Ut på turné

Go morron. Ska vi våga tro att det är vinter nu? Det är lite vitt på marken här uppe i höglandet, här på Pig Hill. Fredag är det också och sedan kommer lördag … Dagarnas brus. Ska nog samla kraft inför nästa veckas turné. Fem framträdanden på fyra dagar. Men så är det också Psykeveckan med ett stort antal föreläsningar runt om i länet kring temat om psykisk ohälsa. Jag ska dra mitt strå till stacken och berätta om mina tillkortakommande och styrkor utifrån min självbiografi ”Spring Kent, spring!” som handlar om hur det är att leva ett helt liv utan känna till sina diagnoser: bipolär sjukdom typ 1 och ADHD + en del annat skräp som paniksyndrom och missbruk. Nåväl så här ser nästa veckas turné ut:

Bokslapp5

  • Mån 7/11 18.30 Väven i Umeå.
  • Tis 8/11 13.00 Moröbacke bibliotek, Skellefteå.
  • Tis 8/11 18.00 Skellefteå stadsbibliotek.
  • Ons 9/11 18.00 Malå bibliotek.
  • Tors 10/11 18.00 Norsjö bibliotek.
  • Tis 15/11 18.30 Hörnefors bibliotek.

Kring psykiska sjukdomar och missbruk svävar ofta skammen och skulden. I dessa frodas fördomarna. Brukar tala en del om detta under mina föreläsningar. Skam är en känsla av att inte duga, att inte vara värdig att delta i gemenskapen inom familjen, på arbetsplatsen, i samhället. Det bästa sättet att komma över skammen är att berätta om den, dela den med andra. Till stor del skrev jag min självbiografi just för att bli av med skammen och ju fler gånger jag berättar om det jag varit med om, desto mindre skäms jag. Skammen kan var brännande och mycket smärtsam, rent av livsfarlig, inte minst för att den riktar sig mot oss själva. Den får oss att tro att vi inte är värda att accepteras, än mindre att älskas. Det leder till isolering (eftersom vi anklagar oss själva att vara skyldiga till de sjukdomar vi bär på) och då hamnar vi till slut utanför flocken och utelämnas åt den stora ensamheten. Skammen genomsyrar hela människan och får oss att tro att vi är dåliga och värdelösa människor. Vi har ju oss själva att skylla. Man känner sig svag, utsatt och hjälplös och fruktar förakt från andra.

masker

Skulden är mer en moralisk kompass. Skuld känner när vi gjort något fel enligt samhällets normer och moral. Skuld kan, till skillnad från skam, gottgöras genom en handling. Alltså – skulden har att göra med det vi gjort eller inte gjort. Skuldkänslor uppstår när vi sviker samvetet som bottnar i vår moral och våra värderingar. Det går alltså att lära om!

För övrigt så snöar det häruppe på Pig Hill. Dags att plocka fram kälken.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.