Bokutgivning på G

Manus till förlaget

Att skriva romaner är ett tidskrävande arbete, särskilt då jag blivit så trögtänkt p.g.a. min Parkinson. Lägg till en stroke som skadat mig, en ADHD som gör det svårt att behålla fokus och som får mig tappa greppet om tiden, en bipolär sjukdom som gör mig impulsiv och en dyslexi som sabbar texten jag skriver. Det skapar ett enormt extraarbete. Jag skulle kunna säga att jag måste lägga ner dubbelt så mycket tid innan jag kan påstå att texten är klar att lämnas till förlaget. Timpenningen torde vara låg.

”Älskade Ester” börjar bli klar.

Nu har jag lämnat ifrån mig texten som omfattar cirka 500 sidor i bokform. Efter ett femtontal omskrivningar med mängder med fel i. Det korrektur som förläggaren läst, var fullt med småfel, som jag rättat – och förmodligen skapat nya fel. Min tålmodige förläggare och kloka lektör och de som korrekturläser mina texter, rad för rad, är till stor hjälp. Sedan återkommer ett korrektur till mig som jag rättar (och tillför nya fel) och så bollas korrekturet en massa gånger mellan mig och förlaget. Detta skulle de aldrig gjort på nåt annat förlag. Därför har jag av tacksamhet stannat hos det lilla förlaget Ord&visor förlag. Det jag kan och är bra på är det dramaturgiska, att finna de berättelser som är udda, ofta med människor som är eljest.

Mardrömmar vid boksläpp

Jag brukar drabbas av svår separationsångest var gång jag lämnar ifrån mig ett korrektur till en roman. Det är som att förlora ett barn. Sedan i maj 2019 har jag skrivit var eviga dag (Max 5-6 lediga dagar) – eftersom jag blivit så trög i skallen. Bara att placera mina fingrar på rätt tangenterna, är ett mindre helvete. Min Parkinson gör att motoriken försämras.

Skickade korrekturet i går kväll, och fick genast ångest, och drömde en djävulsk mardröm om hur det blivit nåt fel vid tryckningen så att  300 sidor kom bort och boken blev till ett tunt häfte i en bokserie som hette typ Roliga bygdehistorier (typ Åsa-Nisse). Vaknade av mitt eget skrik. Somnade och fortsatte drömma samma dröm där jag försökte sälja boken men alla bara skrattade. Stötte ihop med Umeås kulturelit som hånade mig. Till slut gick jag omkring med ett rep kring halsen – men räddades av en klok författarkollega.

Åter till hantlarna

Klev upp fem och skakade av mig mardrömmen, sen började jag tänka: ”Vad ska jag nu gör när Ester är bortlämnad”. I vanliga fall så skulle jag direkt påbörjat ett nytt romanprojekt, men denna gång måste jag få en längre period av skrivförbud, så att hjärnan får vila upp sig. Jag måste styrketräna mer, träna balansen, komma mig ut och promenera och försöka återknyta kontakten med mina vänner och se och höra min flickvän – då skrivandet har en förmåga att sluka mig helt och hållet. Jag blir osynlig för omvärlden.

Dags att vila sig i form.

Pandemin har gjort mig pank. Istället för  40 000-50 000 kronor i intäkter för mina framträdande, har alla inställda författarträffar gett min lilla firma ett minus drygt 8000 kronor. Även om boken ges ut i vår, så misstänker jag att det blir få framträdanden under detta år. Möjligen några under bar himmel nästa sommar. Så mitt hopp står till att ”Älskade Ester” säljer utav tusan – fast de pengarna betalas inte ut förrän februari 2022.

Här säljs mina böcker i Lycksele.

Som jag skrev för några dagar sedan, så har jag fått tag på ett bra försäljningsställe: Butiken/caféet på Skogsmuseet i Lycksele. Öppet på veckorna och med en himla massa turister som besöker Gammplatsen sommartid. De har redan beställt ett 20-tal böcker. Mycket glädjande. Det var tur att de övriga butikerna och platserna inte ens svarade på min fråga om att bli återförsäljare. Skogsmuseet är ändock det bästa stället.

För övrigt är nedanstående bild rätt talande.

Ja, gör så!

 

Etiketter: , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Anders

  Ursäkta en okunnig, men varför tar det så lång tid innan en författare får betalt för sina utgivna alster? Med dagens IT-system borde försäljningen kunna redovisas löpande, likaså utbetalningen till er författare.

