Minska risken att barn sätter mat i halsen

Av , , Bli först att kommentera 10






Jag skulle gissa på att jag har rätt när jag säger att en av de saker som skrämmer många småbarnsföräldrar mest är att barnen ska sätta någonting i halsen.
Det har varit en av mina största rädslor, och är det fortfarande.
Man kan tyvärr inte helt och hållet eliminera den risken, då det skulle hämma barnens utveckling.
Men man kan däremot ta till en rad preventiva åtgärder för att minska risken att barn sätter i halsen så allvarligt att det täpper till luftvägen.
Några saker som man kan ha i åtanke:


* Låta små barn prova sig fram när det gäller mat, börja med mindre bitar och succesivt öka på när man ser att barnet klarar av det.

* Se till så att barnet har tuggat klart och svalt innan barnet får/tar nästa tugga.

* Alltid se till att barnet sitter ner och äter.

* Inte låta barnet äta i bilen.

* Ha barnet under uppsikt när det äter.
När någonting fastnar ordentligt i halsen kan barnet inte hosta utan blir tyst, har man då inte uppsikt över barnet kan det således dröja ett tag innan man upptäcker olyckan och då är det många gånger för sent.


Det finns en del saker som innebär större en risk att sätta i halsen än annat, en av de allra vanligaste sakerna är korv.
Alexander har en gång satt en bit varmkorv i halsen, och det var för mig några långa sekunder av ren och skär skräck innan jag, efter att ha gett honom en klapp på ryggen, såg att korvbiten kom ut.
Det var ingen stor bit korv och jag bevakade honom när han åt för att se att han inte tog för stora tuggor, så jag trodde det var lugnt att han höll i varmkorven själv och tog egna tuggor.
Då visste jag dock inte att korv är en av de vanligaste sakerna som barn sätter i halsen, för att korv har en tendens att klibba fast mot luftstrupens väggar likt en kork.
Knepet för att minska risken för allvarliga olyckor med korv är att skära korvbitarna i halvmånar.
Om korven då skulle glida ner i halsen är det troligt att det ändå kan komma lite luft förbi på sidorna av korven.


Några andra saker som kan vara riskabla att ge hela är vindruvor och oliver, som bör delas på längden.
Körsbärstomater och köttbullar bör även de delas, på mitten eller i fjärdedelar.
Banan bör delas på längden och inte i slattar, och morötter bör rivas.
Godis av olika slag är annat som lätt kan hamna fel och fastna, många sorter bör därför delas i mindre bitar och hårda godisar bör undvikas att ges till mindre barn.
Vad det än är man ger barnet för något så tänker jag att det gäller att helt enkelt tänka till, använda sitt sunda förnuft liksom.


Det finns ett antal fall i Sverige där små barn har dött efter att ha satt något i halsen, ofta korv.
Så oerhört hemskt så mitt hjärta går nästan sönder.
Därav tycker jag det är otroligt viktigt att fler blir mer medvetna om de potentiella faror som kommer med att små barn börjar äta, för att så långt det går undvika sådana tragiska fall i framtiden.


Att veta VAD man ska göra om olyckan trots allt kommer är ju en annan jätteviktig sak, och att skaffa sig ovärderlig kunskap om HLR (första hjälpen) kan man lätt göra hemifrån från sin egen dator.

Friterade glutenfria dumplings med räkfyllning och sojadipp

Av , , 2 kommentarer 8






Jag älskar friterade dumplings, men efter att endast ha ätit traditionella dumplings gjorda på vetemjöl så funderade jag på om man skulle kunna göra goda glutenfria dumplings, utan vetemjöl. Och ja, det kan man absolut!


