Befolkningsminsking

Storuman tappade perioden (1 jan – 31 sept år 2010) 77 kommuninvånare. Den siffran består dels av ett födelseunderskott på 20 personer och mestadels av personer som söker sig ur kommunen för att utbilda sig eller söka arbete. Umeå ökade kraftigt men det gör de å andra sidan alltid i lågkonjunktur, medan man ser att universitetet fylls på till bristningsgränsen.

Tror en viktig lösning på problematiken kan vara att utveckla förmågan att få företag att överleva sina ägare, det måste ske någon form av professionalisering. Där kanske mentorskap kan vara en metod för att få företagen att leva vidare istället för att läggas ner när ägaren går i pension. 

I dagsläget finns det jobb men folk saknar kompetens, det borde gå att förmedla vad man eftersöker för arbetskraft på arbetsmarknaden för de som idag går på högstadiet och gymnasiet. Alla vill trots allt inte högskoleutbilda sig och de arbeten som finns i kommunen saknar nästan uteslutande eftergymnasial kompetens. Berätta för dessa att den här verksamheten söker dig med den här fordons-, svets- eller elutbildningen om 5 år. Jag har själv "drabbats" av skolväsendels studievägledare, de är inte värdelösa men jag är starkt kritisk till deras omvärldsspaning. I mitt fall fick jag berättat för mig "Ska du inte läsa industri? Jag tror det är framtiden…" En sådan person har en enormt viktig befattning, den visar vägen för många unga som går från utbildning till arbete. Man måste förstå signalerna ute i samhället industrialiseringen är sedan cirka 50 i nedgång och vi i västvärlden befinner oss i informationssamhället. Man måste lyssna vilka ambitioner och intressen eleven i fråga har och var man tänker sig att verka i framtiden. Denne skall inte välja åt eleven utan säga vill du arbeta här i Storuman söker man dessa befattningar när du är klar med studierna. Är det inget krav och du istället vill förverkliga dina intressen eller det du har fallenhet för på annat sätt kan du läsa 1,2,3…

Att påstå att det behöver födas mera barn och att alla problem försvinner i och med det är dumdristigt. Löses inte grundproblematiken med arbetsmarknadens matchning och företagens vitalitet är det hopplöst. Arbeten skapas inte offentligt, de förutsätter att skogsmaskinerna avverkar, att malmen bryts, att människor turistar i ett attraktivt Storuman, att företag förlägger sin produktion i kommunen etc.

Därför måste Storuman:

 1. Bli attraktivare
 2. Stärka sin konkurrenskraft
 3. Nå en bättre matchning på arbetsmarknaden (i ett tidigt stadie).

   

 

Etiketter: , ,

3 kommentarer

 1. Roland

  När jag flyttade hit i början på 80-talet var det 8500 personer i kommunen. Nu är vi 6500 personer här.
  En minskning på 24 %.
  Räknar vi däremot kroppsvikt så ser det ljusare ut.
  1980 fanns det 637 ton människa i kommunen. Nu finns det 585 tomn människa här. Det är bara en minskning på 9 %.
  Än finns det hopp, ta en bulle till.

 2. Jimmy Lindberg

  Svar till Roland (2010-11-08 20:23)
  6150 till och med… Jag tror att din ekvation inte stämmer. Jag tror att du antagit samma genomsnittsvikt som övriga Sverige. Men vad fan ta en bulle till vetja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.