Vilks och yttrandefriheten

Återigen denna kontroversielle Lars Vilks och sina kontroversiella inlagor, eller är det yttrandefrihetens väktare Vilks som för fram sitt budskap enligt lagens rättigheter? Gränsen mellan hets mot folkgrupp och yttrandefrihet kan tyckas hårfin. Detta är också en kulturell fråga, det ämne som Vilks tog upp under denna föreläsning på Uppsala universitet handlade om "Sexualitet och Islam". Ett ämne som man kanske inte lyfter på ögonbrynen åt eftersom man inte är muslim själv. Är det fel av Vilks att hålla en liknande föreläsning eller ska man som åskådare förvänta sig vissa saker och kanske stanna hemma om man vet att man kommer reagera på detta lagvidriga sätt? Se klippet på den bifogade länken nedan: Avgör själva vem som är gör vad, och kommentera gärna.

 

Bilden: Lars Vilks, konstnär

 

OBS. Klippet visas i separat fönster.

http://www.unt.se/tv/#category=390&date=2010-5&clip=932782&startTime=0m0s

 

Etiketter: , ,

3 kommentarer

 1. Sunt förnuft

  En märklig man och ett märkligt ämne i konstsammanhang, tycker jag i alla fall då konst för mig är något helt annat.
  Vilks verkar se som sin livsuppgift att i konstens namn belysa olika aspekter av islam. Det kan man ju tycka vad man vill om men för mig blir det rätt snabbt väldigt väldigt tråkigt, gränsar till riktigt dålig engelsk ”under bältet humor”. Skulle kanske bli mera intressant om han gjorde samma sak med de andra världsreligionerna och i konstens namn gämförde dem, vad vet jag.
  Tycker att han får mera plats i medierna än vad han förtjänar.

 2. Magnus

  Tycker det är förfärligt att se klippet i fråga. Det är skrämmande att se hur det kan gå till under en föreläsning som bör kunna genomföras under ordnade former. Det polispådrag som gör sig gällande visar verkligen på hur situationen är gången.
  Vad hände med det klassiska räcka-upp-handen-systemet?
  Och den behandling och det bemötande som poliserna på plats får uppleva är på gräsen till absurt. Rädsla men samtidigt en otrolig ilska är två ord som belyser de känslor jag upplever när jag tittar på klippet.

 3. Jimmy Lindberg

  Svar till Magnus (2010-05-17 23:11)
  Jag tycker att man som åskådare ska vara beredd på vad man kommer att få se. Vilks är ju ökänd för att vara provocerande, att de är så små att de låter sig påverkas. Yttrandefriheten ska vi vara rädda om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.