Östros – Socialdemokraternas starkaste kort

Det säger allt… Det som slår mig när jag ser debatten mellan Borg och Östros är hur de skiljer sig åt. Borg är saklig och tänker noga över vad han säger, Östros har mer karaktären av att flina och prata mer om Borg än om deras egen politik, speciellt på detaljnivå. Exemplet då Östros säger "svartmålning klär dig inte" är bara ett, så talar en finansminister som förlorat sig själv i upprepade formuleringar att när han får en fråga kan han inte svara på den. De verkar dra helt olika slutsatser om vilka effekter de olika satsningarna dessutom kommer att få. Borg ger det stabilare intrycket där han lägger fram vad alliansen föreslår att göra och sedan återknyta det till historiskt lyckade ageranden. Populisten Östros breder på med valfläsk något som Maud Olofsson beskriver bra som falsk marknadsföring då de inte ens nämner deras tänkta skattehöjningar och sina neddragningar inom försvaret. Sedelpressen kommer återigen på tal, det verkar som om de har sin egen sedelpress i källaren. Alla förstår att man inte bara kan lova och lova förbättringar utan att spara in någonstans, bluffen synas. Det finns en begränsad summa pengar som båda regeringsalternativen har att röra sig med, vad som skiljer dem åt är sättet de väljer att använda dem på för att nå upp till en så hög nyttonivå som möjligt.

Jan Carlzon är ordförande på Företagarna han säger "För tillväxten i Sverige skulle återinförandet av förmögenhetsskatten, som socialdemokraterna tidigare sagt sig vilja införa, vara en tillbakagång."

Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv, "håller med Carlzon och kallar oppositionens försmak på budgetöverenskommelsen för icke trovärdig näringslivspolitik."

Det är två väldigt tunga företagsföreträdare som här får företräda arbetslinjen. Det framkommer allt tydligare att Alliansens budget är solidare och mer realistisk än Rödgrönas.

Etiketter: , , , ,

15 kommentarer

 1. Företagare

  Jag tycker att du har bra åsikter!Vänster aktivisterna med Marianne Johansson i spettsen verkar inte vilja kommentera ditt innlägg.Kan inte förstå hur dom tänker när dom är så arg o företagar fientlig mot oss småföretagare som ger jobb åt folk här i innlandet!Jag är VD i mitt företag o har några anställda som tjänar ca 300000/år själv tjänar jag ca 1/3. Så Marianns fantasier om bonusar o höga löner vet jag inte vart hon får ifrån.Men jag funderar på att lägga ner företaget nu då det blir bra betalt att vara arbetslös! Då blir väll vänstern nöjd.

 2. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Företagare, Jag kan inte kommentera jimmys artikel den här gången, då han refererar till en debatt som jag inte har sett. Det enda jag undrar över är, hur många, och vilka tjänar på en slopad förmögenhetsskatt? Om det är så att du tjänar så dåligt på ditt företag som du säger, så förstår jag om du lägger ner!
  Men inte kommer du att bli rik på a-kassan, vare sig vi har en borgerlig eller röd/grön regering!
  Om du aldrig hört talas om bonusar och höga löner, kan du ju alltid börja med att se nyheterna på tv!

 3. Jimmy Lindberg

  Håller med företagaren, han beskriver problematiken på ett mycket bra sätt. Det är ett fåtal företag där det är tal om bonusar och höga löner. Det är detta fåtal som vänstern fokuserat på och i sin strävan att stoppa detta drar de ner hela svenska företagandet i träsket. Hoppas inte du lägger ner då det är många med dig som har det lika knapert, fullständigt oförståeligt för en uppfostrad vänsterpartist som tror det bara är att ta ut lönen. Denna okunskap och felaktiga verklighetsuppfattning kommer skada vårt land hårt. Det finns inte en enda företagande vänsterpartist = Verklighetsfrånvända.

 4. Jimmy Lindberg

  Att ha en förmögenhetsskatt innebär att kapital försvinner ut ur landet och beskattas i något annat land. Svensk näringsliv beräknade att cirka 1000 miljarder stoppats undan i utlandet, det är pengar som annars skulle ha använts till nystarter för småföretag men även ytterligare kapitalinvesteringar i existerande företag. Det är otroligt hämmande med en förmögenhetsskatt. Vi tjänar på att ha avskaffat denna, det är därför i princip alla andra länder avskaffat den.

