49 Ranger 600 E-TEC

Den heter 49 Ranger 600 E-TEC, men vad 49 står för det vet jag fortfarande inte. Det gjorde detsamma för varken jag eller Långvattsbergets djupsnö brydde sig. Kan väl inleda med att säga att jag inte är helt oberoende eftersom jag är aningens "Skidoo-frälst" och är av den anledningen alltid kritisk när jag kör något annat, detta gäller även syskonet Lynx. Men jag hade trevligt  med 49:an, trots att den är speciell och annorlunda jämfört med det jag själv kör til vardags (MXZ 800 Power T.E.C). Den är smal mellan skidorna vilket gör att den kan känns vinglig om man så vill eller kan man tycka som jag själv att den är utmärkt bra att skråa och köra kring gran och fur med. Jag har dessutom läst mig till att skidbredden dessutom är justerbar med +42mm.

Ikväll när vi var ute och körde så var det som upplagt för fastkörningar, mycket puder (60-70cm) och eftersom vi aldrig haft plusgrader i Långsjöby i vinter heller så var det himla poröst och långt till botten. Gick förvånansvärt bra att "ploga sig fram" genom snön då mattan är lång och lite bredare än hos en vanlig smalbandare (392x40x3,9cm). Man gasar bara lite så lyfter den sig i ett "flytläge". Rutan är hög och man har en bra körställning för skogskryssande, jag behöver inte kröka ryggen när jag står och jag är av meddellängd utan chimpansarmar…

600 E-TEC motorn är en personlig favorit då den förenar 4- och 2-taktarnas positiva egenskaper. Den är snål och tyst men har samtidigt prestanda som vilken annan 600 kubikare på marknaden och avsevärt lägre oljeförbrukning! Därtill ska tilläggas att den är lätt att lyfta lös om man ser till att lämna packboxen hemma annars är det svårt att få fäste. För det gick att köra fast även med denna moderna Forest fox. Men när det tagit stopp kunde man med förvånansvärd lätthet backa sig lös lyftandes i passagerarhandtaget. Det nya stänkskyddet som Lynx har är snillrikt, dess konstruktion underlättar backningen. Sammanfattningsvis är detta en mångsidig maskin med ett hjärta av Rotaxfabrikens stolthet. Far och kika på Ringcentralen i Storuman! 

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Vilhelminabo

    Fort gå´n? Jag har ingen skoter längre, men det häftigaste jag hade var en Arcit Cat 700. Den toppade runt 160 km/tim. Då fanns ingenting som hette fartbegränsning så det var bara att stå på. Jag förstår att den räknas som antik i jämförelse med dagens maskiner. Sedan har jag haft Ski-doo och dom fastnade jag för. Men som sagt, ingen skoter för mig längre.

  2. Jimmy Lindberg

    Svar till Vilhelminabo (2011-01-12 16:57)
    Den är ju inte en ledpiskare precis men en Arctic 700 har nog det den gör för att hänga med (beroende på årsmodell förstås)… Ibland kanske man tror att man har ”vuxit ifrån” skoteråkande, men då är det bara att fara till handlaren. Så fort man har något nytt blir man åter fast.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.