Lånesverige måste bekämpas

Äntligen gör man något åt ohållbara lånesverige, nu har nämligen Finansinspektionen beslutat att nya huslån inte bör överstiga 85% av bostadens värde. Detta har jag länge efterlängtat, reglerna börjar gälla den första oktober i år. De nya reglerna gäller endast nya lån och utökningar av gällande lån. Effekter av detta blir att man som husägare har en buffert vid en bubbla som kan vara nära förestående… Dvs om huspriset sjunker kommer man inte lika snabbt få mer skulder än tillgångar. Huspriserna måste stagnera snart och när de gör det finns det i alla fall en liten buffert för alla med enorma huslån. Men det finns även farhågor för att endast de som har pengar kommer att bo i hus framöver. Det är min personliga åsikt att de som inte har råd att äga hus ska bo i lägenhet. Man ska inte kunna äga hus om man inte kan avbetala det! I nuläget är det många som äger hus och endast betalar räntan och inga avbetalningar. Det är inte för att vara elak man gör på detta viset, man är förutseende för det är de som inte har råd som kommer få det svårast när en bubbla brister och det blir staten som i slutändan får ta smällen. Det är bra att man äntligen sätter ner foten och tydligt signalerar till hushåll att minska sina skulder och genom detta skapar ett bättre skydd för framtiden.

85%

Etiketter: , ,

5 kommentarer

 1. Mr Cool

  Jimmy, denna gång har du både rätt och fel. I exempelvis Danderyd är det genomsnittliga försäljningspriset för hus 7,8 mille och för lägenheter 2,6 mille. Du har tidigare pratat om ungdomars möjlighet att etablera sig i hemkommunen så att det inte bara blir ”gammfolk” kvar. Med en belåning på max 85% så får ju just denna utflyttningseffekt. Men jag ser logiken i vad du skriver och själv är jag lite kluven.

 2. Jimmy Lindberg

  Svar till Mr Cool (2010-09-26 21:42)
  Hemma kostar hus ingenting, där behöver man knappt låna. Detta förslag har naturligtvis negativa implikationer men om man inte gör något åt lånehysterin vad händer då den mörka dagen då huspriserna plötsligt sjunker med 30-40%? Och folk som effekt får skulder som är större än tillgångarna. De tvingas flytta. Tills man har råd med hus bor man i hyresrätt, det är min devis.

 3. Mr Cool

  Jimmy, det scenario som du beskriver hände i början på 90-talet då priserna gick rakt ned i källaren. Själv köpte jag ett nytt hus utan att ha det gamla sålt och jag blev sittande i över två år med dubbla bostäder och bara räntorna översteg 25000 kr i månaden. Det var inge kul alls. Många lämnade också sina hus med bara stora skulder kvar att betala.

  Men du har rätt i att problem kan uppstå och jag har ingen bra ide på lösning.

  Danderyd är kanske ett perverst exempel men där är utbudet av hyresrätter nästan obefintligt och de som bor i dom flyttar inte på sig i någon omfattning.

 4. Mr Cool

  …..men ett sätt kan kanske vara att man måste ha en tilläggsförsäkring för ekonomiska förluster som är avhängig belåningsprocenten. Då skulle många fortfarande ha möjlighet att belåna högt men ändå få vara med och finansiera kalaset. Byte av fastighet sker ju bara vid byte av bostadsort eller vid exempelvis skilsmässa. Under tiden man bor i huset/fastigheten så spelar ju det fiktiva värdet ingen roll förutom vid just belåning eller vid fastighetsbeskattning.

  Men jag får nog fundera lite till på detta och problemet får helt olika digniteter beroende på VAR i landet man avser.

 5. Jimmy Lindberg

  Svar till Mr Cool (2010-09-27 10:44)
  Hursomhelst anser jag att det är eftersträvansvärt att fler ska äga sitt eget boende. Och bara för att man bor i ett hus gör man inte det. Det kan vara banken som äger huset och så är det i väldigt många fall. Det bör vara eftersträvansvärt att fler familjer sparar längre och lägger större handpenning före de går in i lånecirkusen. De enda som tjänar på den rådande situationen är bankerna. Jag vill ha ett Sverige där inte ränta äter upp hela löner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.