Valet 2010

Valet är över och folket har sagt sitt. Det är med skräckblandad förtjusning den nya regeringen nu skall formas. Antingen blir det Alliansen i minoritetsregering eller så får Alliansen över Miljöpartiet till deras sida. Hursomhelst är det en ytterst besvärlig situation. Valresultatet i övrigt var förväntat. Att Alliansen skulle få mer procent än Rödgröna var väntat men att de inte fick majoritet var förstås en besvikelse.  Sverigedemokraterna gick starkt fram det var heller ingen nyhet. Jag trodde däremot, deras uppgång till trots, att Alliansen skulle komma över 175 mandat och därför också få Majoritet, statsvetenskapligt ska naturligtvis det ska bli intressant att se hur detta löser sig.

I länet kan man se att Moderaterna gått starkt framåt men att detta skett på bekostnad av de andra partierna inom den egna Alliansen. I Storuman har Centerpartiet gått uppåt som en raket medan de i Sorsele gjort percis tvärtom. Med 19,5% är de andra största parti efter Socialdemokraterna i Storuman.

Det traditionella rödgröna blocket fick: 46,5%

Den traditionella Alliansen fick: 46.7%

Övriga: 7,4% (Där är Storumans kommunlista störst). Frågan är med vilka de vill samarbeta? Eftersom de är en (v) fraktion är det väl åt vänster de är vända.

Nu har de läge att trycka in dödsstöten för Flygplatsen… De har möjlighet att ställa krav och få sina frågor upp på dagordningen. Om inte det blir minoritetsstyre och politiksa vildar. Är rädd för att det då blir en pinsam soppa där man här runtomkring måste ta Storuman i beskydd vid diverse påhopp. =) Nu skall jag sova och hoppas valfesten sakteliga ebbar ut.

Ps. I sjuka Sorsele har det osannolika skett (Fp) har gått från ett stöd av 5,5% av befolkningen till enbart 5 personer! Där är det verkligen vilda västern, om man röstar i morgon igen så är siffrorna helt annorlunda. Ds.

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

 1. Inger

  Jag är rädd att vi kommer få dras med flygplatsen. Som jag har förstått tidigare kommer inte KL vända sig till till vänstern, snarare mot höger…

 2. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Borgerliga regeringar har ju regerat tidigare med stöd av främlingsfientliga partier! Men Reinfeldt är ju en bättre strateg, så kanske gör han en annan lösning?
  I Storuman tror jag på ett borgerligt styre tillsammans med KL, så länge det då håller!
  Borgarna här har ju sagt sig villiga att ta med KL.
  Och KL vill ju inte ha med den röda sidan att göra.
  Och visst blir det mera flyg, kan inte tro annat??
  De flesta borgarna i Storuman vill ju ha Gunnarn!

 3. Mr Cool

  Inträdet med SD på arenan är beklagligt men dom är inte värre än V där många fortfarande har revolution och övertagande av produktionsmedlen med våld på sin agenda. Ohly har afärdat alla SD röstande som ”sådana som inte förstår samhällets spelregler” men man kan undra vilket sort han vände sig till då han var på Kumlaanstalten och röstfiskade. MEN man kan konstatera att stödet för SD är obefintligt i områden/regioner där invandrare utgör en liten del av populationen och väsentligt större i områden där de t.o.m. ibland utgör majoritet. Att då påstå att alla människor som röstar på SD …forts.

 4. Mr Cool

  ….per definition är ”okunniga” och bara rasister är att göra det väl enkelt för sig. Att röstande i områden där inte problemen finns VET hur det egentligen är ser jag som lika befängt som att hävda att just Stockholmare vet hur politiken på landsbygden skall utformas. Jag har själv bott en tid i Skogås söder om Stockholm och där var det otänkbart att gå ensam till tvättstugan för kvinnor, omöjligt att förvara något i källarförrådet samt ett måste vid märkrets inbrott att eskortera fästmön från pendeltågsstationen. Situationen har uteslutande skapats av de människor som bor i området..forts.

 5. Mr Cool

  ….OAVSETT etniskt ursprung. Den skyhöga arbetslösheten hos vissa invandrargrupper kan givetvis bidraga till den negativa bilden. Jag anser att SD:s inträde ändå var ett bevis på att demokrati råder men folket får med kloka åtgärder se till att dom försvinner vid nästa val likväl som V.

  Min anonymitet har som grund i att Lotten Lindströms kompis P-O Moström i Vindeln suktar efter min identitet. Han påstår utan några som helt bevis att jag har gjort intrång i hans blogg (saknar sådan kunskap) samt det faktum att jag talat om att det finns en ättestupa i Malå. Han kräver 100000 kr för detta.

 6. Jimmy Lindberg

  Hur vore det om vi höll oss mer till ämnet? Jag har full förståelse för de som anser att Sd inte har något i riksdagen att göra. Faktum är att jag håller med. Men jag vill även att vänsterextremisterna (v) ska ut. Denna diskussion är aktuell eftersom hur definieras ett extremistisk parti? och hur skiljer sig isf (v) från (sd)?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.