Är jämlikhet rättvist och är klyftor av ondo?

Att man och kvinna skall ha lika förutsättningar att utbilda sig, leva och lyckas är något som nog de flesta kan instämma i. Men hur blir det egentligen om man eftersträvar ett samhälle där du inte är din egen lyckas smed? Hur blir det när du inte behöver göra ditt yttersta för att klara dig, utan det räcker att jobba 7-4 i ekorrhjulet. Vilka konsekvenser får det när vi fostras att bli underachievers. Tänker närmast på den kritiserade tigermammans bok (se länken).                                                                     svt.se/2.27170/1.2299124/tigermammans_bok_vacker_ilska

Där fostras barn att bli vuxna (maskiner) direkt, de ska inte leka utan lära sig allt, de ska dessutom spela instrument då läxan är gjord för tiden skall minsann användas effektivt! Västerländska mödrar kritiseras som slappa och otillräckliga vilket har retat gallfeber på många. Men vad får det för konsekvenser om vi ställs mot dessa superkineser i världskonkurrensen? Vi kan i och för sig bättre engelska än dem (överlag) och vi kan tänka friare än de nånsin kan läsa sig till men hur långt räcker det? Här på universitetet sitter utlandsstudenterna hela nätterna på skolan knapprandes på sina laptops och parallelläsandes tjocka böcker om tunga ämnen som vi svenskar helst inte befattar oss med, teknisk fysik, molekylärbiologi etc. Det får mitt huvud att värka bara vid tanken på det, hur ska det gå med vårt land, jag antar att ni alla sett borskämd eller vad serien hette. Där svenska snorungar fick försöka överleva i en lyxvilla och försöka umgås med andra egotrippade curlingbarn. Varje dag skulle de utföra enkla uppgifter för att tjäna in gemensamma pengar. Ja, ni vet nog vad jag pratar om. Tänk en sådan person och så jämför ni med kineserna i klippet som säger att de inte har lov att få sämre betyg än MVG. Men vad händer egentligen med barn som inte får leka, som inte har en egen vilja och som inte vet hur man får till ett leende?  Det är något fundamentalt som förbisees men vad gör väl det de blir säkert karriärmänniskor ändå. Undrar hur länge vi kan behålla svensk produktion i Sverige när det enda vi har blir överkört, nämligen humankapitalet.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.