Storumans näringsliv

Svenskt Näringslivs rankinglista över företagsklimatet i Västerbotten ser inte ljus ut för Storumans kummuns del. Storuman hamnar sist i länet men ännu mer deprimerande är plats 286 av landets samtliga 290 kommuner!  Helt ofattbart kan tyckas, vad gör man för att bli så dåliga? Tycker det är synd och skam och att företagare inom kommunen förtjänar krafttag för att förbättra läget. Det hela grundar sig i en oförmåga att tänka sig in i företagarnas situation pga. liten eller ingen egen erfarenhet av företagande. Citatet från en kommunfullmäktigeledamots (v) svar till en företagare här på bloggen får tala för sig själv:

"Om det är så att du tjänar så dåligt på ditt företag som du säger, så förstår jag om du lägger ner!"

Är det sånt här man skall behöva höra som företagare när man kämpar dag ut och dag in med att ställa maten på bordet åt offentliganställda inom kommunen. Tror de verkligen att lönen de tjänar kommer från skatten de själva betalar in? Tänk om! Det är skillnad mellan närande och tärande företag. Alla som arbetar gör självklart ett bra jobb, men företagare i all ära, de far på jobbet före alla andra klivit upp och de går hem när alla andra redan sitter hemma och tar igen sig efter middagen.
 

Detta obegripliga företags-förakt måste upphöra och ersättas med förståelse, om det krävs att individer byts ut anser jag att kommunmedborgarna är värda detta då vi snart spelar på våra sista strängar. Resonemanget stöds av Karina Folkesson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västerbotten som berättade att förtroendet mellan företag och kommunledning i Storuman är dokumenterat dåligt.

Dagens ros går till alla företagare i Storuman som trots detta får hjulen att snurra. Detta i en kommun som verkar att ha glömt att de existerar. Det sägs att man får de politiker man förtjänar… så snälla, jag tror att enda sättet ni företräds bättre är om ni alla röstar på företagare.

Ex. Alla moderater men även; Janne Ruonala (fp), Sven-Olof Tellström (fp), Nils-Gunnar From (fp), Leif Semrén (fp), Barbro Mörtzell (kd), Bo-Göran Bolstad (s), Göran Norman (s), Bengt Liljeström (fp)

OBS! att jag även tipsade om kandidater utanför min "sfär", detta eftersom jag tycker det är så pass viktigt att lösa detta, och börja prioritera annorlunda.

Etiketter: ,

43 kommentarer

 1. Mattias

  ”närande och tärande”

  Jämför begreppen direkt och indirekt produktivitet från ”Reading economic geography”. Offentlig sektor erbjuder tjänster som göra att många kan ägna sig åt egenföretagande till 100%. De är snarare indirekt produktiva än tärande. Gammelmormor och barnbarnen behäver ju tas om hand i vilket fall för att samhället skall fungera. Men visst står industrierna för de nettointäkter som får resten av den svenska samhället att snurra, helt klart. Och visst är det så att man från vissa politiska håll inte verkar kunna erkänna detta uppenbara faktum.

 2. Mattias

  ”närande och tärande”

  Jämför begreppen direkt och indirekt produktivitet från ”Reading economic geography”. Offentlig sektor erbjuder tjänster som göra att många kan ägna sig åt egenföretagande till 100%. De är snarare indirekt produktiva än tärande. Gammelmormor och barnbarnen behäver ju tas om hand i vilket fall för att samhället skall fungera. Men visst står industrierna för de nettointäkter som får resten av den svenska samhället att snurra, helt klart. Och visst är det så att man från vissa politiska håll inte verkar kunna erkänna detta uppenbara faktum.

 3. Mattias

  ”närande och tärande”

  Jämför begreppen direkt och indirekt produktivitet från ”Reading economic geography”. Offentlig sektor erbjuder tjänster som göra att många kan ägna sig åt egenföretagande till 100%. De är snarare indirekt produktiva än tärande. Gammelmormor och barnbarnen behäver ju tas om hand i vilket fall för att samhället skall fungera. Men visst står industrierna för de nettointäkter som får resten av den svenska samhället att snurra, helt klart. Och visst är det så att man från vissa politiska håll inte verkar kunna erkänna detta uppenbara faktum.

