Goda nyheter!

Oftast målas nyhetssidorna i grått där den ena fadäsen avlöser den andra. Vulkanutbrott, konkuser, nedgång på börsen och mord. Det är vad man oftast möts av, men nu har molmen skingrats. Vänsterpartiet har inga namn till kommunalvalet!

Om vi sansar oss, vad blir då effekterna av detta? Om jag spekulerar tror jag att de 14% (v) fick 2006 kommer att överföras till nya partiet kommunlistan. Frågan är vad detta betyder i realiteten? Står de 4-5 vänsterpartister som gått över till kommunlistan kvar vid sina socialistvärderingar eller kommer de att ta beslut baserat på vad som är bäst för kommunen, alltså med ett kommunbästa till teoretiskt ramverk. Jag skulle tro att en röst på kommunlistan innebär en röst på vänsterpartiet.

Men jag tror också att folk som regel röstar på en person och inte ett parti. Exemplet vänsterpartiet har sin största väljarskara i Hemavan/Tärnaby där var fjärde person kryssar (v). Så den skiljelinje som går genom vår kommun är inte enbart geografisk utan även politisk! Så länge som ledamöter tänker lokalt ända ner på byanivå och inte har Storuman kommuns bästa för ögonen kommer det vara trögrott politiskt sätt.

Följ länken nedan, rulla ner en bit på sidan, och se vilka kandidater de olika Storumanpartierna har i årets val 2010: Där syns exempelvis Långsjöbys två kandidater Håkan Rombe (Fp) och Anders Ärlebrandt (Kd).

http://www.val.se/val/val2010/valsedlar/K/kommun/24/21/valsedlar.html

PS. En detalj är ju att (s) har kvar Gunilla Lundgren på listan, trodde hon skulle avgå. Vad gör de om hon får 150 kryss i år?

Etiketter: , ,

23 kommentarer

 1. Krille

  Du, spelar det någon som helst roll för oss i Tärnaby vad vi röstar på då det är ryggdunkarna i Storuman som upprätthåller denna skendemorkrati.
  Nej det är soffan som gäller tills en utbrytning blir faktum.

 2. Jimmy Lindberg

  Svar till Krille (2010-05-05 17:44)
  Skendemokrati? Övriga Storumans kommun tycker att för mycket satsas på fjälldelen och vill dra ner densamma. Det belyser just den schism som är så skadlig för kommunen. Hoppas du på en delning av kommunen gör du det förgäves, ni hade ju er chans men klarade inte av det. Blir väl snarare ihopslagning på nytt. Kanske med Lycksele, då flyttas makten ännu längre bort.

 3. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Ha ha ha, ja jag förstår att du är nöjd Jimmy, om Vänstern inte finns med. Vill bara påminna dig om att V samarbetade med de borgerliga direkt efter valet, och har inte avhoppen från V gjorts, så har det kanske fungerat än ?
  Det går bra att kontrollera hos kommunen var det satsas mest pengar i vår avlånga kommun! Jag tror att många Storumanbor tror att det är kommunala medel som satsas hela tiden här uppe, vilket är helt fel! I Hemavan byggs det för privata pengar!
  Vad menar du med att vi hade vår chans?
  Kommundelning tror inte jag heller på, då vi är alldeles för få bosatta här uppe.

 4. Sunt förnuft

  Tycker att du vandrar på gränslinjen nu. Att rakt ut påstå att ett helt parti inte skulle ha kommunens bästa för ögonen utan något annat, nja snacka om att hålla diskusionen långt i från fakta!
  Håller däremot med dig om att de flesta nu för tiden röstar mera på person än på parti i kommunval. De tycker jag är possitivt och ett tecken på att vi kan ta bort detta med partival på kommunal nivå, fram för personval hela vägen, allt annat kostar bara pengar enligt min åsikt.
  Vad gäller trätan mellan fjäll och skogsbygd, ja den finns och alla parter bör skämmas över den, fram för kommunens bästa.

 5. Jimmy Lindberg

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2010-05-06 08:49)
  Jag syftar på kommunsammanslagningen 1971. Tärnaby Hemavan har mycket att säga till om trots att det endast är 7-8% av kommunens invånare som bor där.