  Hoppas att det ordnar sig till det bästa för dig med både hälsan och ekonomin!

  • Kent Lundholm (inläggsförfattare)

   Hej Anders!
   Ja, det är ibland långt mellan utbetalningarna, exv så kommer bibliotekens utbetalningar vartannat år (en dryg krona per utlånad bok). Mitt förlag mäktar med en utbetalning 1 gång per år, då det är resurskrävande att räkna samman sålda ex via förlaget, IT-bokhandlarna (Bokus, Adlibiris), bokhandlare och återförsäljning per kommission. Sedan det vi författare sålt under våra framträdanden.

   Sedan ska räknas på antal sålda ljudböcker – för dem som har råd att lägga ut för inläsning och redigering. Det kostar nog med rubb och stubb mellan 50 000 – 60 000 per ljudbok.

   Sen finns det olika avtal. Jag är en s.k kontraktsförfattare. Förlaget står för tryck, omslag, utskick etc och när det sålts tillräckligt många böcker som täcker förlagets kostnader (70 000-80 000) så delar jag (författaren) och förlaget 50/50 av vinsten. En del hostar själva upp summan och tar då risken att inte komma upp till omkostnaderna.

   Men det är ju inte på antalet sålda böcker vi tjänar pengar på. (Om man inte är nån av de kända deckarförfattarna). Det är på våra framträdanden vi drar in kosingen (80 % är beställningar från våra bibliotek och ABF bidrar till mitt arvode, resten är olika slags föreläsningar). Som vi drar in pengar på. Jag brukar året efter en nyutkommen bok komma över 100 000 (per år), sen när boken blivit ”gammal” (över ett år) så blir det ca 30 000 per år och under den tiden försöker man skriva en ny roman. Så rullar det på. Däremellan söker jag stipendier (Jag har fått 4-5 st de senaste 10 åren och de är skattefria och brukar ligga på ca 100 000 kr. Med bra recensioner och många biblioteksköp, så är det lättare att få ett stipendium.

   Sen slog pandemin till. Jag har hann med två framträdanden i fjol. 2019 då ”Män som spelar schack” lanserades blev det hela innan 15 framträdanden under tre månader (sept-nov). I fjol blev det 10 000 och ett underskott i verksamheten med 8 000 kr. Så nu är det mycket gröt på matbordet. Det är rent av katastrofalt. I vanliga fall brukar jag ta ut 3000 kr i mån för att kunna leva ett normalt liv. Nu är det noll kr – ev två år på raken.

   I vår är det tänkt att min nästa roman ”Älskade Ester” kommer ut. Men hur många framträdanden blir det? Ja kommer tredje vågen så blir det andra året i rad med inställda framträdanden. Om inte ”Älskade Ester” säljer bra, mycket bra, så blir det till att lägga ner verksamheten.

   Som tur är har jag en liten sjukersättning med rätt att författa en viss tid per vecka, utan att sjukersättningen sänks. Får in lite slantar på krönikor, ledamot i FoU panelen, och lite från Pod casting i ABFs regi. Tidigare år satte jag ihop två berättarföreställningar – men det går ju inte i år …

   Ja, blev du något klokare? Jag har använt mig själv som exempel, som nog är typisk för oss normala författare och inte säljer upplagor på 100 000 ex. Det finns en romantisk syn på författarskapet, men är mest hårt arbete. /mvh Kent

   • Anders

    Tack för svaret Kent!

    Det verkar vara ”många bäckar små” som ni ”normala författare” överlever på rent ekonomiskt. Så när vissa bäckar sinar på grund av pandemi eller andra orsaker så är det klart att det blir kärvt.

    Kultur rent allmänt verkar vara en kärv bransch att överleva i. Men jag är glad att det trots detta finns människor som kämpar med att författa, skådespela, skapa konstverk etcetera, för det berikar livet för alla oss som får ta del av denna möda. Tänk så mycket torftigare våra liv skulle vara annars!

    Så kämpa på alla ni kulturarbetare!

    • Kent Lundholm (inläggsförfattare)

     Hej Anders!
     Ja, man får kämpa på. Annars blir det väl som för huvudpersonen i romanen ”Svält” av Hamsun. Den magre, utsvultna och hungrige skriftställaren äter upp manuset han skulle få sälja kommande dag … Mvh Kent

 2. Irene Grundström

  Älskade Ester verkar så spännande….ska köpa den direkt. Det vore bra om den gick beställa och få hem i brevlådan. Lycka till Kent!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.