 4. Arbetare

  Förakt:
  det ska svida mer att vara arbetslös.
  det förstår väl inte offentliganställda. Bara att kvittera ut lönen.
  Anställda kvitterar ut sina löner oavsett hur det går
  Jimmy föraktar.
  Lägg först ner ditt förakt, innan du kräver det av andra.
  Tror inte du har direkt enorm erfarenhet av vare sig företagande , anställning, arbetslöshet eller långvarig sjukdom, därför vore en aning ödmjukhet klädsamt.
  Du vill väl inte framstå som en föraktfull besserwisser redan innan du fyllt 25?

 5. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Jag föraktar inte företagare och företagen, jag är medveten om deras betydelse i vårat samhälle! Vad är det du menar? Ska vi subventionera olönsamma företag, eller…
  Men du Jimmy är tydligen inte medveten om arbetarens roll och betydelse i samhället!
  Ska arbetare och arbetslösa behöva höra på ditt förakt Jimmy? Varför finns ingen förståelse den vägen?

  Det är bra att ungdomar engagerar sig i politiken, och jag hoppas verkligen att du håller i det.
  Men jag tror att du gör klokt i att lyda ”Arbetarens” råd och bli lite mera ödmjuk i din framtoning.

 6. Jimmy Lindberg

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2010-05-04 15:20)
  Svaret på första frågan: Nej. Vad jag försöker visa på här är beroendeförhållandet mellan arbetare och företagare. Man kan inte endast ta hänsyn till arbetarna för de behöver företag och vice versa. Till slut kommer man att inse detta, förhoppningen är att detta inte sker för sent. Arbetare och arbetslösa får säga precis vad de vill precis som jag gör. Jag är inte det minsta föraktfull för att jag kritiserar den rådande ordningen. Det är många med mig som vill förändra detta och som aktivt förändrar. Känner du ett hot inför detta?

 7. Jimmy Lindberg

  Svar till Arbetare (2010-05-04 13:07)
  Att arbetslösa ska motiveras i arbete är jag inte ensam om att tycka. Att offentliganställdas lön är lika stor från månad till månad är sant. Kan du motbevisa detta, slå inte ifrån dig det som förakt. Vad vet du om det? Måste man ha varit sjukskriven i 30 år för att kunna uttala sig eller måste man ha drivit företag i 30 år för att uttala sig? Vart drar herrn/damen gränsen? Vad jag vill framstå som bestämmer jag själv, försök att vara saklig. Det du nu gör är ett typiskt exempel på härskarteknik, funkar dåligt hörre du… Ödmjukheten ska jag dock ta till mig och fundera kring. Tack/kommentaren

 8. Jimmy Lindberg

  Svar till Mattias (2010-05-04 12:28)
  I det här fallet gillar jag närande och tärande, det brukar generera i reaktioner. Jag tycker det är tankvärt, tack för din kommentar.

 9. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Om det är beroendeförhållanden du försöker påvisa, så är du rent dålig på att förklara dig, du säger ju att VD:ar är viktigare än arbetarna!
  Om du påstår att det tas mer hänsyn till arbetarna än företagarna, så hävdar jag att du inte vet vad du pratar om!
  Förakt är att se ned på någon, anse att någon är mindre värdefull.. Jimmy, det du säger om arbetare och arbetslösa ÄR förakt!
  Jag har däremot aldrig gjort uttalanden om att företagare eller VD:ar är mindre värda, jag ser verkligen inte ner på dem heller! Men jag förstår att man inte kan driva företag som inte lönar sig!

 10. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Som offentliganställd inom vården kan jag säga att vårdanställdas löner inte alls är lika månad för månad!
  kan skilja sig uppåt dryga 1000- lappen, beroende på hur mycke obekväm arbetstid man har skrapat ihop!

