Betala mer skatt?

Omkring 75% av svenskarna svarade "ja" på frågan om de var villiga att betala mer i skatt om pengarna gick till sjukvård och äldreomsorg enligt en umeåstudie. Det sägs ha varit en socialdemokratisk politik som segrade i valet men via ett borgerligt initiativ. Dessa två (sjukvård och äldreomsorg) har sedan länge varit två viktiga områden för svensken i motsats till familjestöd och socialbidrag, som var mindre omtyckta. Om det är Moderaterna som gått mer mot mitten eller socialdemokraterna som gått mer till vänster tänker jag inte sia om. Jag tror i och för sig att politiken spelar roll men för mig är det intressanta att årets riksdagsval visat hur mycket personattribut spelar in i det svenska politiska systemet. När man ställs inför två snarlika alternativ, (det måste man säga att det mer och mer blivit) så görs val enligt ett annat mönster. Reinfeldt är/har mycket som många andra kandidater saknar. För socialdemokraterna ser jag inte vem som kommer att ta över, jag gillar Jytte Guteland. Men sannolikheten för att hon skulle göra det är nog lika med noll. Dels kommer de aldrig att våga satsa på en kvinna igen förutsatt inte FN skulle göra nedskärningar så Margot blev utan jobb…  Och dels så tror jag att de kommer att gå tillbaka till en kandidat som är väl förankrad och gammal. Någon med facklig bakgrund, skulle vara kul med IF metalls ordförande Stefan Löwén kanske? Kan är lite käck sen så får jag intrycket att han har karisma och pondus. Ska onekligen bli spännande att följa socialdemokraternas utnämningsförfarande.

För att återgå till själva rubriken kan man kanske instifta ett frivilligt konto där alla svenskar kan göra inbetalningar som sedan "injiceras" direkt in i den regionala sjuk- och åldringsvenen. Kanske skulle det fungera på frivillig basis eller så skulle det bli ett fiasko större än tv-avgiften. Jag tror personligen att det dels är en chimär och dels en statistisk kortslutning som föranlett detta orimligt resultat. Visst skulle 75% säkert vilja betala mer i skatt men om de sedan kan eller kommer göra det är en annan femma! Man måste komma ihåg att det alltid i valsituationen finns flera hål att fylla.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Skogsägare

    Som man frågar får man svar. Visst vore det trevligt om en skattehöjning gick till detta men så ser det knappast ut i verkligheten. En mer korrekt frågeställning kunde vara ”Är du beredd att betala mer i skatt, om pengarna flummas bort till allt möjligt och omöjligt eller används till att finansiera sånt som människor inte skulle vilja betala för om de själva fick bestämma?” Problemet är knappast för små skatteintäkter utan tvärtom för stora, som dessutom används åt h-vete fel.

  2. Jimmy Lindberg

    Svar till Skogsägare (2010-12-09 16:39)
    Absolut, man kan styra svaren med frågeställningarna. Och sedan styra det ytterligare med resonemanget och de slutsatser man drar efteråt. Det betalas en hel del skatt i Sverige, det skulle vara intressant med en företagsrekonstruktion av vårt land. Där de skatteområden som är viktiga för folk och stat får vara kvar medan andra bantas. På vissa håll upplevs slöseriet som stort och på andra håll finns för lite medel. De flesta vill att den egna verksamheten ska växa, det är en klassisk problematik i institutionalismen, och det är därför lätt att skattesatsen höjs vartefter för att uppfylla det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.