Ambivalens kring svensk vargstam

Svenska vargstammen är ett fortsatt hett ämne här hemma i Sverige, dess vara eller inte vara har det dividerats rätt mycket kring. Jag skall inte ta parti för endera sidan i detta blogginlägg även om min åsikt är lika klar som Långvattnet (Hade jag tänkt säga) stryk det. Jag konstaterar bara att min fiendes fiende är min vän.

"I ett brev till regeringen betonar nu EU:s miljökommissionär Janes Potocnik att reglering av varg genom licensjakt, och ett införande av en maxnivå för stammen, troligen strider mot EU:s strikta direktiv för bevarande av rovdjur."

Den upprepade EU-kritiken förändrar dock inte den svenska regeringens vargpolitik. Det är ju bara EU… Men nu har röster höjts från annat håll nämligen FN. 

"James Anaya, FN, uppmanar Sverige att anpassa rovdjursstammarna till en nivå som rennäringen tål, och att rovdjursdödade renar ska ersättas fullt ut av staten." Det är en skarp kritik av svensk rovdjurspolitik men kanske mest av allt skarp kritik av sveriges samepolitik.

Situationen anses vara värst i Sverige av de undersökta nordiska länderna, vilket för mig till slutklämmen. Nu är det bara att välja, antingen skjuta av mer rovdjur eller mer lappar. Jag tycker att det är uppenbart vad som behöver göras. Sveriges starkaste lobby kommer gå vinnande ur denna strid, lika säkert som vapsten kommer klara sig undan jaktbrott. Nu törs jag inte skriva mer, vill inte vakna upp bunden till en fjällbjörk.

Etiketter: , , , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Vilhelminabo

  Hm, nåja jag håller med om dina näst sista meningar. Nåväl, vargen? Ja så vitt jag kan se så är det meningslöst bygga upp en vargstam om man sedan tillter allmän jakt. Det är horibelt i båda fallen. Lägga ner så mycket arbete och pengar för att vargstammen ska öka och sedan tillåter regeringen Reinfeldt på uppdrag för Kungen?, låta jägare roa sig med att döda vargen. Jag kallar såna människor egentligen inte jägare. Hämndlystna människor där enda syftet är att döda för dödandets skull. Fy sjutton för en sån jägarkår. Nöjesjakt när den nått sin kulmen är vad det är.

 2. Vilhelminabo

  P.S
  Här ser vi ju en konkret bevis på vad EU tjänar till. I alla övriga sammanhang ska vi följa EU:s regler. I det här fallet rycker man på axlarna och låtsas som det regnar. Hade jag fått bestämma skulle vi haft skottpengar, inte på vargen men på de som godkönt och utövar jakten. Den som inte fattar vitsen, eller inte vitsen med EU kan inte vara beskaffad med mycket logiskt tänkande då ett lands regering handlar som de gör.

 3. Jimmy Lindberg

  Svar till Jimmy (2011-01-16 16:39)
  Kan så vara, tycker inte att regionala frågor ska beslutas på central nivå. Detta vare sig i Stockholm eller i Bryssel, vargstammen står mot Svensk jaktkultur och sveriges urinvånarne Samerna.

 4. Jimmy Lindberg

  Svar till Vilhelminabo (2011-01-15 12:40)
  Kan du inte ha förståelse för alla de med jakthundar och de som håller boskap? ex. samer och lantbrukare. En stor älgstam förutsätter dessutom få rovdjur, inte för att jag jagar personligen men jag har respekt för jaktlobbyn. Jakt är en av de störta fritidssysselsättningarna i vårt land. Blir onekligen intressant att se vad som händer med frågan i EU-domstolen. Har hört att Finland blivit fällda för sin vargjakt, som är snarlik den svenska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.