 11. Jimmy Lindberg

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2010-05-04 18:03)
  Naturligtvis pratar jag grundlön. Ni kan inte tjäna 5000kr/mån när flygplatsen går dåligt exempelvis… Beroendeförhållandet är som så att primärt behövs ett företag en VD och sedan arbetare. Det finns 1 VD och flera anställda. Vad som är en skälig lön är ett ämne uppe för diskussion. Jag anser inte att arbetare är mindre värda, men monetärt så får de ju en lägre lön. Så är det överallt, så fungerar vårt kapitalistiska samhälle. Men att säga att jag föraktar arbetare är ju lustigt då jag är det själv.

 12. Företagare

  Då skulle det inte finnas många småföretag kvar.Det är inte många som kan ta ut en lön som du Marianne har!Men jag förstår inte att du jobbar kvar innom vården som du resonerar, det är ju bara att starta eget företag och plocka ut hög lön o bonus på det.

 13. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Företagare, vad menar du? att det drivs företag fast de inte går runt? Det måste du faktiskt förklara för mig!
  vet du vad jag har för lön? det är offentligt, så du kan ringa lönekontoret på kommunen, men har du gjort det, eller gissar du bara?
  Jag jobbar kvar inom vården för att jag trivs där. Märkvärdigare än så är det ju inte.På sidan av det driver vi jordbruk, så jag är ”näringidkare” också!
  Jimmy, arbetare eller student?

 14. Arbetare

  Marianne, företagare skriver”det är ju bara att starta eget företag och plocka ut hög lön o bonus på det”

  Det gör man faktiskt idag med skattepengar:
  ”Minervaskolans grundare tjänade mångmiljonbelopp. ”;
  http://www.vk.se/Article.jsp?article=315675

  Mattias skriver;”Offentlig sektor erbjuder tjänster som göra att många kan ägna sig åt egenföretagande till 100%. De är snarare indirekt produktiva än tärande”
  Lyssna;snarare indirekt produktiva än tärande
  Vad menas??? Vi talar skattepengar nu!!!
  Ska alla starta eget företag för att bli MINDRE tärande.
  Vilken sned hypotes!

 15. Jimmy Lindberg

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2010-05-04 21:11)
  Jag studerar men arbetar så fort jag har tid. Helger, lov och sommaren. Det måste man när man gett sig fan på att klara sig utan studielån.

 16. Arbetare

  Jimmy; du målar upp en konfliktbild mellan företag-anställda, som mycket sällan finns i verkligheten.
  Anställda månar om sitt jobb och företaget, företagaren månar om sitt företag och medarbetarna. Annars fungerar inget företag.
  Naturligtvis uppstår på hög nivå förhandlingskonflikter, men avtal sluts och följs! Sällan får avtalen drastiska följder. Som du förstår är din retorik färgad av just högerretorik, vänstern är tydligen för er outbildade och helt företagsfientliga, men bra att ha till just arbete. Tyvärr jobbiga nog att vilja lyfta den lön de jobbat ihop.
  Förakt.

 17. Arbetare

  Det finns lika skilda slags företag, som det finns skilda företagare och anställda.
  Generalisera ej.
  Bra företagare, chefer finns- urusla företagare, chefer likaså.
  Detsamma för anställda. Jag har upplevt alla sorter.

  Därför -att redan innan man påbörjat sitt arbetsliv- döma ut, ta ställning, generalisera, visar inte på en ödmjuk sida. Det visar på förakt byggd på teori.

 18. Hanna

  Som ung student på universitetet är det lätt att tro att man är den som kommer att dra livets vinstlott. på bråkdelen av en sekund kan tex en skotertur förvandlas till ett livslångt beroende av den offentliga sektorn.Då önskar man att dom styrande sett till att vinstplanen är jämnt fördelad.

 19. Jimmy Lindberg

  Arbetare: Du tycks vara helt okapabel att förstå textens mening. Du skriver hela tiden agna tolkningar som inte står i inlägget, hur vore det om du skulle svara på det istället för att kommentera för sakens skull? Inte helt oväntat förstår företagaren mina argument och du som arbetare dem inte. Det finns ingen konfliktbild bara ett utbrett oförstående från arbetarsidan om vad det innebär att driva eget. Skadar det att ta till sig det jag har att säga eller är du så inskränkt så du blir benägen att avfärda allt för att jag är yngre än dig? Vi har förmodligen olika erfarenheter.