Den här fyllningen är underbart god och smakerna gifter sig finfint med varandra
Jag bjöd min syrra (som tidigare bara ätit ångade dumplings någon gång och inte varit imponerad) på detta igår, och hon gav de 5 av 5. ✌


Recept: (35-40 stycken)


Dumplingsdeg:

3 1/2 dl hett vatten
7 dl rismjöl eller fullkornsrismjöl
0,5 dl olja (exempelvis olivolja eller rapsolja)
1 msk fiberhusk
En liten gnutta salt


Fyllning:

400 g tigerräkor (man kan använda vanliga räkor också men då får man beräkna så att det blir 400 g räkor UTAN skal)
2 salladslökar
1 vitlöksklyfta
1 tsk riven färsk ingefära
3 msk soja
2 tsk sesamolja
1-2 msk majonnäs (kan uteslutas)
1 msk potatismjöl
1 tsk chiliflakes
1 tsk sötströ eller några steviadroppar
0,5 tsk mald svartpeppar
0,5 tsk salt


Sojadipp:

0,5 dl soja
1 tsk finhackad chili (2 om man vill ha såsen ännu hetare)
2 msk risvinäger
2 tsk sesamolja
1 tsk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk pressad citron
1 tsk sötströ eller några steviadroppar


Gör så här:


* Blanda mjöl, fiberhusk, olja och salt i en bunke
* Häll på kokande vatten och rör om
* Knåda ihop till en smidig deg
* Låt degen svalna
* Låt gärna degen vila inplastad i kylskåp i en timme eller två
* Kavla ut degen (använd rismjöl eller potstismjöl under och på degen) och stansa ut ringar med hjälp av ett glas
Ett tips är att kavla ut degen så tunn som det bara är möjligt utan att den går sönder
Dumplingsen blir absolut godast om degen är tunn
(Man får ofta ha lite mer tålamod när man jobbar med glutenfri deg och tillsätta lite vatten eller olja vid behov, då den glutenfria degen saknar de där glutentrådarna som fungerar som ett naturligt lim som håller ihop degen)
* Finhacka räkorna och salladslöken och lägg i en bunke
Finriv ingefäran på ett rivjärn och pressa vitlöksklyftan och blanda i
Tillsätt soja, sesamolja, ev majonnäs, chiliflakes, stevia, salt och svartpeppar och rör om
Alternativt grovhacka alla ingredienser och kör allting i matberedare
* Lägg en liten klick fyllning på varje degplatta
* Fukta kanterna med vatten eller ta lite olja på fingrarna och vik ihop till en dumpling
* Häll olivolja eller rapsolja i en stor kastrull, det behöver inte vara så mycket men så den räcker botten i alla fall
* Fritera dumplingsen i några minuter, tills de har fått lite färg på båda sidor
Vill man ha dumplingsen relativt mjuka så tar man upp dem efter någon minut

* Blanda soja, risvinäger, sesamolja och stevia
* Finhacka chilin, finriv ingefäran, pressa i vitlöksklyftan och rör om


Jag använder den här sojan, den är glutenfri och fortfarande hur god som helst!

Kladdkaka (sockerfri) med kolatäcke

Av , , Bli först att kommentera 8






Otroligt god och enkel dessert, utan vanligt socker men inte glutenfri.
Jag använde gammaldags vetemjöl till denna då det innehåller mer näring än det vanliga vita mjölet och många upplever att det är snällare för magen.
Men man kan självklart använda ”vanligt” vetemjöl om man vill det, då det är lättare att få till den där härliga hårda/sega ytan med det vi klassar som vanligt vetemjöl.


Recept:


Ingredienser till kakan:


100 g smör
2 ägg
1 dl sötströ
1 dl fibersirap ljus eller mörk
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao (Vill man ha kraftigare chokladsmak så kan man dubbla)
1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1-2 krm salt


Ingredienser topping:


2 dl vispgrädde
1 dl fibersirap gold
1 dl sukrin gold
En pytteliten gnutta flingsalt


Dekoration och tillbehör:


Jag strödde lite sukrin melis över den färdiga kakan
Eventuellt en klick vispgrädde och färska hallon


Gör så här:


