Sportens finrum

Läste kommentarena på vk:s Storumandel och förutom diverse standard- antagonism, anklagelser och polarisering fanns där en del kloka kommentarer (2%). Jag fastnade för resonemanget kring en kanske trivial fråga som handlade om vem som skulle få stå som avbild vid välkommen till storuman tavlan aka. "Wall of fame". Nu står Björn Ferry där efter att som manlig skidskytt tagit det första OS guldet på länge för Svenskt vidkommande. Han är onekligen den största idrottaren i södra kommundelen men frågan är om han är störst i hushållet? Han är gift med armbrytaren Heidi Andersson som för en tid sedan bärgade sitt åttonde eller var det nionde VM Guld i sin sport. När Ferry står vid skjutvallen vet man att det smyger sig in en bom någon gång här och var och när han inte är iform så förlorar han, inget ont med det han är trots allt bara människa. Men inte Heidi, som den maskin hon är presterar hon igen och igen och detta i det tysta. För armbrytning är en ful sport utanför finrummet där skidskyttarna vallar skidor. Detta trots att båda sporterna genererar lika lite cash. En fotbollsspelare av högsta klass spenderar mer på fruntimmer och dricka en utekväll jämfört med vad dessa bryter och skjuter ihop på en MÅNAD. Det är förresten irrelevant, vad jag vill få fram är varför värderas sporterna olika högt? Sett till antalet utövare är det väl enormt många fler som provat på att bryta arm än som åkt sig svettig för att sedan skjuta på en tavla med en ärtsnärtare. Utan att ha siffror på det skulle jag tro att det går 10000 armbrytare på en skidskytt.

Är det då en könsfråga, är det p.g.a. att Heidi är kvinna som hon blir utan porträtt vid infotavlan? Jag tror inte det, eftersom jag har svårt att se en manlig armbrytare röna svenkt intresse. Heidi är större i sin sport än vad Ferry är i sin. Heidi är (nästan) som Björndalen en gigant med stort favorittryck.

Spika upp ett porträtt till i "Wall of fame"!

Etiketter: , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. B-G. Burman

  Håller med om att Heidi är ett stort affichnamn som man borde uppmärksamma i kommunen. Om man inte vill detta i Storuman kanske det går i Tärnaby, vi är ju ändå samma Kommun. Anja och Heidi tillsamman på en jätteaffich skulle sitta fint oavsett ort. Äras den som äras bör.

 2. Jimmy Lindberg

  Svar till B-G. Burman (2010-12-14 17:15)
  Precis, det kanske är lite mer sådana initiativ som behövs i kommunen. Stora planscher när man kör in över kommungränsen med bilder på alla OS- och VM-guld medaljärer (Ingemar, Anja, Björn och Heidi) under en kaxig text ”Welcome to the land of titans”. Grundproblemet är att vi slutat tro på vår kommun vilket nu lett till inre slitningar. Det finns ingen verklig konflikt mellan Hemavan/tärnaby och Storuman. Vi behöver en verklig fiende! =)

 3. Johannes

  Vem är intresserad av armbrytning? Ni har en bra en ikon i Ferry som vunnit de finaste man kan vinna. I en sport som folk är intresserade av och en av våra största tv-sporter. Sen har ni väl en del alpina stjärnor också att vara stolta över.

  Men armbrytning är lika intressant som bastu-vm, kanotpolo-sm eller vm i snöbollskrig.

  Men angående nånting helt annat. Se länk nedan. Stor humor.

  http://st.nu/medelpad/1.2580788-sigbjorn-nominerar-sig-sjalv-till-tavling

 4. Jimmy Lindberg

  Svar till Johannes (2010-12-16 00:20)
  Är armbrytning ointressant för att den är folklig eller är den folklig för att den är ointressant? Vem bestämmer vilken sport som ska sändas på TV? Jag är säker på att vilken sport som helst kan bli populär genom social konstruktion och genom mediernas makt. Hur skidskytte blivit populär måste bero på att vi har lyckade utövare. Men det har vi dessutom i armbrytning. Skidskytte är däremot bra tv-format och intressant att se på. Armbrytning är ungefär lika kul att titta på som när färg torkar. Heidi är ändå grym på sin sport. Angående klippet ditt: Sigbjörn är illa omtyckt men han är bra! =)

 5. Björn Jonsson

  Jag tycker det är helt rätt att Ferry ”värderas” högre av svenska folket. För att ligga på elitnivå krävs det träningstimmar uppemot 800timmar/år i flera flera år! Landslagsplatserna är dessutom vigd åt endast ett fåtal, säg kanske 8st! Hur många platser har Sverige i VM i armbrytning? 20? Om man ställde upp alla längdåkare/skidskyttar som tränar MER timmar än Heidi Andersson och ändå inte når ”högre” än till kanske toppen i sitt län skulle man nog bli förvånad!
  All heder till Heidi men det finns kanske 15 – 20 olika SM medaljörer i armbrytning på denna ort. inget ont om dessa men det säger

 6. Björn Jonsson

  Det säger mycket om hur relativt liten konkurrensen är! Storuman har många talanger inom armbrytning, men vad jag menar är att det krävs mindre mängd träning för att bli världsstjärna. Koll bara på förstaårsseniorernai ferrys sport. dom kan ha vunnit 3 JVM guld året innan och första året dom ska möta seniorer i alla åldrar är dom minuter efter… Det finns väldigt sällan åkare som är 20 – 22 år som tar en vm/os medalj. detta är pga alla års stenhård träning som krävs innan det ger resultat!

 7. Jimmy Lindberg

  Svar till Björn Jonsson (2011-01-11 16:47)
  Jag kan tycka att det är svårt att väga sporter mot varandra som det är i exempelvis bragdguldssammanhang. Men jag tycker inte att mängden träning avgör vems prestation som är störst. Folkets tycke grundar sig säkert i sporten som sådan och den exponering den får i tv. En sport som armbrytning är tråkig medan skidskytte är spännande då mycket kan hända. Ferry är just nu Sveriges överlägset bästa skidskytt, men om Heidis (kalla det fallenhet) överfördes i man som var skidskytt skulle hon vara Björndalen. Hon är större inom som sport än vad Ferry är i sin, han måste nog upprepa sitt guld igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.