Sverige jobbar

Lördagen bjöd på en givande workshop på Skandic plaza här i stan, talare som Oskar Bengtzboe och Ida Drougge förgyllde vekligen dagen. Jag brukar inte bli imponerad men då blev jag det, universitetslärarna för all del men här fanns en glöd och en framtidstro av sällan skådat slag. I en konversation med Oskar önskade jag att "han sov lite och talade mycket" så att fler skulle kunna få chansen att lyssna till honom. Något som han sade stämde, inte mycket sömn utan reser från stad till stad, 8000 mil per år brukade det visst bli. Ida var visst 19 år, något som inte märktes, hon hade huvudet på skaft! Hon höll en två timmars presentation i kampanjstrategi med övningar och feedback inför 45 stycken MUF:are från främst Västerbotten men även Norrbotten. Tilläggas kan att det var 23,5 grader ute, vilket ger siffran 45 ett perspektiv.

Etiketter: ,

5 kommentarer

 1. Företagare

  Jag tycker att du som är duktig på att formulera dig och har en klarsynt uppfattning om företagande ska ta upp till diskusion det faktum att högste företrädaren för facket i företaget som blev nedlagt i skellefteå för 2 veckor sedan(1 av 3 föetag) stod i svt och sa att ”det finns för få kapetalister här i norr” med tanke på att alla 3 företag hadde utlänska ägare! Fler ex Stensele såg Japanskt.Dorotea såg Ryskt.Undrar vad vänster politikerna säger om det?(ingen får tjäna pengar så dom har råd att investera i nya företag, vi ska alla jobba i offentlig sektor)Jag fattar inte hur dom tänker.

 2. Jimmy Lindberg

  Svar till Företagare (2010-05-18 00:56)
  Ska man använda sig av nationalekonomiska modeller så säger ex. solowmodellen att utlänska kapitalinjektioner i Sverige höjer vår produktion. Men det finns mjuka värden som dessa utelämnar. Svenska kapitalister har svenska intressen och prioriterar dessa högre än likvärdiga intressen utomlands. Man värnar om sin hemregion så är det bara. Det som en gång var bra för Wallenberg var bra för Sverige, den tanken har man övergett. Dessa kapitalister måste vi värna om. Man måste få tjäna pengar, mer pengar än idag. Jag kan jobba inom offentlig sektor och ha en ingångslön på 25.000kr. forts.

 3. Jimmy Lindberg

  Svar till Företagare (2010-05-18 00:56)
  forts. Men om man startar eget så har man ingen säkerhet, man kanske är orolig om nätterna för hur saker och ting ska lösa sig. Och dessutom har man ingen inkomst att tala om initialt. Den som startar företag och kvitterar ut hög lön utan att detta är möjligt går i konkurs. Det är inte alla företag som är solskenshistorier där vinsterna kommer första året och utvecklingen går stadigt uppåt. Den bilden verkar många felaktigt ha. Vad det beror på ska jag låta vara osagt. Den sida du företräder har bevisligen mycket mer arbete än 8h/dag därför representeras inte ni här. Tack för kommentaren!

 4. Sunt förnuft

  Vilka vänsterpolitiker som har sagt att alla skall jobba i offentlig sektor vet jag inte, ärligt talat tror jag att det är en grov feltolkning.
  Måste bara än en gång få reflektera över gamla Wallenberg, han sa en gång ” det är för många ekonomer och för lite byggare inom svensk näringsliv” sagt för ganska många år sedan men enligt min mening har det fortfarande bärighet. Vi har, enligt mig, i dag en ökande skara kapitalister som i första hand söker snabba vinster och som egentligen inte bryr sig om själva verksamheterna. Det finns undantag som tur är och de är dessa vi skall vara rädda om.

 5. Sunt förnuft

  Att vara egenföretagare i dag är ett yrke som är grovt överglorifierat. Det många inte ser är alla timmar som läggs ner och även det faktum att man inte lämnar jobbet när man går hem. Hur många är villiga att ha det så?
  Å andra sidan skall vi inte göra helgon av dessa arbetsnarkomaner för i mångt och mycket är det ett yrke som alla andra. Som människor är de som de flesta, finns bra och dåliga, hederliga och skurkar osv.
  Det vi dock måste bli överens om är att dessa företagare i större utsträckning än kapitalisterna bär Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.