* Sätt ugnen på 175 grader
* Smält smöret
* Blanda ihop ägg och socker
* Blanda i de torra ingredienserna i smeten
* Häll i det avsvalnade smöret
* Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter.
* Grädda i mitten av ugnen i ca 10-17 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan
* Låt kakan svalna
* Häll grädde, fibersirap gold och en gnutta flingsalt i en kastrull och låt koka på medelvärme tills det tjocknar, ca 20-30 minuter
Kolan ska inte vara hård, bara bli lite seg
Genom kultestet (man sänker ner en tesked kola i ett glas vatten) så kan man se hur seg kolan är
*Bred kolasåsen på kakan
*Dekorera med sukrin melis och servera eventuellt med vispgrädde och färska bär


Någon gav smeten (och kakan) mer än godkänt. 😄




En glimt av sommaren

Av , , Bli först att kommentera 12






Hej hej!


April är nog den märkligaste månaden på året, vädermässigt, och i år är ju verkligen inget undantag.
Jag har i alla fall njutit av några riktigt sköna vårdagar emellan regnandet och snöandet, jag drog till och med på mig shorts en eftermiddag när jag skulle hänga i sandlådan med Alexander.
Kanske lite överkurs i april förvisso, haha, men jag är så taggad på sommaren nu alltså.


Alexanders efterlängtade trehjuling kom i slutet av förra veckan, så nu håller vi på att träna på cykelkunskaperna.
Han har lyckats cykla några varv själv och tycker det är kul, men frustrationen är stor då han oftast inte riktigt får till flytet med trampningen.
Så smidigt att ha ett handtag bak på cykeln så man själv kan styra cykeln när han lessnar, det underlättar våra promenader mycket.
Alexander är inget fan av att åka vagn längre, han ska ner igen efter typ fem minuter, så det har varit svårt för mig och sambon att ta någon riktig promenad tillsammans.
Men nu kan Alexander sitta på sin cykel och bara åka med medans jag eller sambon styr, och på så sätt blir promenaderna åtminstone liiite längre och mer acceptabla för alla. 😁 Life hacking. 😃✌







Önskar en fortsatt fin vecka. ❤



Bovetefrallor med morot

Av , , Bli först att kommentera 8






Nyligen provade jag att baka med bovetemjöl för första gången.
Bovete har till skillnad från vad man kan tro ingenting med vete att göra, utan är en örtväxt som är släkt med rabarber.
I och med att bovete inte är ett sädesslag så är det naturligt glutenfritt.
Bovetemjöl innehåller en hyfsad mängd protein, och även en del vitaminer och mineraler.
Smaken på bovetemjölet är lite speciell, jag vet inte riktigt vad jag ska likställa den med, men jag skulle säga att den har en något besk eftersmak – som jag dock inte uppfattar som störande i det färdiga brödet.
Man kan med fördel blanda ut bovetemjölet med annat mjöl, det gjorde jag.


Recept (20 stycken)


Ingredienser:


25 g jäst
8 dl vatten
7 dl bovetemjöl
4 dl durramjöl (alternativt rismjöl eller fullkornsrismjöl)
1/2 dl fiberhusk
4 tsk salt
2 tsk brödkrydda
2 dl finriven morot


Pensling: 1 ägg


Gör så här:


*Värm vattnet till fingervarmt, ca 37 grader, och smula ner jästen

*Blanda i de andra ingredienserna

*Rör om väl i några minuter och låt sedan degen vila i 10-15 minuter

*Ta lite matolja på händerna och dela degen i 20 delar
Degen kommer att vara kladdig, det behöver den vara för att inte brödet ska bli torrt och tråkigt
*Rulla varje degbit till en boll och lägg på en bakplåtsbeklädd plåt

*Pensla bröden med vispat ägg, strö lite bovetemjöl över och låt dem jäsa i 60 minuter under en kökshandduk

*Sätt ugnen på 125 grader

*Grädda bröden i mitten av ugnen i 10-15 minuter



Microneedling – räddningen för min hud

Av , , Bli först att kommentera 8






När jag var i tonnåren hade jag rätt stora problem med min hud i ansiktet.
Jag hade besvärlig acne som dröjde sig kvar, mer eller mindre, i ett flertal år.
Jag använde tjocka lager av puder som inte direkt dolde problemet utan snarare framhävde det.
Det röda täcktes ju förvisso, men det såg ut som att jag hade stora bulor under sminket.
Som tur var så satt mina besvär nästan enbart i pannan, så jag kunde dölja det med lugg.