 20. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Din sanning Jimmy, styrs helt av dina åsikter!
  Omän du verkligen inte menar det, så blir dina kommentarer föraktfulla över arbetare som inte förstår…..
  Jag tycker däremot att arbetaren är saklig och företagaren är flummig och barnslig i sina kommentarer!
  Gratulerar till att inte behöva ta studielån! Det är inte alla förunnat att klara sig utan det!

 21. Jimmy Lindberg

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2010-05-05 18:55)
  Det du tycker baseras av dina kommunistiska åsikter. Till dig och Arbetare vill jag bara säga idealister. Arbetaren är osaklig och missuppfattar. Företagaren beskriver öppet sin och många andra företagares arbetssituationer, han gör dessutom sarkastiska jämförelser för att visa på hur galet det är ställt i det här landet och det tycker du är flummigt? Verkligheten är alltså flummig, ja kanske det inte så svart eller vit som somliga tycks tro.

 22. Jimmy Lindberg

  Svar till Hanna (2010-05-05 10:40)
  Om man blir skadad är det olyckligt men man kan inte begära att staten ska behöva blöda för det. En stor mängd arbetare är idag utanför arbetskraften, alla är långt ifrån skadade och missbildade. Det är för lätt att hålla sig utanför arbetskraften och kvittera ut bidrag. Mer måste göras för att större delen av dessa ska uppleva att incitamenten faktiskt är större att ta ett jobb istället för att ligga till last.

 23. Arbetare

  Sorry Jimmy om du tror att min avsikt är att med ålderns rätt störa dig, inte min avsikt. Men du skriver på ett sätt som om du satt inne med en sanningen.

  Lite svårt också att hitta röd tråd i inlägg och svar.

  1.Förklara det sista ”galet det är ställt i det här landet”
  Vad är galet? Precisera.
  Har inte alliansen lyckats?

  2.Förklara ”Arbetaren är osaklig och missuppfattar.”
  Vad är osakligt och missuppfattat?

  Kanske kan det förstås bättre om du förklarar vad du anser inte uppfattas rätt?
  Jag har bara kommenterat det jag uppfattar som åsikter jag inte delar!

 24. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Nu är du ute och cyklar igen Jimmy, jag är inte kommunist, och har aldrig bekänt mig till den läran heller! Vem är det som är osaklig?!
  Men jag tor på människors lika värde och att vi ska, i den mån vi bara kan, hjälpa varandra! På det viset får vi ett samhälle i balans, och det gynnar oss alla. Att bygga klyftor mellan folk och samhällsklasser, är verkligen inte bra för någon!
  Vi har alla ett lika värd, det tror jag på.

 25. Tänk ett steg till...del 1

  Först vill jag påpeka att jag delar många av dina åsikter.

  Men på en viktig punkt tänker du inte linan ut. Nämligen kring resonemanget om att det är företagare som betalar de offentligt anställdas lön.
  Du skriver bland annat: ”Är det sånt här man skall behöva höra som företagare när man kämpar dag ut och dag in med att ställa maten på bordet åt offentliganställda inom kommunen. Tror de verkligen att lönen de tjänar kommer från skatten de själva betalar in? Tänk om!”

  Har du inte förstått att den mesta delen av alla pengar kommer från staten?

 26. Tänk ett steg till del 2

  ….
  Ett konkret ex.

  Åkare som röjer snö åt kommunen får sin lön av densamma.
  Läraren får sin lön av densamma.
  Personen som driver bilisten får sin lön från folk som fått pengar genom staten, kanske inte i ett direkt nedstigande led, men det spelar ingen roll.

  De enda som ”försörjer” andra är personer som får in kapital från utlandet. Det är musiker, företag, lärare, vårdpersonal m.m. som jobbar i andra länder.

  Att så många kan luras att tro att bara för att pengarna går till ett företag så har de ”skapat” nya pengar?
  Ofattbart!

  Tänk linan ut.Företagare låter dock fint.

 27. Sykepleiern

  Re: Tænk ett steg.Underbar och tænkværd kommentar ! tænk att en obetydlig vårdarbetare som jag skulle kunna vara mer værd før landet æn en fin entrepenør och vd.Just nu bidrar jag till en positiv valutabalans, vad gør du Jimmy?

