Bostadsmarknadens blinda fläck

Jag har inget emot privat ägande tvärtom är jag för det eftersom verksamhet enligt mig i de allra flesta fall fungerar effektivast på detta sätt. Det är dessutom en grundsten för samhället d.v.s. att man kan arbeta och tjäna pengar för att sedan bygga en förmögenhet ett liv och en framtid. Men i vissa avseenden kan det finnas problem med privat ägande i diverse samhällsområden. Alla ska vi bo någonstans, man kan antingen bo i hyresrätt, bostadsrätt, ägarlägenhet, radhus eller villa (något förenklat). Sedan spelar det roll vem som äger fastigheten, om det är du själv tillsammans med en bank eller om det är en stiftelse eller en annan privatperson. Kanske hyr du av ett kommunalt- eller privat bolag? Jag kan bara tala utifrån egen erfarenhet här i Umeå kommun där jag provat på bådadera. Först bodde jag på Haga i en hyresrätt som två privatpersoner ägde sedan flyttade jag till Liljansberg och till en hyresrätt som kommunala Bostaden ägde. Man kan väl säga att jag är positivt inställd till att människor äger sitt eget boende så att de på så vis kan jobba upp sin förmögenhet och känna ansvar för eget ägande. Men när privatpersoner äger flera fastigheter och hyr ut dessa ansvarslöst behöver det bli/ måste det bli lättare för hyrestagaren att bita ifrån.

Som hyresgäst kan du idag ibland göra avdrag på hyran och deponera det avdragna beloppet hos Länsstyrelsen, till exempel om du anser att du har rätt till nedsatt hyra på grund av brister i hyreslägenheten. Det kan även handla om en tvist om hyrans storlek. Inget konstigt med det eftersom din nyttonivå sänkts.

Jag tycker att man ska kunna ha en bra kommunikation och kunna påtala de fel och brister som finns utan att fastighetsägaren för den sakens skull rynkar på näsan och säger "att det gör jag inte" eller att "det är inte mitt ansvar".  Man kan nästan tro att jag haft erfarenhet av detta, va? Jo det har jag faktiskt. Men faktum är att jag av den anledningen inte är emot privat ägande, absolut inte! Problemet är bara att marknaden fungerar dåligt i detta fall som det ofta kan göra i en studentstad. Det är för litet utbud av lägenheter och för lite konkurrens, det måste förbättras. I den bästa av världar ska en oseriös aktör, privat eller kommunal gå svältdöden till mötes. Han/hon ska konkurreras ut då vi konsumenter kan ställas inför flera val och välja bort de som missköter sig.

Sådär ja, nu känns det bättre. Sköt om er och passa på och bygg ert lägenhetsimperium i Umeå, en säker investering!

Etiketter: , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. FGJ

  Hej JL! Jag läser dina bloggar regelbundet med glädj. Jag återkommer med frågor gällande dina initierade erfarenheter av snöskotrar. Men gällande din senaste blogg, så är jag glad att du mötts av den komplicerade veerkligheten, dvs det som synes enkelt har flera dimensioner. Själv bodde jag under min studietid i ett fönsterlöst källarrum med hutlöst hög hyra, allt prissatt enligt kapitalistiska teorier om tillgång och efterfrågan.

 2. Skogsägare

  Att avskaffa hyresregleringen skulle vara ett bra första steg. Precis som bristen på arbete leder till oseriösa arbetsgivare resulterar bostadsbristen på att oseriösa hyresvärdar dyker upp. Fanns det gott om lediga bostäder skulle marknaden snabbt sanera sig själv.

 3. Jimmy Lindberg

  Svar till FGJ (2011-01-28 23:39)
  Då är det ungefär likadant för mig. Min första tid bodde jag också i en skitlägenhet och betalade nästan 4 tusen i månaden för 32 kvadrat. Det var dock nära till stan… När det är många studenter och få lägenheter kan man tycka att det borde byggas mer för det finns ju pengar att tjäna. Fast det kanske är så att marknaden vill att det ska vara få lägenheter så att det aldrig ska behöva vara tomt någonstans. Det ska alltså fortsätta vara fastighetsuthyrarnas marknad…

 4. Jimmy Lindberg

  Svar till Skogsägare (2011-01-29 15:21)
  Hyresregleringen är som jag förstår en begränsning så att hyrorna inte ska kunna bli hur höga som helst. Det skulle troligen bli ännu dyrare att hyra i umeå då, det drabbar oss studenter. Jag skulle snarare vilja se ökad konkurrens genom att tvinga fram mer bostadsbyggande. Undrar hur många som är nöjd med sitt boende? Fanns det fler lägenheter skulle det röra om i grytan och de oseriösa skulle vara tvugna att skärpa sig eller slås ut.

 5. Skogsägare

  Hyresregleringen innebär att hyran ska bestämmas av bruksvärdet, inte marknadsvärdet. Ett bra läge ska inte kosta mer än ett med utsikt över en fabrik. Visst skulle hyrorna stiga i attraktiva områden, och det skulle ge morötter att bygga nytt; Vem vill inte tjäna grova pengar på att bygga? Alternativet du nämner skulle förmodligen innebära subventioner, alternativt att Staten bygger själv för våra skattepengar. Att låta de som bor i lägenheten betala, eller låta de som inge gör det stå för notan, det är frågan. Ser man det ur ett rättviseperspektiv är svaret enkelt.

 6. Jimmy Lindberg

  Svar till Skogsägare (2011-01-29 21:26)
  Men hur blir det då med ”läge, läge, läge”? =) Min tes är att det idag redan går att tjäna pengar på att bygga hyreslägenheter men att det ändå inte görs. I alla fall inte i tillräckligt stor utsträckning, Umeå växte förra året 2010 med 1400 invånare. Subventioner är i och för sig en marknadsimperfektion men jag skulle vilja att man initialt använde någon form av stimulans för att få igång mer byggande. Kanske genom att förändra skatt på vinster vid nybyggda hyreshus? Jag tycker att man ska fortsätta ombilda hyresrätter till bostadsrätter men det får inte äventyra studenters sits.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.