När acneperioden äntligen var över så följde ju nästa problem.
Ni som har varit i samma sits vet ju vad jag pratar om – ärren.
Jag hade många, vissa relativt djupa gropar, som jag inte vet om de kom från själva acnen i sig eller om det till störst del uppstod för att jag många gånger inte kunde låta bli att klämma.


Jag visste inte vad jag skulle göra, så jag köpte hem alla möjliga olika krämer och hemmabehandlingar, men ingenting funkade.
Såklart – krämer i sig och andra milda produkter som man kan använda hemma kan inte ta bort gropiga ärr.
Åren gick och i 20-årsåldern gick jag och gjorde fraktionerad laser några gånger, och det var det första som hjälpte.
Det var dock rejält smärtsamt trots bedövningskräm, var dyrt och innebar en del återhämtningstid.
Jag hade garanterat ändå fortsatt med det då jag såg att det funderade bra, om jag inte hade fått upp ögonen för en annan lovande behandling – microneedling.
En helt fantastiskt behandling enligt mig!
Den har verkligen gjort under för min ärriga panna, och även gett mig en jämnare hudstruktur överlag.




Vad är microneedling då?

Det finns olika varumärkesnamn som går under behandlingsformen microneedling, som Dermapen, Dermastamp och Micropen.
Microneedlingsverktyget har 9-12 sterila engångsnålar som skapar upp till 1300 mikrostick i huden per sekund, vilket ger en kollagenstimulerande effekt långt ner i huden.
Man skapar en kontrollerad mikroskada vilket lurar huden att regenerera och reparera sig själv.
Genom de små kanalerna som microneedlingverktyget skapar slussas välgörande ämnen in i huden.
Microneedling ger kliniskt bevisade resultat på bland annat ärr, bristningar, rynkor, fina linjer och pigmentfläckar.
Behandlingen har också en åtstramande effekt på huden.
Effekten av microneedlingen kan jämföras med fraktionerad laser, men med kortare återhämtningstid och färre risker.


Vad kan behandlas med microneedling?

* Uppstramning av hud som har tappat spänst
* Reducering av alla möjliga sorters ärr
* Hudbristningar
* Fina linjer och rynkor
* Förbättring av pigmenteringar
* Förminskning av grova porer
* Stimulering av hårväxt
* Ökad upptagning av hudvårdsprodukter


När ser man resultat?

Man kan se resultat redan efter första behandlingen, men för ett mer markant resultat behövs oftast en grundkur på minimum tre behandlingar med 2-6 veckors mellanrum.
Efter avslutad kur fortsätter huden att byggas upp i ytterligare 6-12 månader.


Gör microneedling ont?

Det beror dels på vilken längd på nålarna man använder, samt vilken smärttröskel man har.
Ska man få bort eller förbättra acneärr så behöver man gå ner djupare i huden än om man exempelvis ska behandla pigmentfläckar, så det beror på vad som ska behandlas.
Det beror också på vilket område man behandlar, jag tycker själv att pannan gör ondast.


Hur ser man ut efteråt?

Det beror på vilken längd på nålarna som används och hur ens egen hud reagerar.
Generellt brukar man vara lite röd och man kan även vara lite svullen efteråt.
Jag brukar uppleva det som samma känsla som efter en lättare solbränna.
Det värsta lägger sig efter en till ett par dagar.
Den efterföljande lugnande masken som brukar läggas på precis efter behandlingen är helt oslagbar för att få ner rodnad och värmekänsla FORT!


