Bör opinionsundersökningar före val förbjudas?

Sven Erik Österberg gruppledare för Socialdemokraterna i Riksdagen skulle gärna se ett förbud mot opinionsmätningar före valet, något jag kan förstå. Det måste vara svettigt att se Alliansens, ja vad är det nu, 8% ledning om man ska tro barometern. Man kan nästan förstå att man som socialdemokrat beställer en egen utredning (tänker på Novus) som bara visar 2% ledning! Frågan är om man ska haka upp sig på dessa opinionsundersökningar? Visst det rör sig om ett stort stickprov men det är inte vilken fråga som helst. På valdagen då röstar man annorlunda än vad man anger i sådana här undersökningar. Tror inte det spelar så stor roll för de stora M och S men för de små och då speciellt missnöjespartierna. De kan röna stor framgång i dessa undersökningar som inte på något sätt är definitiva, det är som om folk vill visa på sina hjärtefrågor eller sitt missnöje för att sedan i det riktiga valet rösta med hjärnan på ett trovärdigare regeringsalternativ. Kan tro att det för miljöpartiet kan komma att bli en kalldusch, de är uppspelta över att ha fått över tio procent i opinionsundersökningar men jag tror att de riskerar att bli besvikna kvällen den 19e. Tvärtom är det med Kd och C som fått lågt förtroende, jag tror att många tänker strategirösta för att inte riskera Alliansen. Valet skulle kunna förloras om endera av de två låt säga åker ur Riksdagen (<4% spärren). Detta strategiröstande har förmodligen viss påverkan på de stora partierna som jag tror skulle ha större andelar om det var ett "vanligt" val. Nu är det inget vanligt val utan det är två tydliga alternativ, man kompromissar som väljare och röstar för ett koncept. 

Vilket koncept som ska styra Sverige de kommande fyra åren kan bara du bestämma. Men jag kan be dig snällt på mina bara knän, -snälla, rösta på Alliansen så slipper jag landsflykt. Nu när det äntligen börjar kännas rätt och man inom sig känner hur Sverige reser sig ur lågkonjunktur starkare än de flesta. Jag har en bra känsla, detta sömndryckna land börjar bli av med bakfyllans illamående. Man förstår att Sverige inte har råd att leva sitt lyxliv längre, vi måste vara ansvarsfulla det handlar om mer än enbart de utsattas framtid!

Etiketter: , ,

5 kommentarer

  1. Lars Valler

    Inte tror jag att du menar allvar att rymma från sverige bara för att alliansen förlorar, du har ju visat att din IQ är högre än så.
    Men Om alliansen förlorar kan jag rekomendera många platser som jag bott på, där det även finns svenska oaser att söka tröst i om förlusten känns tung. Kan främst rekomendea colombus OH USA som klart är en bra univeristetsstat för svenskar. Det finns där en sk german community där höginkomsttagare bor, genomsnittspriset på fastigheter ligger runt 8 mil för ett renoveringsobjekt men den amerikanska skattelagen gör det lönsamt att bo där 1 år.

  2. Jimmy Lindberg

    Svar till Lars Valler (2010-09-17 23:35)
    Jag har mer i IQ än Mona har i längd. =) German comminuty eller GATED community? Inte vill jag till något överklasställe jag är ju arbetarklass. Hört talas om det nya arbetarepartiet, jag företräds bäst av dem liksom Sverige som helhet alla åldrar. Vad gjorde du i Columbus?

  3. Lars

    Tydligen påverkar det vissa väljare, alltför många väljare, att få veta hur alla andra väljer. Alltför många vill ha chansen på att få tillhöra ett vinnande lag, oavsett om det är rätt för Sverige på sikt eller inte. Jag tycker Miljöpartiet rockar, de är hur bra som helst – enligt mig.. 🙂 Och om man skall titta på saker som kan påverka väljare, så skall man väl skärskåda varför tankesmedjor, som inte avslöjar hur de fått sina pengar, hur stora organisationer de egentligen har bakom sig, att de får vara med i tv-sofforna, gång efter gång.. Jag vill inte ha skattesänkning när vissa vill DÖ..

  4. Jimmy Lindberg

    Svar till Lars (2010-09-18 18:28)
    Jag tror absolut att det kan vara så, psykologi spelar säkerligen in. Det är därför det nu speciellt från rödgrönt håll betonas att valet inte är över än bara för opinionsmätningar visar upp en sådan bild. Du tycker att alla politiska organisationer ska redovisa öppet från vilka de fått medel och varför? Vars brister det idag? Miljöpartiet tycker jag själv känns lite aviga, jag tycker att alliansen fört en bra och realistisk miljöpolitik. Omställningar måste få ta tid och utbyggnaden av vindkraft under denna mandatperiod har varit lyckad. Jag skulle vilja se att man följde Tysklands exempel.

  5. Jimmy Lindberg

    Det vill säga att konsumenter också kan bli producenter av el privat genom att via solceller kunna räkna av sina elräkningar (Räkneverket ska också kunna gå bakåt). Där tror jag att man kan få se stora investeringar gjorda av folket. Många bäckar små.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.