Människosyn

Det är många som rör ihop saker och ting kring detta begrepp. Människosyn kan sägas stå för de föreställningar om människan, såväl teoretiska idéer som praktiska antaganden, av allmän natur som vi antas omfatta. Dessa består då i föreställningar eller teorier om hurdana människor faktiskt i allmänhet är. Alla har olika människosyn, likväl har alla religioner olika syner på människan, mannen och kvinnan.

Det är när man diskuterar politiska partiers syn på människan som vissa (Alliansen) får epitet som usel människosyn, detta vänder jag mig starkt emot, Alliansen företräder över halva landets röstberättigade för att dessa människor anser att de är mest kapabla att styra landet. Att som Alliansen anse att människor inte behöver tas omhand, att de är benägna att skapa sin egen lycka är inte förenligt med en usel människosyn snarare motsatsen. Deras föreställning om människan är korrekt, man vet även om att människan innerst inne är egoistisk och ser om sig själv före andra. Det är en viktig vetskap som inga andra partier insett. För med nuvarande oppositionens alltidrådande inställning där utnyttjas systemet. Ges en fuskare lillfingret tas hela handen. Det är ingen hemligt insikt utan det är direkt dåraktig att bygga ett samhälle som inte är anpassat för vår natur.

Alla vet att den svenska medborgaren har förändrats över tid, den överlag naiva, godtrogna, hederliga hårt arbetande människan har överlag försvunnit. Varför? Ingen vågar inse att samhället är ansvarig för att ha format oss. Säkerheten har även negativa implikationer.

Jag anser att man ska kunna bli förmögen i ett samhälle, det är viktiga incitament till att arbeta mer och hårdare. Klyftor ser jag inte som enbart onda även om de naturligtvis har sådana implikationer. Klyftor är naturliga i ett samhälle, vad som däremot är viktigt är att förebygga att de cementeras. De som är mindre bemedlade ska kunna ta samma resa för att själva göra sin lycka. Därför krävs lika god utbildning över hela landet, det krävs att alla har samma förutsättningar att få ett jobb, det ska inte bero på vem man känner osv. Det viktigaste är en rättvis spelplan, sen väljer alla hur de vill spela och vilka vägar man tar!

Amen

Etiketter: , , , ,

11 kommentarer

 1. Mr Cool

  Jag blir beklämd när jag återigen ser att den välodlade vänstermyten om att alla som röstar blått har dålig människosyn. Det är inte så enkelt att alla som röstar rött är givmilda, empatiska, solidariska etc. medans de som röstar blått är giriga, egoistiska och elaka. Alla partier försöker nog utifrån sin horisont skapa ett bra samhäller för medborgarna och då menar jag även SD. Men liknande argument används även när någon inte odelat gillar invandringspolitiken för då är man per definition rasist oavsett goda intensioner. Denna typ av retorik återspeglar dålig kunskap och låg utbildningsnivå.

 2. Mr Cool

  Det är också så här att varje block har sin beskärda del av dagdrivare, bidragsfuskare, hederliga och duktiga arbetare, hustruplågare, narkomaner etc. etc. Att per definition ens mena att sättet att vara per automatik gör att man har en viss politisk åsikt är rent befängd.

  Men notera att Lars Ohly nyligen var på Kumlaanstalten i ett desperat försök att värva röster. Sitter man i fängelse så skall man inte ha någon rösträtt eftersom man därigenom visat att man inte respekterar de spelregler som samhället har. Då skall man heller inte ha möjlighet att påverka dessa.

 3. Nils

  Detta säger allt om din människosyn Jimmy…
  – människan innerst inne är egoistisk och ser om sig själv före andra…

  Har du denna syn på människor tycker jag synd om dig…. eller kanske det är så att detta stämmer in på dig och människor i din omgivning då….

  Jag kan säga att detta stämmer då inte in på mig och mina medmänniskor, Vi bryr oss om varandra och tycker om varandra vill alla väl osv.. men då röstar vi inte heller på moderaterna..

  Känns som att denna blogg ej ger något för mig att läsa utan jag blir bara bedrövad över din tragiska människosyn..

  Tack o Hej!

 4. Jimmy Lindberg

  Svar till Nils (2010-08-21 22:47)
  Ledsen att ha sårat dig. Men faktum är att människor är egoister. Det ser vi hela tiden, varför skulle annars klyftor uppstå trots att stater aktivt kämpar emot dem? Det finns fler exempel… Du är en hycklare som tror dig själv om väl. Lika bra att se världen som den verkligen är. Vadå bryr mig om ”mina” medmänniskor, går de före andra människor? Jag tror visst att du gör det, men mest värnar du om dig själv. Det gör du genom att rösta (s), de sätter den enskilda före det allmänna. Rannsaka dig själv och din moral.

 5. Jimmy Lindberg

  Nils och Arbetare kan hyckla hur mycket de vill ihop. Faktum kvarstår, skulle de bli lämnade på en öde ö utan mat skulle deras rätta natur träda fram. Hur de lyckas vara omedvetna om människans natur är märkligt. Girighet är det mest grundläggande, det är förmodligen viljan att ha mer som får en aspirera högre. Men här tror jag också skiljelinjen är som tydligast mellan blocken. Men de får tro precis som de vill, men här på bloggen får de svara för sig. Den här arenan är blå. Tack för era kommentarer!

 6. Peter Åberg (S)

  ”Alliansen företräder över halva landets röstberättigade” skriver du men det är inte sant.
  Valet 2006.
  M 26,23%
  C 7,88 %
  FP 7,54%
  KD 6,59%
  Totalt 48,24%,
  Det är mindre än hälften.
  S+V+MP 46,08%, Övriga 5,67%
  Dessutom är det så att valforskare menar att det är Socialdemokraterna som har flest soffliggare i valet. Soffliggare är också röstberättigade.
  Eller refererar du till opinionsmätningar och tar dem för sannare än allmänna val?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.