Hur effektiv är Alkoholskatten egentligen?

”Idag köps cirka 57 procent av alkoholen vi dricker på Systembolaget, runt 10 procent köps på restaurang och krog. Men den återstående tredjedelen köps på annat håll, antingen bränns den hemma eller så importeras den.” Detta inbegriper något förenklat var tredje öl eller cider som dricks i vårt avlånga land. På den konsumtionen finns ingen kontroll.

Med lägre skatter minskar incitamentet till arbitragehandel dvs. att åka utomlands och storhandla, för att sedan sälja eller konsumera här hemma. Lönsamheten fasas ut, detta redan vid små sänkningar. Och på så sätt minskar den ickekontrollerbara försäljningen; det blir inte lika lätt för minderåriga att få tag på alkohol om tillgången på den enbart finns på Systembolaget. Det hävdar lobbygruppen som är för, bland andra Sveriges bryggerier.

Alkoholen för med sig en mängd olika samhällskostnader som inte betalas genom den nuvarande alkoholskatten. Enligt nationalekonom Anders Jonsson kostar alkoholen vårt samhälle 150 miljarder kronor per år, alternativt: som Svenska dagbladet skriver, kostar alkoholkonsumtionen oss cirka 50 Miljarder per år: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/supen-kostar-50-miljarder_4705483.svd

Enbart 10-11 miljarder kommer in varje år i alkoholskatt. Varför ska alkoholbrukare vältra över kostnaden för alkoholens skadeverkningar på samhället? Ska det finnas någon rättvisa måste alkoholskatten höjas. Så säger motståndarna. Välfärdssamhället får ”solidariskt” stå för kostnader, du och jag betalar notan när effekterna av alkoholen skördar liv och egendom. Bakom hur många olyckor är inte alkoholen den gemensamma nämnaren?

Men fetma kostar också stora summor pengar liksom rökning och andra laster. Ska man som medborgare tvingas ingå avtal för sin egen förtäring? Den liberala delen av mig ryser vid blotta tanken på ett sådant samhälle, är vi inte förståndiga nog att ta våra beslut själv och ta konsekvenserna av dem. Är inte det vad det innebär att leva, ska detta inskränka gemene mans rättigheter?

Enligt min mening kommer folk alltid att dricka oavsett priser, alkoholen kommer hitta alternativa vägar från produktion till förtäring. Visst kostar alkoholen pengar för staten men finns det inte alternativa lösningar än enbart högre priser, kan inte individen ta ett större ansvar för sitt handlande? Är det fylla som gäller till varje pris? För studenter är alkoholen ofta subventionerad på studentuteställen, detta leder mig veterligen inte till att farhågorna med ökad konsumtion och ytterligare kostnader besannas.

 

Etiketter: ,

19 kommentarer

 1. Mr Cool

  Jo, prisvapnet fungerar dåligt eftersom de som är beroende av alkohol sätter detta främst före hyra, mat etc. I en tid av miljöflummande är det också märkligt att vi måste köpa sprit innan vi går på planet och inte då vi landat. Rent tekniskt så borde den skattefrågan kunna lösas. Där jag bor kan man köpa alkoholen på bensinmacken men ett liknande utbud på Statoil i Pajala skulle få helt andra konsekvenser och möjligheten att här beställa via Taxi dygnet runt. Nykterhetsfundamentalisterna har tyvärr för stort inflytande och glöm inte att även Hitler var nykterist. Forts……

 2. Mr Cool

  Sättet att dricka ligger på något sätt i vår folksjäl och är geogafiskt betingat för ju kallare klimat desto kraftigare berusning verkar det. Jag har varit på logdans i Västerbotten där folk svajat som majskolvar i vinden för att nästa vecka gå på fest i Frankrike utan att se en enda berusad person. Över huvud taget så dricker ungdomar mindre utomlands och någon bra analys varför har jag inte. Bodde nyligen på ett ganska dyrt hotell i Skottland där baren saknade personal och man fick helt enkelt servera sig själv vad man ville ha. Något liknande i Sverige är nog helt otänkbart.

 3. Jimmy Lindberg

  Svar till Mr Cool (2010-05-13 09:17)
  Kan väl bero på flertalet anledningar. Men om alkoholen inte var så dyr kanske folk skulle resonera på ett annat sätt, fenomenet dricka för att bli kalasfull kanske inte skulle vara lika utbrett tror den kulturen är konstruerad av prisnivåer. Kanske vill man få ut det mesta av ”investeringen”, jag säger investeringen för det kostar ju skjortan att gå på krogen i Sverige med de löner som är här. Att ungdomar dricker mindre utomlands vänder jag mig emot, det är en för stor generalisering. Men man dricker kanske oftare men i mindre mängder. Tror hursomhelst att farhågorna är överdrivna.