Vad ska man tänka på efter microneedling?

Man ska inte röra så mycket vid ansiktet efter behandlingen, man ska inte heller träna, bada bastu eller sminka sig på 24 timmar.
Och sist men absolut inte minst: solskydd! Huden blir solkänslig ett flertal veckor efter behandlingen.


Vad kostar microneedling?

Priset kan variera något, men någonstans mellan 1300 och 2500 kr per gång brukar det ligga på.
Om man köper en kur blir varje behandling lite billigare.
Så ja, det kostar en slant, och jag kan förstå om man länner sig sugen på att istället köpa hem en Dermaroller (det första microneedlingverktyget på marknaden, som många köpte hem för några år sedan, mig inräknad) och behandla sig själv, men det skulle jag starkt avråda ifrån eftersom Dermarollern inte penetrerar huden på rätt sätt, utan riskerar att slita upp den.


Var kan man göra microbeedling?

Microneedling är en av de mest populära icke-kirurgiska behandlingarna som finns idag, så det går nog att göra microbeedling på de flesta skönhetssalonger och hudkliniker, det viktiga är bara att säkerställa att behandlaren är hudterapeut och har den utbildning som krävs.
Det finns tyvärr en del oseriösa behandlare där ute.



Krämig grillsallad med kålrot och äpple

Av , , Bli först att kommentera 8






Jag var nyligen på grillmiddag hos en kompis, och hon hade gjort en fantastiskt god potatissallad!
Jag funderade sedan på hur man skulle kunna göra om den till en lågkolhydratvariant, med kolhydrater som inte höjer blodsockret lika kraftigt och fort.
Svaret var kålrot! Hur suveränt gott som helst.
Idag är andra dagen i rad som vi äter den salladen här hemma. 😋
Så himla fräscht och smarrigt till grillat.


Recept på en stor skål sallad (ca 6-8 portioner)


Ingredienser:


1 kålrot
1 gurka
2 normalstora paprikor
1 påse sallad (typ babyspenat eller grönkål)
En knippe rädisor (ca 10-15 st)
2 stora äpplen eller 3-4 små (gärna så saftiga och syrliga som möjligt)
250 g crème fraiche
500 g kesella kvarg
3 msk majonnäs (kan hoppas över om man vill undvika vitt socker, alternativt att man gör en egen men det är det ju lite jobb med.
Annars kan man helt byta ut majonnäsen mot 1 1/2 tsk sötströ, för att ge en mild söttma till salladen)
2 vitlöksklyftor
1/2 msk olivolja
En halv citron
Salt
Peppar


Gör så här:


*Skala, skölj och skär kålroten i små tärningar
*Koka kålroten tills den har blivit mjuk men inte mosig (20-40 minuter)
*Finhacka gurka, paprika och äpplena och lägg i en stor skål
*Skär rädisorna i tunna skivor och blanda i tillsammans med salladsbladen
*Häll i crème fraiche, kesella kvarg, majonnäs (eller sötströ) och olivolja
*Skala vitlöksklyftorna och pressa i dem
*Kläm ur citronsaften över salladen
*Smaka av med salt och peppar
*Lägg i den avsvalnade kålroten
*Låt gärna stå i kylen ett par timmar innan servering



Det här med matkräsna barn

Av , , 4 kommentarer 7






Som bäbis var Alexander ett riktigt marvrak. Det var så lättsamt!
Dels under tiden han drack ersättning, men även när vi började med riktig mat.
Han åt verkligen ALLT, och jag tänkte att ”oj, det här går ju nästan för lätt”.
Någon gång efter att han passerade ett och ett halvt år hände något, han började vägra att ens smaka och valde bort en maträtt efter en annan.
Kvar fanns tillslut inte mycket, det var väl i stort sett korv, kött och pommes frites som gick an där ett tag.
Vissa dagar när det var som värst funkade inte ens sådana ”safe cards”, och frustrationen och stressen över matsituationen växte sig allt starkare.