 6. Jimmy Lindberg

  Men snälla Marianne och Sunt förnuft, nu tror jag inte ni förstår. Är det att ha Storuman kommuns bästa för ögonen att hela tiden dra åt varsitt håll av prestige och andra anledningar? Ni motsäger er själva, vi har en djup klyfta i kommunen som fortfarande delar oss trots att kommunsammanslagningen inträffade för 39 år sedan. Jag tycker precis som er att det är illa och det är det jag menar är emot kommunens bästa, det som grumlar synen på beslutsfattarna. Det blev speciellt tydligt i flygplatsfrågan. Forts…

 7. Jimmy Lindberg

  Svar till Jimmy Lindberg (2010-05-06 14:33)
  Tärnapolitikerna var emot, inte av anledningen att det var oklokt förslag utan pga. att det satsades i ”fel del” av kommunen. Någon av er som har ett förslag på hur vi ska överbrygga den strukturella osämja som finns inom kommunen? Nu har ni chansen =)

 8. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Vad Gunnarns flygfält anbelangar, så har vi i Vänstern sagt ”nej” därför att vi tycker att det är för dyrt, vi har helt enkelt inte råd! Dessutom finns det närbelägna flygplatser i Lycksele och Vilhelmina! Kom inte med barnsligheter om att vi säger ”nej” pga att Gunnarn ligger i den östra kommundelen! Då har du inte läst på!
  Sprickan som finns i kommunen beror på en orättvis fördelningspolitik, som gynnat Storuman! Det är bara att titta vilka investeringar som är gjorda, och hur det ser ut i de olika kommundelarna! Rättvisare politik, och vips försvann sprickan!

 9. Jimmy Lindberg

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2010-05-06 16:40)
  Jag skulle vilja se investeringsposten i budgeten och se om man kan göra en sådan undersökning. Sedan skulle det vara intressant att knyta det till befolkningstalen i de olika delarna av kommunen.

 10. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Hör på kommunkontoret!
  Och kom gärna på besök och se på alla satsningar som görs här, på ungdomar etc

 11. Sunt förnuft

  Jo Jimmy, om man påstår att ett helt parti INTE har kommunens bästa som sin strävan då går man över gränsen. Otroligt dålig retorik som inte har nått med sakfrågor att göra. Däremot kan man ifrågasätta åsikter och beslut och om dessa verkligen gagnar kommunen, som till ex flygplatts frågan.
  Sedan till Dig Marianne, samma gäller faktiskt dig, ditt sätt att diskutera ”gödslar” den här sprickan! Retorik av den typen är så tröttsam och föga smickrande för er som använder den (om inte jag får låna din spade osv). Lägg ner ”gnället” och visa lite konstruktivitet i stället.

 12. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Jo, visst vore det bättre om man märkte satsningarna!
  Och det är ingen överdrift att säga att här i Hemavan- Tärnaby är det inte så lätt att märka några satsningar överhuvudtaget! Om man ex ser på ungdomssidan, så har ni så mycket mer att erbjuda än det finns för de unga här i Tärnaby! Just nu kastas ungdomarna ut på gatan här!
  Det är inte så att vi vill ta ifrån er i Storuman någonting, och det kan säkert göras mer där också, men vi vill också ha en del av kakan!I bästa fall får vi smulor!
  Ska säga det att vår skola ska rustas upp nu äntligen! Och det är tack vare alpina gymnasiet!

 13. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  ”Sunt förnuft” det är tråkigt, men jag förstår att det kan låta ”gnälligt” när jag mfl Tärnapolitiker försöker göra vårat område synligt i kommunpolitiken!
  Men det är ju faktiskt så att det bor människor här också, som har behov och rätt till viss kommunalservice! Jag vet inte hur vi ska föra fram detta på ett sätt som inte uppfattas som gnäll i Storuman?! Även när vi visar konstrukktivitet så uppfattas det som gnäll, missunnsamhet och vi beskylls för att bredda sprickan!
  Men vad ska vi göra tycker du? Bara tystna och försvinna??