 4. Peter Åberg

  Intressant resonemang du för Jimmy då du helt helt bortser från den forskning som finns på området.
  All forskning visar att ökad tillgänglighet ger fler alkoholister och fler med alkoholrelaterade skador.
  Vadå eget ansvar?
  Skall vi legalisera narkotika också så att alla får knarka under eget ansvar?
  Det handlar ju inte bara om vad du utsätter dig själv för utan i högre grad vad du utsätter andra i din omgivning för. Trafikdödade/skadade , splittrade familjer, slagna barn och kvinnor, för tidig död m m.

 5. Gunnar Andersson

  Min åsikt i alkoholprisfrågan är att om man har problem med priset är det nog så att man dricker för mycket. Åtminstone om man handlar på systembolaget.Krogbesök däremot kan nog ruinera vanliga inkomsttagare redan vid normal konsumtion,alltså bibehållen skatt/prisbild på bolaget sänkt skatt på krogen så blir kosumtionen om inte lägre så åtminstone trevligare och mer social.

 6. Jimmy Lindberg

  Svar till Peter Åberg (2010-05-13 11:13)
  Naturligtvis är alkohol skadligt, men jag kan nämna fler saker som är skadliga. Den där med narkotikafrågan ids jag inte gå in på jag har ingen erfarenhet av det men det kanske du har Peter? Jag undrar om det faktum att man väljer att dricka ute på krogen istället för hemma skulle vara skadligt? Det borde vara bra för ekonomin såväl som för det sociala livet. Om du Peter var ute i Storuman på ex. hotellet en lördagkväll skulle du märka hur tomt det är, däremot hålls fester i varenda lägenhetslänga. Tänkte sporra till tankeverksamhet ang. alkohol med det här inlägget.

 7. Jimmy Lindberg

  Svar till Gunnar Andersson (2010-05-13 11:20)
  Tycker du inte att det är ett problem att jag handlar ett lagar sprit, vin och öl i Tyskland så all potentiell skatt strömmar dit istället? Krogen är för dyr, den inbjuder inte direkt, inte undra på att fenomenet: ”jag bjuder laget runt är så ovanligt i vårt land”. Hur ofta beställer du en randomdrink istället för den gamla vanliga ”on the rocks”? Jag tycker att det är för dyrt. Däremot kan man väl straffa dem som missbrukar, svartlistor eller tidsbestämd avstängning, det finns påhittiga lösningar.

 8. Gunnar Andersson

  ”Straffa dom som missbrukar” din människosyn gör mig rädd.svartlistning (på bolaget antar jag?)leder ju bara till langning men det kanske du anser är ”sund kaptalism”.Ang krogen , Jag tycker ju liksom du att det är för dyrt på krogen så där är en ev skattelättnad befogad. Att sänka priserna på bolaget skulle ofelbart leda till ökad komsumtion som skulle vara svårare att kontrollera än vad det är på krogen.

 9. Jimmy Lindberg

  Svar till Gunnar Andersson (2010-05-13 17:47)
  Men det är okej att ge fortkörningsböter? Se det inte som en bestraffning utan en negativ förstärkning. Det är inget ovanligt i samhället, det går bra enligt din människosyn va? Jag må ha hård ton men jag är ingen hycklare. Att sänka priserna på alkohol skulle kanske få ökad konsumtion i en övergångsperiod. Men det skulle leda till svensk konsumtion, hur sunt är det att pripps skeppar ner enorma kvantiteter till Tyskland för att sen svenskarna ska köra dit och handla och tjäna på resan. Det är rent utsagt perverst tycker jag. Ingen utsläppsmedvetenhet där inte… Nå backar du? =)

 10. Gunnar Andersson

  Mig veterligen är inte fortkörning en sjukdom .Övergångperiodens offer hur ”straffar” vi dom ? Vad är det för liv om man ”tvingas”ta hänsyn till sina mindre lyckligt lottade medmänniskor.Arbitragehandeln är väl en possitiv sak här i Storuman (västra)men självklart vill bryggeri näringen tjäna mer och då tycker du att vi får offra några hundratusen medborgares hälsa för att dom skall kunna sko sig. ps mången alkoholism grundläggs på universitetet Ds