Vår sköterska på BVC gav oss rådet att inte truga och tjata så mycket, då det kan få matsituationen att kännas kravfylld för barnet.
Och ja, det köper jag.
Då måltiderna såklart ska vara någonting avslappnat och kravlöst.
Om han inte ville äta så tyckte sköterskan på BVC att vi istället skulle låta honom gå från bordet, och sedan skulle vi erbjuda mat igen på ett tag.
Ville han inte äta då heller så skulle han få vänta tills nästa måltid.
Vi skulle inte erbjuda en massa andra rätter om något inte dög, vilket jag såklart kan förstå då det finns risk för att barnet blir ännu mer kräsen.
Det är dock väldigt lätt hänt att man efter en tid sitter där med dubbla eller tredubbla rätter, då ett hungrigt barn inte är roligt för någon. (Speciellt inte kl 03 på natten) 😅
Vi insåg såklart fort att den metoden ytterligare förvärrade matsituationen, då Alexander mycket riktigt satte i system att vänta på något godare – typ korv och pommes frites.
Det hände till och med att han började vägra sådant, och istället skrek efter glass eller liknande, och då kände vi att det verkligen var hög tid för en förändring.
Att barnet ratar vissa saker – absolut, vem tycker om allting liksom.
Men om den där listan med vad barnet inte vill äta är betydligt längre än listan med det barnet vill äta, ja då blir det ju inte hållbart i längden.


Jag har märkt att ju mer vi har försökt få honom att äta specifika grejer, exempelvis grönsaker, desto mer motsträvig har han blivit.
Det är som att han tänker att: ”de vill verkligen att jag ska äta det här, så det är säkert äckligt”.
Att muta eller hota med att barnet exempelvis inte får lördagsgodis om denne inte äter kan ju kännas som en bra lösning i stunden, men är nog ingen vidare långsiktig lösning.


Numera kör vi på att lägga upp grönsaker och annat på tallriken, utan tjat eller krav på att det ska ätas upp.
Om det inte äts upp så gör vi bara samma sak igen vid nästa måltid.
När vi har gjort så istället för tjatandet som vi höll på med tidigare, så har det hänt att han mågon gång helt plötsligt plockat i sig något av det ”äckliga” på tallriken.
Och ibland insett att det inte var så äckligt.
Vi har fortfarande långt kvar, men jag tror att vi är på rätt väg i alla fall.


Den största vändningen blev när vi började erbjuda Alexander att hjälpa till med att laga maten.
Genom att vara delaktig i matlagningen och få göra enkla sysslor som att röra om i gryta, hälla i krossade tomater i köttfärssåsen eller krydda, blev han betydligt mer intresserad av att smaka på maten, även på sådant som han tidigare totalvägrade.
Han kan absolut krångla med maten även nu, men det är på en annan nivå.
Vissa saker är dock fortfarande totalt omöjligt att få i honom, hur delaktig han än är i tillredningen – exempelvis broccoli.
Men hey, man kan ju inte få allt, eller hur. 😉


Nu fungerar ju olika metoder självklart olika bra på olika barn, men att prova låta barnet vara delaktig är något som jag starkt skulle tipsa om i alla fall, om man sitter i samma besvärliga situation som vi gjorde.




Fler som har haft små matvägrare?
Hur kom ni tillrätta med det? 🙂



10% rabatt på Babyland

Av , , Bli först att kommentera 5

Annons/reklam för Babyland





Nu är det snart hög tid att börja plocka fram cykeln, och i år är det dags för Alexander att få en egen.
Jag tror att han kommer bli jätteglad för den här Babblarna-cykeln som jag har hittat hos en av mina favoritbarnbutiker Babyland! 😊
Hur gullig är inte den?! 😍


Just nu och hela dagen imorgon får man 10% rabatt på allt hos dem när man beställer för över 299:-
Man uppger då koden BL19B5HE i kassan.
Ni får jättegärna använda min länk här om ni vill gå in och spana/handla något. 🙂


Limpa på gammaldags vetemjöl

Av , , Bli först att kommentera 9






Jag bakar ju för det allra mesta glutenfritt och kommer att fortsätta med det, men efter mitt senaste inlägg om glutenfritt mjöl så kände jag att det skulle vara intressant att prova baka med den typen av vetemjöl som man använde förr.
Efter en snabb googling så visade det sig att det är betydligt lättare att få tag på än vad jag tänkte.
Så jag klickade hem två olika gammeldagsa mjölsorter.


