Dagens Skola

Jag tänker uppröra och förmodligen reta,

Hej, kan tycka att en del av Jan Björklunds förslag rörande svenska skolan är kontroversiella, jag ifrågasätter även dess faktiska verkan. Men faktum är; skolan fungerar långt ifrån perfekt. Exempelvis sjunker Sveriges prestationer i internationella jämförelser i ämnen som matematik och fysik. Behöver inte gå tillbaka allt för långt i tiden för att minnas mina gymnasieår. Jag var en pluggis, mönsterelev och dessutom överintelligent (ler*). Men med många andra var det sämre ställt, de får sitt straff idag och i framtiden. Tror vi måste tänka i nya banor för att få den gamla hedervärda skolan tillbaka där man fick smaka på riset om man inte var tyst eller kunde glosorna utantill. Skämt åsido varför blir det ett himla liv såfort man ställer krav? Det är inte svårt att förorda förslappning ingen protesterar mot det trots att det får katastrofala följder på lång sikt. Man märker när nollorna kommer till universitetet (som är statligt) att det blir en omställning både fysiskt och psykiskt. Ska man hårddra resonemanget anser jag personligen att skolan bör vara frivillig och att läraren ska få kasta ut de som missköter sig. Vill man inte lära sig får man bli en bitter och efterklok trettioåring istället.

Går jag över gränsen om jag hävdar att välfärden (som absolut har sina förtjänster) också förslappar individen? Jag presterar personligen som bäst med kniven på strupen och stressen i hasorna. Är det en slump att det är så för mig? -Jag tror nog att det gäller de allra flesta, nej ska nog svaret alltså vara. Jag är sjukt produktiv i de fallen… Jag säger som min Kapten Modig sa. "Tillit är bra, kontroll är bättre", det bör vara vägledande för utbildning. Han sa även mycket annat som inte lämpas för PK läsare så det får bli en annan gång.

Repressalier är ett grovt underskattat men viktigt ord, med repressalier vet man bättre. Man gör det man ska för man vet att det får konsekvenser. När jag minns tillbaka, tänk att man lärde sig så mycket i Lumpen? Med nedlagt försvar, tomma lokaler och slappa och degenererade elever kanske militärskola vore något för det moderna Sverige?

-Hum, den tål att tänkas på Barbasköns skola eller militärskola?

Etiketter: ,

11 kommentarer

  1. Johannes

    Alltid roligt att läsa din blogg.

    Jag tror att du har rätt när du säger att välfärden förslappar individen. Om du med välfärden menar de skyddsnät och de socialförsäkringar som är betalda av dig och mig. MEN det innebär inte att man ska tvinga folk att leva med kniven på strupen. Även om det fungerar bäst för dig.

    Dessutom kommer det bara ge en positiv effekt på (för att använda ditt uttryck) samhällets bottenskrap. För de som har högre mål (och kapacitet för den delen) än att plocka skräp i parken kommer ett sånt resonmang inte att hjälpa…

  2. Johannes

    Och det säger jag p.g.a att leva under piskan inte inspirerar någon att gå längre än man måste.

    Förstatliga skolan igen. Kommunaliseringen av skolan som Göran Persson genomförde på 90-talet har misslyckats fullständigt. Färre elever får vettiga betyg och det finns stora skillnader mellan skolor. Se till så att de skolor som behöver mer resurser ska få det istället för att kommunpolitiker ska göra det. Jag tror t.ex. Storumans skola behöver mer pengar än vad skolorna i Danderyd behöver.

  3. Johannes

    Sen kan jag hålla med dig om att du presterar bäst med kniven mot strupen och med stressen i hasorna. Du presterar nämligen enbart då. Åtminstone då vi gjorde lumpen 🙂

  4. Mr Cool

    Jimmy har rätt i sin analys eftersom Svenskarna har utvecklats till trygghetsnarkomaner och ju mer vänster samhället är desto kraftigare missbruk för ingen BEHÖVER ju egentligen anstränga sig om man inte vill. Om man har drivkraft och lyckas så ser andra ner på en ”för man tror att man är något”.

    Om man kommer till Storuman en söndagskväll efter 21.00 så är allt i princip STÄNGT förutom Statoilmacken. Varför då….jo för det första så BEHÖVER man inte anstränga sig och för det andra så är det för DYRT att ha personal en söndagskväll. Samhällen som saknar våra skyddsnät är mer levande…..

