Storumanpolitiker inför rätta

Igår, den 24/3 infann sig de åtalade sex storumanpolitikerna i Lycksele tingsrätt för sina tjänstefel. De är åtalade för att ha underlåtit att anmäla en misstanke om brott vid en fiskeodling i kommunen. Fiskeodlingen har överskridit sina tillstånd för verksamheten och dessutom har klagomål inkommit från boende i området. Politikernas försvar består i att de "litade på tjänstemännen" men om man bara är en nickedocka som litar till tjänstemän behövs väl inga politiker? Som svensk medborgare har man skyldighet att känna till alla lagar och regler, vilket är betungande för den enskilde. Men för en politiskt intresserad fritidspolitiker i miljö- och samhällsnämnden kan man kräva att de ska kunna miljöbalken på sina fem fingrar. Eller i alla fall ha ett hum vad som är rätt och orätt, de sitter i ryggraden. Det kan kanske handla om att ta sitt demokratiska uppdrag på allvar. Men det finns en catch till historien. Om fritidspolitiker i en liten kommun åläggs för stor arbetsbelastning och ansvar i kombination med liten eller obefintlig ersättning kan det bli svårt att rekrytera personer till dessa uppdrag. På en liten ort har man ofta inga professionella politiker rutan endast fritidspolitiker.

Nu riskerar dessa dagsböter, det kommer att bli en ringklocka för politiskt engagerade som ser enbart ser friheter och rättigheter i uppdraget, det finns skyldigheter med. Jag tycker att man kan kräva att du är påläst om det område i vilket du verkar. Ska du besluta i socialfrågor bör du ha erfarenhet från social verksamhet, du bör läsa socialinriktad litteratur, överlag ha ett intresse av de frågorna. Men i ditt offentliga etos bör det även ingå att du känner till lagen på området. Det är ohållbart att nämnderna via delegerad beslutanderätt agerar i frågor de inte har en aning om. Frågan är nu om det statueras ett exempel eller om det blir en varning?

Jag riktar inte min kritik till enskilda politiker utan till kommunen som måste se till att deras politiker i nämnderna kan fullfölja sina uppdrag. Utbildning och uppdatering.

Hade de öppnat miljöbalken hade de kunnat läsa att:

  • 26 kap. 2 § "Tillsynsmyndigheten (Storumans kommun) skall anmäla överträdelser av bestämmelser i balken eller i föreskrifter som har meddelats med stöd av balken till polis- eller åklagarmyndigheten, om det finns misstanke om brott."

 

  • 30 kap. 3 § "Tillsynsmyndigheten beslutar om miljösanktionsavgift. Innan tillsynsmyndigheten beslutar om avgift skall den som anspråket riktas mot ges tillfälle att yttra sig."

 

Men vad vet jag? Jag är ju inte jurist.

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Jimmy Lindberg

    Håller en tumme att det räcker med en varning, jag tror att de gjorde det av oaktsamhet och okunskap snarare än en dold agenda eller dylikt. Medborgare kräv bättre utbildade politiker!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.