Jag ville mest se och uppleva skillnaden mot nutidens traditionella vetemjöl, samt testa och se hur min mage skulle reagera på det mjölet, om det skulle bli någon som helst skillnad.
Min mage kändes faktiskt lugnare än den vanligtvis gör efter att jag har ätit vete, MEN om det beror på mjölet eller om det bara var en ren tillfällighet (IBS kan vara värre vissa perioder och bättre andra) vågar jag inte svara på efter endast en gång.
Time will tell!


Warbro Kvarn Stenmalet Vetemjöl Rustikt

Ett siktat mjöl stenmalt av hela kärnan vilket ger ett smakrikt och något mörkare mjöl än vanligt vetemjöl.
Det kan användas som vardagsmjöl till exempelvis brödbak och ersätter vanligt vetemjöl.
Vid stenmalningen kommer det med små klibitar även i det siktade mjölet, vilket ger en mörkare färg och mer näring än i vanligt vetemjöl.
Jämfört med ”vanligt” vetemjöl är Vetemjöl Rustikt mer likt grahamsmjöl.


Warbro Kvarn Emmer Stenmalet Fullkornsmjöl

Ett ekologiskt mjöl med mycket smak som med fördel kan användas till matigare bröd samt i matlagning, till exempel till pajdeg.
Emmer har ett vekt gluten så det kan vara bra att blanda med annat mjöl vid brödbak och baka brödet i form.





Jag, och min lilla hjälpreda, bakade en limpa med en blandning av dessa två mjölsorter.
Den blev riktigt god, men mer robust än traditionell limpa.
Ytan blev lite hårdare med ett saftigt innehåll.
Limpan innehåller inget socker utan jag använde fibersirap istället, men det gör man ju som man vill om man vill använda vanlig sirap.
Det är nog enklast att baka limpan i en brödform, jag körde dock utan.


Recept på en limpa:


Ingredienser:


25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
30 g smör
0,5 tsk salt
2 tsk brödkrydda
0,5 dl fibersirap ljus eller mörk
4 dl vetemjöl rustikt
3 dl emmer fullkornsmjöl


Pensling:


Jag penslade med ägg och strödde sedan på fullkornsrågmjöl.
Men man kan också blanda 1 msk fibersirap ljus eller mörk och 2 msk smält smör och ha till pensling efter att brödet är gräddat.


Gör så här:


*Smält smöret och låt det svalna
*Blanda mjölk, sirap, salt och brödkrydda i en kastrull och värm upp det till fingervarmt, ca 37 grader
*Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av vätskan i taget, och rör om tills jästen har löst upp sig
*Tillsätt det smälta smöret och rör ihop
*Tillsätt 3-4 dl mjöl och rör gärna ihop med elvisp
*Tillsätt resten av mjölet, lite åt gången, och arbeta ihop till en deg i ca 10 minuter
*Låt degen jäsa i bunken täckt med en kökshandduk i ca 30 minuter
*Sätt ugnen på 200 grader
*Lägg degen i en smord brödform, eller forma degen till en limpa och lägg den på en plåt med bakplåtspapper
Låt degen jäsa i formen eller på plåten övertäckt med en kökshandduk i ca 30 minuter
*Om du vill pensla med ägg, gör det och stoppa sedan in limpan i ugnen
*Grädda limpan i mitten av ugnen i 25-30 minuter
*Om du har valt att pensla med smält smör och sirap, gör det och låt sedan limpan svalna



Blogghubb