  5. Mr Cool

    ….forts…De flesta som varit utomlands vet att man även på ganska små orter i princip dygnet runt har ett utbud på varor och tjänster och att det som kallas för småföretagande är tongivande. Men i Sverige behövs inte detta engagemang eftersom basala villkor ändå är uppfyllda.

    Jag har själv fått höra orden…ha, nu är jag fast anställd så nu kan du inte sparka mig…eller först då fått besked att vederbörande är gravid. Inget kunde vara mer fel för en ”omorganisation” kan göra vem som helst övertalig och facket är då maktlöst. Devisen att en hungrig varg springer fortare än en mätt varg..

  6. Jimmy Lindberg

    Svar till Johannes (2010-09-17 10:01)
    Det var den här diskussionen jag ville ha igång. Kommunaliserandet av skolan har varit ett misstag, inte nödvändigtvis i Storuman där jag kommer ifrån där finns det ett gymnasium i kommunen så det finns ingen differentiering av kvalitet men det finns ej heller konkurrens förutom med grannkommunerna. Ett förstatligande skulle förhoppningsvis höja skolan, lönerna skulle gå upp och bli mer lika över landet tror att statusen på läraryrket måste upp. Vet att det är svårt med lönesättning men de som verkligen försöker och lyckas, de som har en fallenhet för läraryrket ska få extra.

  7. Jimmy Lindberg

    Svar till Johannes (2010-09-17 10:01)
    Vem fick betyg höga nog för utlandstjänst förresten? =P Lumpen vet både du och jag är ett enda lismande eller ögontjäneri, så funkar människor.

  8. Jimmy Lindberg

    Svar till Mr Cool (2010-09-17 10:42)
    Den sidan finns absolut, det är en svår gränsgång och jag menar att vågen tippat över till vänster och vi måste bryta den mer till höger där makten mellan arbetare och arbetsgivare jämställs. Man ska inte få sparka folk hejvilt men det måste bli lättare. Sedan bara för man kan avskeda personal gör man inte det, de är ju tillgångar som man bygger på. Det är min fulla övertygelse att det anställs fler när man också får avskeda lättare, en ökad rörlighet efterfrågas! Sidospår i denna diskussion i och för sig.

  9. Jimmy Lindberg

    Svar till Mr Cool (2010-09-17 10:34)
    Och apropå utlandets öppetider tycker jag visst att det är bra, men inte en förebild. I Polen har de galet många anställda på en vanlig bensinmack. Då jag var där fanns det personal på toa som vek papper och som tog betalt för det. Vad tror du att hon hade i lön? Kommunistländer.., jag vill inte göra mycket åt löneläget i Sverige men tror att rörlighet är viktigt. Kan mycket väl tänka mig att man dras från att anställa endast på grund av den procedur det är att bli av med anställda. Synen på företagaren som en maktmissbrukande cyniker måste bort!

  10. Mr Cool

    Liten kommentar…att sparka någon medarbetare skall vara en sällsynt och extrem åtgärd. Som företagare är man ytterst noggrann när man anställer (initialkostnad c:a 250000 kr)och man försöker skapa ett ”vinnande lag” som trivs tillsammans. Skitsnacket florerar i vänsterkretsar att man bara vill hålla nere lönerna vilket är helt FEL. Nöjda medarbetare presterar bättre vilket ger mer vinst. Man strävar också efter personligheter som passar ihop såväl som gemensamma fritidsintressen. Det är ingen vits med att anordna en Kick-off i Åre om hälften av personalen bara är intresserad av schack.

  11. Mr Cool

    Appropå gamla öststatsländer så kom ihåg att levnadskostnaderna är mycket lägre där så även en liten lön går att överleva på. Varuhus i exempelvis Polen är ofta öppna dygnet runt vilket i sin tur skapar arbetstillfällen. Hade lönekostnaderna varit höga så hade bensinstationen i ditt exempel haft minimal bemanning och ytterst begränsade öppettider (som ICA i Storuman).

    Ursäkta att jag svävar iväg utanför ämnet men det du skriver engagerar och inspirerar mig.

    Trevlig helg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.