bara på att inte konkurrera med privata näringar. När kommuner träder över gränsen och börjar göra det lokala företag kan utföra, snedvrids konkurrensen. Ännu värre blir det ifall kommunerna dessutom subventionerar verksamheten med skattepengar). Kom ihåg skärpningen av konkurrenslagen…


Man kan sköta det administrativa från kommunkontoret/växeln. Sedan utveckla hemsidan (som ändå behöver en remake + engelska och tyska alternativ) så man kan ha användarlogin och bokningsmöjligheter. Detta behöver inte bli ett byråkratiskt inferno men naturligtvis finns en övergångsperiod. Målet är automatisering.

Det man eftersträvar är användningsmaximering av bilarna, varför ex. ha 10 bilar som bara används till 45% när man kan effektivisera och höja användningstiden per dygn och spara pengar.

I Umeå har man supersnåla dieslar samt etanolbilar vilket Storuman borde ta efter, speciellt efter rapporteringen om att inlandskommuner var sämst rankade när det handlar om miljöbilar. Några dieslar som släpper ut mindre än 120g/co2 och statistiken är fixad, Storuman sticker ut, och det som en föregångskommun. Tänk på detta när leasing-avtalen löper ut!

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.