 5. Sunt förnuft

  Måste kommentera detta med företagarna, det är rätt och riktigt att de allra flesta företagare kämpar i sina företag för löner betydligt lägre än vad många tror men, det är trots allt ett eget val. Finns ett citat från gamla Wallenberg som jag inte kan glömma ”det finns för många ekonomer och för lite byggare i Sveriges näringsliv” något att tänka på föra alla, inkl företagarna

 6. Sunt förnuft

  Pengar och förmögenhetsskatt. Är personligen ingen stor anhängare av denna skatt men jag, och faktiskt en hel del ekonomer med mig, anser att detta med den stora nyttan av att pengarna beskattas i Sverige är grovt överskattat av många.
  Vad jag har förstått finns det ingen studie som belägger att dessa pengar med automatik skulle användas till investeringar någonstans.
  Ideer och uppfinningar föds inte ur pengakistor utan av nöd, tvång och brinnande intresse. Vad jag försöker få fram är, överskatta inte betydelsen av rikt folk, de är inte bättre eller mer värda för vårt land än någon annan.

 7. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  ” Sunt förnuft” har rätt i det han/hon säger om pengar, förmögenhetsskatt, nyskapande och betydelsen av rika människor.
  Sedan vill jag bara fråga dig Jimmy, hur kan du veta hur jag är uppfostrad? Och hur kan du säga att det inte finns Vänsterpartister som är företagare?
  De båda uttalandena var faktiskt otroligt oövertänkta!

 8. Jimmy Lindberg

  Svar till Sunt förnuft (2010-05-04 15:08)
  Som kommentar kan jag bara tillägga att jag personligen tycker mig se ett samband mellan existensen av kapitalister historiskt sätt och en orts värlstånd, även om jag inte gjort någon forskning om detta. Kan vara överskattat men se bara på Hilding Holmqvist. Han är ett exempel på att det betyder mycket att ha ”lokala kapitalister”. Nöden är uppfinningens moder, så sant som det är sagt men idag behövs kapital för att gå från tanke till produktion. Det bästa som finns är kombinationen = uppfinnaren i fråga dessutom är kapitalist =)

 9. Sunt förnuft

  Naturligtvis behövs kapital, utan kapital står vår värld stilla. Det jag återigen vill påpeka är att bara för att någon har pengar så blir den personen inte med automatik näringslivets räddning.
  Kaptila är som sagt bra men, den stora majoriteten med kapital investerar den inte i industrin, dessvärre. Håller med dig om att vi skulle behöva flera av Hilding Holmqvist kaliber för de är allt för få. Tror däremot inte att en slopad förmögenhetsskatt lockar fram dem. Trotts att jag egentligen är emot dubbelbeskattning 😉

 10. Gunnar Andersson

  Inget ont om Hilding men många arbetstillfällen är det inte ”kapitalisten” skapat,inte om man jämför med vad staten (socialdemokraterna)ordnat i Norrland. Vattenfall,gruvor järnväg ,vägnät, skogen vad vore Norrland utan dessa satsningar?

 11. Klimatnåjden

  Ett litet försök att tillrättalägga några egna funderingar.
  Jojo, men om man betänker att Sverige är en demokratisk stat som har blandekonomi, så får framträder snabbt ett ekonomiskt mönster där staten (exv G.E.Stäng) och bröderna Wallenberg, i samarbete för staten och kapitalets bästa.

 12. Klimatnåjden

  Undrar om Jimmy fått lite om bakfoten, eller så håller han på att försöka smila in sig för att komma ifråga till något jobb där en nyanställd behöver ha de ”rätta” åsikterna för att komma ifråga till den anställningen.

  Här följer Jimmy’s kommentar//
  Det är två väldigt tunga företagsföreträdare som här får företräda arbetslinjen. Det framkommer allt tydligare att Alliansens budget är solidare och mer realistisk än Rödgrönas. // Var tror Jimmy att nämnda herrar har sin politiska hemvist (likväl som tidningen VK) jo på högerkanten av den svenska politiska skalan.

 13. Jimmy Lindberg

  Svar till Gunnar Andersson (2010-05-05 16:47)
  Jag vill komma ifrån ett samhälle där staten godtyckligt ordnar jobben. Tycker inte att vi ska leva på ett godtycke, det ser inte bra ut i utomståendes ögon att norra sverige målas ut som ett stödområde. Precis det gicks igenom på Europaforum i Arvidsjaur där jag var… att man måste ändra stämpeln på Norrland. Pengar satsas idag på de delar av landet som visar resultat, de får investeringarna.

 14. Jimmy Lindberg

  Jag uppfattade ingen fråga av Klimatnåjden. Jag kan väl inflika i hans resonemang att Arbetslinjen företräds bäst av Alliansen. Rödgröna verkar ju mer insnöade på att bidrag ska ta oss ur krisen. Något som också syns i opinionsundersökningarna… Din tanke gällande de rätta åsikterna hamnar i Sverkers röda soptunna. Att uttrycka sina åsikter gör väl snarare att arbetsutbudet blir smalare. Erkänningsvis vore ju Svenskt näringsliv inte en tokig arbetsplats… Men drömma gå ju.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.