Olycklig utveckling

Att böna och be Umeå kommun att införliva Nordmaling är fel. Jag tycker att det är att sopa problemen under mattan, eller att ge dom till någon annan. De problem man själv skapat ska man också själv lösa. Så fort det blir motigt kan man inte ge upp. Jag minns och kanske gör du också det, när baltstaterna bad Sverige att ta över styret i efterdyningarna av deras ekonomiska kris. Även om allianspartier står bakom förslaget kan jag inte hålla med, jag tror det möjligen är en typisk oppositionsidé. Vad de borde göra nu är att kliva fram och visa vilka det är som ska styra kommunen! Bort med pajasarna som skapar mer tidningsrubriker än införlivade vallöften. Skärpning.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

  1. Christer Bäckman

    Hej Jimmy
    Förutsätter att du som läser masterprogrammet i samhällsanalys och utredningsarbete också kan analysera ett inlägg ”objektivt”. Ingen ska böna och be någon annan om att bli omhändertagen. Vår komplicerade värld behöver idag andra lösningar än för 20-30 år sedan. Att administrera och utveckla ett välfärdssamhälle, med stora krav från medborgarna, kräver hög kompetens både hos beslutsfattare och anställda i en kommun. Det är mot den bakgrunden jag vill lyfta diskussionen om sammanslagning av kommuner. I detta fall min egen och där jag då anser att ett samgående med Umeå är mest relevant.
    Detta har inget att göra med den aktuella sorgliga turbulensen i Nordmaling. Att bara säga nej utan en ordentlig genomlysning av för- och nackdelar leder inte till någon utveckling. En dialog med medborgarna och ”parter” om framtidslösningar behövs och där är du också välkommen även om du väl i första hand kanske ska visionera i Storuman.
    Förstår att du vill irritera och provocera, vilket du öppet deklarerar i beskrivningen av dig själv. Jag verkar också ha lyckats provocera vissa som verkar vilja ha allt som tidigare. Lycka till med studierna.
    Christer Bäckman (Fp)

  2. Jimmy Lindberg

    Svar till Christer Bäckman (2011-05-18 23:54)
    Det är min rättighet att kommentera detta utspel, det är ditt lösningsförslag som är 20-30 år gammalt, minst. Det är ganska vanligt i inlandet. Jag vet inte hur många gånger medborgare i Storuman önskat ett samgående med Lycksele. Speciellt när kommunen bedrivit impopulär verksamhet, jag tänker kanske främst på flygplatsen. Du har däremot rätt när du säger att det är problematiskt för en liten kommun att klara av att ge medborgarna service likt en stor kommun. Men att rekommendera sammanslagning anser jag inte är ett bra förslag, det kan jag säga utan att bo i Nordmaling. Skulle du rekommendera det till alla småkommuner? Storuman som jag bara sägs kunna kommentera, även om jag dagligen passerar din lilla kommun, kanske också skulle ansöka om att få införlivas i Umeå kommun? Geografisk närhet kanske går att överbrygga? Kanske hela Västerbotten ska bli Umeå kommun? Umeås befolkning går upp och alla är nöjda… Hur förankrat är detta bland medborgarna, jag såg att cirka 50% av nordmalingsborna var emot i vk:s undersökning. En förskjutning av makten är impopulärt, fråga vilken Tärnabybo du vill. Ska bli intressant att följa din kamp omsammanslagning, med sjunkande befolkningsunderlag kanske det åter kan bli aktuellt. PS. Hur objektiv är du? Vilka alternativ har du ytterligare tagit i betänkande?

  3. Christer Bäckman

    Hej igen
    Man behöver inte vara gränslös för att synpunkter om att ändra gränser. Gränser har satts utifrån historiska och etniska faktorer (spec. i ”stora” världen) Ändamålsenligt -tveksamt. Underbygger ofta negativa nationalistiska strömningar, även regionalistiska (nyordbildning?)negativa strömningar. Storuman mot Mo i Rana, varför inte.
    Lokala politiska oväder får inte hindra tankar och synpunkter att blomma.
    God kväll
    Christer Bäckman (Fp)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.