WW3

Vad händer när tillväxten upphör? Även om sista oljedropparna under den arabiska sanden inte nåtts än är det ett märkligt läge världen befinner sig i. Peak oil filosoferna drar stora växlar på vilka effekter detta kommer att få och det är inte utan att man själv funderar lite. Kommer det att bli ett nytt världskrig, onekligen drar det ihop sig och globaliseringen darrar när ex. Kina blir mer protektionistiskt gällande sina värdefulla mineraler. Världens stormakter flyttar fram sina placeringar för att garantera sin tillgång till de viktigaste resurserna. Vad gör jag om det blir upp och nervända världen? Om oljan tar slut och tillväxten som vi idag känner den upphör, blir det en tillbakagång till bondesamhället en s.k. ruralisering? En del av mig romantiserar en rural framtid där man får kroppsarbeta och hemmamarken som sedan länge legat i träda åter tas i bruk. Kanske är det plan B, man har sitt i Långsjöby, plantera potatis, jaga vilt och fiska abborre. Bygga gengasaggregat på BMW:n och bunkra stearinljus. Lek med tanken, vad är din plan B?

Man kan trösta sig med en klyscha: "The stonage didn’t end because we ran out of stone…"

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Jimmy Lindberg

    Svar till Rolf (2010-11-24 10:47)
    Tyvärr blir jag religiös när jag ligger för döden och miljöpartist när oljan tar slut. Men det är absolut viktigt att vi tar steg åt ett mer hållbart samhälle för att hävda vår konkurrenskraft i framtiden. Det är så jag vilar på min ideologi, tillväxt och produktion måste fortsatt vara målet men vi måste nog justera den punkt vi befinner oss på. Det vanliga snacket om att bnp är olämpligt osv… =)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.