 28. Jimmy Lindberg

  Svar till Tänk ett steg till del 2 (2010-05-09 20:26)
  Alla sektorer som producerar indirekt och direkt antingen ur jorden eller via förädling är de som tjänar in pengar till staten. Staten i sig tjänar i regel inte pengar förutom Vattenfall och LKAB-fallen… De tillhandahåller primärt värlfärdstjänster, säkerhet och den typen av tjänster som annars inte skulle utföras. Tror du verkligen att pengar kommer från staten? Beskriv gärna detta, tycker det låter förträffligt…

 29. Jimmy Lindberg

  Svar till Sykepleiern (2010-05-09 23:24)
  På vilket vis bidrar du till en positiv valutabalans? Jobbar du i Norge och spenderar pengar i Sverige eller hur gör du? Tror den här sjuksköterskan har hamnat i för djupt vatten.

 30. Sykepleiern

  Akkurat sån ær det! jobber i Norge, (på min ”fritid”, Sverige har alltså fortfarande tillgång till mina kunskaper som jag fått via gratis utbildning och pengarna som staten lånade ut till mitt uppehælle under studietiden har jag betalat tillbaka.)Spenderer i sverige.jag som løntagare bidrar således till vælståndet hær i landet.ps angående vattnet,jag ær en jævel på att simma! ds

 31. Tänk ett steg til del 3

  Ja du Jimmy. Du fattar tydligen inte denna fundamentala sanning. Du tror att företag ”skapar” pengar då de i de allra flesta fallen bara får sina pengar från staten. Sedan att de först passerat en eller 2 led spelar ingen roll. Ta NCC, deras inkomst kommer direkt från kommun/stat.
  Likaså med lärare, vårdpersonal. Det som skiljer är att de utför olika tjänster. Det enda ”nyskapande” av pengar sker via intäkter från utlandet. Övriga pengar cirkulerar bara runt.

  Detta är som sagt en av de största myterna företagare slår sig för bröstet med. Många äro de som gått på den. Även du?

 32. Tänk ett steg til del 4

  Till och med den största företagsfanatikern borde inse att Sykepleiern bidrar mer till Sveriges ekonomi än vilket random-företag i Storuman du än väljer.

  Finns inget företag i Storuman som bidrar mer till välfärden jämfört sjuksköterskor/lärare/vårdpersonal. Förutom de som då lyckas sälja tjänster utomlands.

  Det viktiga är att få pengarna i rullning och inte att de stannar upp i rika plånböcker/bankvalv/ etc.
  Dessutom att så många som möjligt är med och erbjuder tjänster, städare som snickare.

 33. Jimmy Lindberg

  Svar till Tänk ett steg til del 4 (2010-05-10 20:39)
  Du förstår ju skandalöst lite, inte underligt du inte vågar skriva under med namn… Du kan inte ha läst en högskolepoäng ekonomi. Sjuksköterskor är välfärden, servicesektorn finansieras av upparbetning av antingen det som tas ur jorden eller det som förfinas i produktion. Om det du säger hade tillstymmelse till sanning skulle hela vår arbetsmarknad bestå av ett enda sjukhus. Det skulle aldrig fungera för det behövs pengar till materiel och löner som kommer näringen. Därmed är inte sagt att denna del är värdelös, den bidrar indirekt till produktionen genom att hålla arbetare friska.

 34. Jimmy Lindberg

  Svar till Tänk ett steg til del 4 (2010-05-10 20:39)
  Fortsättning: Snälla du, tänk igenom det du skriver hädanefter eftersom du har uppenbart igen koll. Jag vill inte ens veta vad du inbegriper i ”att bidra till Sveriges ekonomi”. Jag föreslår att du slår upp ordet ”skattefinansierad” innan du svarar på denna kommentar. Lågkonjunkturen borde med önskvärd tydlighet ha visat för dig att när företagen inte går lika bra måste den skattefinansierade verksamheten skära ner. Detta beror inte på att denna del är intäktsindrivande utan snarare konsumerande. Kan inte hjälpa det men det känns som att kasta pärlor åt s**n…

 35. Tänk ett steg till del 5

  Jag respekterar din åsikt och förstår att vi ser det på olika sätt. Du får naturligtvis hävda att du är den som har rätt, det har jag inget problem med. Men jag ser att du undviker att svara på ex hur NCC skulle ”skapa” mer pengar än lärare/sköterska.