 11. Jimmy Lindberg

  Svar till Gunnar Andersson (2010-05-13 21:17)
  Vi pratar inte sjukdom utan bestraffning. De som inte klarar av lägre alkoholpriser får antingen någon form av svartlistning eller ransonering a la WW2. Man kan inte bygga ett samhälle som är 100% säkert mot allt. Duschar du med hjälm och säkerhetslina? Om jag förstår ditt resonemang så botas/rehabiliteras alkoholister av höga priser? Du tror inte de får tag i billig sprit ändå? Tror grava alkoholister köper på dunk… Det här är precis som fallet rot-avdrag, svartjobb blir vita… Man möjliggör ett förändrat konsumtionsval med lägre priser. Mer alkoholism grundläggs utanför universitetet…

 12. Mr Cool

  ”Alkoholen har gett mig så mycket” brukar jag säga även om det givetvis finns negativa inslag. Jag menar med detta att i samband med alkohol har jag haft mycket roligt, glada fester, resor, möte med kvinnor som annars aldrig skulle blivit av,etc. etc. Jag tror att många delar den upplevelsen. Men nykterhetsfundamentalisten är precis som de miljöflummare som står i vägen i skoterspåret på sina skidor och menar att just deras sätt att uppleva naturen är det enda rätta och alla skall göra lika som dom med tvång om så erfordras. Alkohol är en del av vår kultur och vi måste lära oss hantera den.

 13. Jimmy Lindberg

  Svar till Mr Cool (2010-05-14 10:32)
  Förbud är nog inte möjligt. Jag tror precis som du säger att den är en del av vår kultur och att den har sina ljusa sidor. Jag stör mig mycket på folk som har fester hemma istället för att gå på krogen och träffa folk. Ett samhälle där man isolerar sig är inte bra för individen eller för näringslivet. Det är som svartjobb det syns inte i BNP. =)

 14. Sunt förnuft

  Lätt att bli cynisk i detta ämne, det finns dock vissa fakta i saken och den viktigaste är:
  Ökad tillgänglighet ger fler alkoholister!
  Tycker Mr Cool i första hand men att även du Jimmy ska smaka på den sanningen en stund, vad innebär den och vilka konsekvenser får den?
  Dagens system är inte fulländat på nått sätt men, vi har i Sverige en av europas lägsta kostnader för alkoholrelaterade sjukdommar och nått beror väl det på.
  Håller med om att det är alldeles för dyrt att gå på krogen och att det av flera skäl finns possitiva saker med att få in flera där än på privata fester.

 15. Sunt förnuft

  Måste bara få kommentera det som hamnade på fel ämne. Att arbetslöshet skulle vara en större variabel för alkoholism än alkoholen?! Vad är de för nys?
  Antingen säger du det för att få igång debatten eller så har du ett stort hål vad gäller kännedom om hur människor fungerar och kanske framför allt hur alkohol och andra beroendeframmkallande ämnen fungerar.
  Tror inte personligen att höga priser och höjda åldrar på krogen har någon långvarig effekt på alkoholkonsumtionen, tvärt om men, vi måste inse att alkohol för med sig problem. Problem som vissa individer inte klarar av!

 16. Jimmy Lindberg

  Svar till Sunt förnuft (2010-05-17 19:15)
  Arbetslöshet kan säkert påverka i lika stor utsträckning som priset på alkohol, det krävs en undersökning om så är fallet. Jag tror nog det stämmer. Folk som är arbetslösa blir säkert i högre grad alkoholister än populationen i allmänhet blir av en lägre alkoholskatt. Ska man göra något åt alkoholen eller åt individerna som inte klarar av den? Ska man sköra dubbdäck för en sommardag med snöfall? Den sista måste jag medge var en reaktionsflört.

 17. Sunt förnuft

  Tror nog vi kan vara överens om att den största enskilda variablen gällande alkoholism är just alkohol och tillgängligheten av den.
  Problembilden är dock inte helt lätt. Minskar vi priset så ökar försäljningen osv men, kan hålla med dig om att de som enbart hänger upp sin alkoholpolitik på beskattning och pris ja dom är nog lite väl enkelspåriga.
  För mig är det dock ännu mer enkelspårigt att låta individen sköta det hela själv. Vissa individer klarar det inte. Till det kan läggas att dessa individer dessutom förstör livet för andra och kostnaderna, ja de har du ju redan nämnt.

 18. Jimmy Lindberg

  Svar till Sunt förnuft (2010-05-18 09:34)
  Bra avrundning. Jag vill ha ett samhälle med friheter men naturligtvis med skyldigheter som följer av denna frihet och egna ansvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.