Bostadsbrist i kommunen…

…eller är det en chimär?

När huspriserna drar iväg i kommunens norra del är det med blandade känslor. Visst är det trevligt att man får något för huset när man skall sälja det, men för ungdomar är det desto svårare att komma över boende till en rimlig slant. För de som inte är villiga att chansa på en framtid i fjällen fullt ut är kanske hus inte heller aktuellt. Det är nog ganska många som snarare skulle vilja hyra boende, ex. de som säsongsarbetar där. Kritik riktas reflexmässigt till kommunen som inte sägs ha någon långsiktig plan för hur man vill att området ska utvecklas. Många gånger är det ett felaktigt påstående, kommunen har sina detaljplaner och områdesbeskrivningar. Men kanske saknas det visionära tänket inom Storuman som under en rad år haft negativa trender inom de flesta områden. Ska kommunen bygga hyreslägenheter i området eller ska de hus som byggs privat vara lite mer strategiska? Om jag byggde i Hemavan skulle jag se till att jag kompletterade med en lägenhetsdel som kunde hyras ut året om. Det finns ganska många hus i Hemavan i dagsläget och kanske ännu fler under konstruktion. Varför tänker man inte som privatperson på denna alternativa intäkt som dessutom tjänar kommunens bästa? Kommunpolitiker med självaktning får gärna uttala sig gällande bostadsfrågan i kommentarsfältet då jag tror att det för en hel del medborgare är en viktig fråga.

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

  1. Lars Valler

    Ingen kommentar nödvändig då det är en fråga för markandskrafterna, utbud och efterfrågan styr prissättning och kostnaden för bygget.

    Men om ett samhälle ska överleva måste en yngre generation få plats och har man inte den ekonomiska mö

  2. Lars Valler

    möjligheten så får man i kommunen se över beståndet av hyreshus i kommunal regi som säkerställer bostäder. Mao samhällets ansvar är inte en urbaniseringseffekt utan utvecklande av alla delar i en kommun. Politik är resursfördelning.

  3. Lena Drangel

    Hej!
    Det var till att börja med ettstrategiskt misstag att sälja ut de hyresrätter som byggts för att nyinflyttade och säsongsarbetare skulle ha bostäder. Kommunen måste ha ett långsiktigt tänkande.
    Det finns i detaljplanen för Hemavan ett område för hyreätter men ingen har ännu nappat på iden att bygga. Problemet består naturligtvis i två saker:pengar,kostnader och det långsiktiga tänkandet i kommunen. Det är dyrt att bygga och förståelsen för behovet har varit ringa. Det har tagit flera får att få fram det hyreshus som skall byggas i Tärnaby till sommaren och som endast har 8 lägenheter.
    Om du som boende i Hemavan har möjlighet att hyra ut så gör du det till turister eftersom det genererar mest pengar.
    Vi måste omgående ta itu med byggande i hela tärnaområdet,dels för nyinflyttade turistarbetare men också för att möta det behov som etableringen av Rönnbäcksgruvan kommer att medföra. Chimärer eller inte, att bygga kräver både stora pengar och stora kunskaper.Planer är till för att omsättas i verkligheten och då är budgetarbetet metoden att visa var man ska ta pengarna. Vi har en mycket begränsad budget i vår kommun,alltså är det en fördelningsfråga hur vi använder de pengar vi har.

  4. Jimmy Lindberg

    Svar till Lars Valler (2011-02-15 05:32)
    Är det korrekt att din hållning lyder: Privata initiativ ska bygga och endast om det absolut är nödvändigt ska kommunen gå in och bygga hyresrätter. Min följdfråga, hur skulle du beskriva dagens situation om den inte är problematisk?

  5. Jimmy Lindberg

    Svar till Lena Drangel (2011-02-15 08:44)
    Hej Lena, kul att du vill kommentera det är nog första gången om jag inte missminner mig. Vad bra att du nämner gruvan, den är ganska viktig för sammanhanget tror jag. Idag är förmodligen efterfrågan på bostäder styrd av säsongen. Ett Tärnaby med gruva (oavsett vad man tycker om det) leder till att prägeln på fjällbyn blir annorlunda. Detta inte nödvändigtvis till det negativa beroende på hur produktionen går till. Därför bör en vision Storuman 2025 utarbetas, den bör innehålla alla eventualiteter för att få ett stort grepp om situationen. Jag kan nog också tycka att man lever för stunden, ett mandat åt gången. Där skulle jag nog vilja se en förändring. Du får naturligtvis rätta mig om jag har fel!

  6. Lena Drangel

    Hej!
    Ja det är första gången men jag läser ofta dina bloggar eftersom du har ett stort samhällsintresse och ger ungdomliga infallsvinklar,nödvändiga att ta till sig.

    Vi har ju översiktsplanen som har flera tidsperspektiv upp till kanske 50 år framåt likaväl som 1 år. Till detta demokratiska arbete skall budgetarbetet knytas,både drift- och investeringsbudget. Man behöver då inga fler planeringsarbeten de bara förvirrar.Tyvärr läggs många dimridåer ut i form av olika bolag och metoder att använda pengar,ofta utan analys och demokratiska spelregler snarare av makt- och egenintresse.
    Flygplatsfrågan är intressant,den överskuggar ju allt annat politiskt arbete i vår kommun.
    Säsonger har blivit ett gammalt begrepp i turistområdet. Alltfler stugägare är hela året i Hemavan/Tärnaby och hotellbäddar av allt mindre intresse. De som skall arbete inom gruvverksamheten kan bo i ett stort område och därför håller jag verkligen med dig om behovet av en långsiktig och djup analys av hur samhllet skall byggas. Det handlar om hela tärnaområdet inklusive vägar vatten och avlopp,hela den kommunala infrastrukturen som ju är kommunens huvuduppgift inklusive skola vård och omsorg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.