Storuman har (fått sig) vatten över huvudet

Det är väl knappast någon hemlighet att Storuman kommun drabbats av en massa översvämningar vilket resulterat i både förstörd infrastruktur och fuktskador för miljöntals kronor. Trafikverket (nuvarande Vägverket) står kanske för kostnaderna på exempelvis E12 men hur täcks övriga kostnader? Tänker exempelvis på:

Röbroskolan som blivit vattenskadad, sjukstugans parkering som blivit förstörd, rasmassor och förstörda hus och vägar i Tärnaby. Finns försäkring på allt eller innebär detta en oförutsedd budgetfördyring?

Bör infrastrukturen förbättras inför nästa extremvår eller är det acceptabelt att vägarna i kommunen återigen ska bli översvämmade på grund av igensatta brunn och vägtrummor? Vilket ansvar har egentligen kommunen för denna typ av händelse. Såg i alla fall ut som om beredskapen fungerade bra med arbetet uppe på Sjukstugan.

När E6 vid Småred (Uddevalla) rasade ihop pga ett jordskred 2006 blev Vägverket av regeringen tillsagda att betala ut pengar till de som drabbades av ekonomiska förluster i samband med raset. Lägg därtill den omfattande undersökningen som följde av raset, allt skulle utredas. Här tippas väl bara hålen igen för det inträffade ju trots allt i Storuman, så långt ifrån E6 som man kan komma. Ingen skada skedd allt fortsätter som vanligt.

Etiketter:

3 kommentarer

 1. Sunt förnuft

  Infrastrukturen i inlandet är ju under all kritik. Att 45:an i huvudtaget får kallas en europaväg är för mig en gåta och läget är väl inte så mycket bättre med E12:an.
  Är väl bara att konstatera att infrastrukturen i inlandet får betala för bla fuskbygget mellan Vännäs och Umeå. Den vägsträckan är ju en styggelse hela vägen.

 2. Lena

  Bara en lite kommentar från en bohusläning som bor nära E6:an och har förmånen att emellanåt fira påsk i fantastiska Umnäs. Raset vid Småröd inträffade med största sannolikhet pga. att Vägverket lagt upp för tunga massor på mark som består av blålera. Det var nog därför de fick ersätta de som förlorade på raset. Så det var nog inte för att det just var E6:an. Därmed inte sagt att ni inte förtjänar bra infrastruktur 🙂 Hoppas att våren inte blir alldeles för jäkligt för er…

 3. Jimmy Lindberg

  Svar till Lena (2010-05-19 20:58)
  När det är ett fuskbygge på E6 så åtgärdas det med största skyndsamhet och alla får ersättning. Vägverket fick det svettigt. Men E12 i Storuman kommun som är ett fuskbygge och ja synt förnuft, det är nog en styggelse är långt ifrån lika prioriterad. Man måste ha en stor tung SUV för att det ska gå att åka mjukt och skönt på vägen. Min BMW är ytterst olämplig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.