  Jag väljer nu att avsluta denna ”debatt” mellan oss då jag tycker argumentationen börjat bli onödigt hård. Dina argument blir allt mer personliga och den sakliga delen av argumentationen uteblir. Du anser mig vara för okunnig för att förstå, jag väljer att hålla mina åsikter om dig som person utanför.

  Tack för att du svarar dina läsare. mvh

 36. Jimmy Lindberg

  Svar till Tänk ett steg till del 5 (2010-05-11 17:20)
  Jag kräver bara att man inte hasplar ur sig något utan att det finns en tanke där bakom, det tycker jag att man kan kräva som individ. Jag blev uppriktigt sagt uppretad av dina åsikter, då de fundamentalt förbiser viktiga delar. För att vara kort. Det en sjuksköterska tillför till staten i form av skatt är bara skatt på skattefinansierad lön. Det en företagsanställd skattar är inte skattefinansierat utan skapat. Det finns en viktig skillnad mellan dig och mig, jag är offentlig du vet vad jag heter, jag vet inte vad du heter. Därför är inte mina svar ”påhopp” på någon enskild person. mvh/Jimmy

 37. Jimmy Lindberg

  Därmed är inte sagt att alla inte behövs för att samhället ska gå runt. Alla spelar sin roll i samhället och alla tillför fast på olika sätt. Inga är ”onödiga” för då skulle de gallras bort allt eftersom samhället blir mer konkurrensutsatt och resultatinriktat. Men förstå detta: De har alla olika ”uppgifter” utan att för den sakens skull blanda in arbets-uppgifter.

 38. Tänk ett steg till del 6

  Ber om ursäkt om jag retade upp dig. Det var verkligen inte min mening. Sedan har jag valt den fega anonymiteten. Gör man det tycker jag åtminstonde att man ska undvika personangrepp och det hoppas jag du tycker att jag klarat av.

  Jag läser din blogg därför att jag tycker att den är intressant. Du har många kloka synpunkter, inte minst om den utsålda vattenkraften.

  Jag tycker vår argumentation dock visar på nätets begränsningar.Jag hade tyckt det vore spännande att diskutera på tu man hand kring detta.(Dels tar den tid och det kan vara lätt att missuppfatta varandra.)

  Lev å må.mvh

 39. Arbetare

  Till Tänk ett steg till; tack för kommentarerna, mkt intressant läsning, och tycker inte du har något som helt att be om ursäkt för! Däremot belyst ekonomin på ett pragmatiskt sätt, dvs inte enbart teori ur boken.
  Till Jimmy; det kanske är svårt att ta till sig ett synsätt, som inte är exakt som det senaste du läst om, men du bör iallafall försöka, utan att tappa humöret. Som sagt ödmjukhet är en dygd, högmod går före…

 40. Jimmy Lindberg

  Svar till Tänk ett steg till del 6 (2010-05-12 16:33)
  Jo det är ju en begränsning, man uppfattar det man säger på ett helt annat sätt och sen kan man kontrollera en gång till från primärkällan så att säga…

 41. Jimmy Lindberg

  Svar till Arbetare (2010-05-12 18:07)
  Det är inget synesätt, det var åsikter som saknade nödvändig förankring. Förstår så pass att vi har fundamentalt olika åsikter, men när man felaktigt säger sig veta vart ”pengar kommer ifrån” då blir det fel. Det behöver man inte läsa böcker för att förstå. Dina senaste inlägg har dock inte tillfört mycket ätbart, det handlar mest om högmod osv. Med din aktningsvärda ålder och moral kan du väl skriva en blogg själv? Välkommen till pipmynningen så att säga, ser fram emot ”Arbetarbloggen”, du kan fortsätta vara anonym.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.