På nära håll – Vem fan är normal?

Jag har sagt det förr och säger det igen:

Jag förundras ofta över människor som med lätthet ser ner på andra som inte följer spelets regler. Människor som utan eftertänksamhet kastar ur sig verbala sarkasmer direkt kränkningsmenande. Människor som menar att barn, ungdomar samt vuxna med ADHD har attitydproblem eller är ett resultat av dålig uppfostran.

Hur kan människor leva med sig själv i en sådan fantasivärld av okunskap?

ADHD är ett funktionshinder!

Man kan inte säga till ett person som exempelvis är allergisk mot katter – NU SLUTAR DU ATT NYSA!

Likaså kan man inte säga till en person med ADHD-problematik – NU SLUTAR DU ATT VARA OUPPMÄRKSAM, HYPERAKTIV SAMT IMPULSIV!

”Skickliga jägare var tidigare nödvändiga för stammens överlevnad och personer med  ADHD- problematik har många av de kvalifikationer som goda jägare behöver. De har snabba reflexer (impulser) och reagerar fort både när det kommer ett byte och när det är dags att fly för att fara hotar.

Beteenden som i ”primitiva” samhällen värderas positivt och premieras, fyller inte längre någon funktion utan ses snarare som en störning. I jägarsamhällen behövs människor som är benägna att ta risker, som inte hemfaller åt eftertanke utan fattar snabba impulsiva beslut.

Att inte kunna klockan hade ingen betydelse eftersom dagens arbete styrdes av solens upp och nedgångar och läs- och skrivsvårigheter utgjorde inget hinder i det praktiska arbetet. För att orka jaga vidare i skydd av nattens mörker tog de sig några tupplurar under dagen. I nutida samhällen har dock jägarinstinkter inget större samhällsvärde.”

Många gånger fokuseras det på det negativa med ADHD som hyperaktivitet, impulsivitetshetsproblem och att de brister i uppmärksamheten, men det finns positiva egenskaper med ADHD.
 
Några av de positiva aspekterna av ADHD:

kreativa
charmerande personlighet
varmhjärtade
bra människokännedom
sinne för humor
kan snabbt förstå viktiga saker
flexibla
intuitiva
känslig för den närmsta omgivningen
passionerade, entuastiska
glömmer sina misstag, försöker istället göra bättre nästa gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.