Är arbetslösa soldatämnen?

Nu i höst startar ett samarbete mellan Försvarsmakten och Arbetsförmedlingen. Tanken är att den som har en militär bakgrund kan tvingas att söka jobb inom den nya yrkeskåren militärer, den som vägrar kan komma att mista sin A-kassa. Enligt ST Press ska det rekryteras 4-6000 personer/år. Arbetsuppgifterna handlar om att bära vapen och om att jobba internationellt. Frågan är bara vad en militär bakgrund innebär? Omfattas militärtjänsten (lumpen) finns det säkerligen mycket soldatämnen bland Sveriges arbetsföra. Det skulle dock vara intressant att se hur många procent av arbetslösa respektive de i arbete som fullgjort militärtjänst.
 
Personligen tycker jag att det är på tiden att Svenska försvaret professionaliseras. De uppgifter som skall skötas idag är betydligt mer specialiserade än de som vårt invasionsförsvar skulle sköta på 1940-50 talet. Därför är det min uppfattning att försvaret länge har varit i behov av förändring. Lumpenbidraget blir lön men en negativ aspekt anser jag ändå uppkomma. Jag observerade under min tid att militärtjänsten hade positiva implikationer på gemene mans fysik samt uppfostran. De av samhällets bottenskrap som inte lyckades undkomma blev det fason på, nu försvinner bitvis den möjligheten.
 
 
Håller du inte med om min beskrivning eller ser du andra konsekvenser?
Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Lars Valler

    sanning med en nypa salt, bottenskrapet är din syn men förklara militärligan ? svarta börshajar, knarklangare etc som faktum gjort sin *lumpen* du tänker lite rätt men skrev fel, det du strävar efter är den gamla skrönan att pojkar blir män… Men jag håller mned om att den period man tjänstgjorde påverkade män, vilket har sina poänger men dagens modell får man en annan kultur i kåren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.