 14. Sunt förnuft

  Att inte Hemavan/Tärna skulle vara synligt i kommunpolitiken är ju inte sant, en fråga ni politiker från området bör ställa er är:
  Har vi lyckats bra så här långt?
  Tycker ni att ni lyckats så ska ni ju fortsätta på den inslagna vägen, tycker ni det motsatta så kanske ni skall funder på att byta taktik.
  Tänker inte gå in på någon konkret fråga men rent generellt så är vi i inlandet väldigt dåliga på att plocka fram det possitiva, de möjligheter och den unikitet som vi har och ni uppe i fjällvärlden är inte bättre, trots att ni enligt min mening har större för förutsättningar för det.

 15. Sunt förnuft

  Marianne din fråga ”Men vad ska vi göra tycker du? Bara tystna och försvinna??” ja följdfrågan är så dålig att jag inte tänker besvara någon av frågorna mer än vad jag har gjort.
  Fortsätt kämpa och argumentera för att få den grundservice som ni rätt till. Du säger ju själv att du förstår om ni kan låta gnälliga, är inte det ett tecken på att ni måste ändra taktik?

 16. Marianne Johansson bygget Mosekälla

  ”Sunt förnuft” tycker du inte att jag beskriver det positiva med fjällvärlden?
  Vet du, jag ser det som omöjligt att föra fram ”våra” frågor i kommunpolitiken utan att bli anklagad för att vara gnällig, bitter, missunnsam och jag vet inte allt…
  Vad ALLA politiker i denna kommun måste förstå, är att HELA kommunen behövs till mer än bara bidra med vattenfalls pengar för kraftbyggena! Och då måste man också satsa och investera i HELA kommunen!
  Att Hemavan- Tärnaby är synlig på världskartan, är snarare trots komunpolitiken, än tack vare!
  Så vad ska vi göra istället??

 17. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Jag har gjort otaliga försök att föra fram att vi som kommun har ALLA möjligheter att lyckas! Med industri i Storuman och turism i fjällen!
  Men det hörs ju uppenbarligen inte när man påpekar detta!

 18. Sunt förnuft

  Marianne, med risk för att vara tjatig!
  Du anser ju själv att ni inte når fram med det ni vill, tyder inte det på att ni måste byta taktik?
  Om man gång på gång försöker men inte lyckas, ja då bör man kanske ompröva sin taktik.
  Du kan ju inte på fullt allvar hävda att ni prövat allt! om det nu skulle vara så så är det ju bara för er att ge upp eller hur?
  Allvarligt talat, läs dina två senaste inlägg, vad lägger man märke till hoppfullhet och visioner eller hopplöshet och ”gnäll”?

 19. Jimmy Lindberg

  Ett första steg är väl att sanera kommunekonomin så att det finns möjlighet för satsningar.Synd att vissa beslut på senare tid grävt djupa hål i kommunekonomin, men nu lär vi oss av misstagen och ser framåt. Framtidstron måste tillbaka.

 20. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Där har du rätt Jimmy! Och det har jag redan påtalat i tidigare blogg kommentarer, kommunekonomin måste saneras, vi måste prioritera hårt framöver.
  ”Sunt förnuft” vad jag försöker säga är just det du bekräftar! Och ja, det kan verkligen kännas hopplöst ibland! Antagligen därför det är så svårt att få folk i Hemavan- Tärnaby att engagera sig politiskt!
  De som engagerar sig ändå är nog obotliga optimister, som tror att nån gång MÅSTE det vända!
  Och jag tror verkligen på en framtid här uppe!

 21. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Med risk för att det blir två liknande svar då jag redan svarat, men det verkar ha försvunnit.
  Du har rätt Jimmy, vi ska ha visioner och framtidstro, men det första vi måste göra är att få kommunens budget i balans!
  Sunt förnuft Folk som engagerar sig politiskt ifrån Hemavan-Tärnaby är obotliga optimister som verkligen tror på framtiden! Vad jag kräver är en rättvisare fördelningspolitik, det menar du är tröttsamt gnäll!
  Jag vet tyvärr inget annat sätt när det finns ett missnöje, än att man försöker synligöra det och dess orsaker! fungerar inte det, kan det bero på mig, eller på ointresse!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.