Spicy

Jag undrar om kryddor är en trend eller om det helt enkelt är så att de flesta gillar samma krydda ungefär samtidigt?

När jag var liten så var det i stort slagsmål i skolmatsalen runt Aromatburken. Aromat användes flitigt på knäckemackor och var det så att skolmaten inte dög så kunde med fördel en 4-5 knäckisar med gyllengul Aromat ersatte de flesta näringsämnen i kostcirkeln.

Lite senare när hämtpizzan fick sin storhetstid så spajsades man upp den med Grillkrydda eller Allroundkrydda. Ibland så mycket att den Italienska delikata nykomlingen förblev supersvensk.

Ungefär i samma veva som jag flyttade hemifrån till egen lägenhet upptäckte jag Piffi Allkrydda. Vet egentligen inte vad den smakar med den ersatte ganska ofta proteiner som både var kostsamt och besvärligt att tillaga. Serverades gärna tillsammans med snabbmakaroner.

Sedan kom en tid med örter. Det fungerade nästan lika bra med torkade som färska. Att man från början inte alls visste att man kunde äta det vackert doftande Basilikablad som dekorativt prydde tallriken blev man med tiden upplyst om.

Strax därefter kom alla dessa kryddpastor liksom Sambal Oelek. Vem har inte varit på middag och blivit bjuden på Indonesisk Kyckling där den svarta sojan tillsammans med grädden gav rätten ett chokladlikt utseend – verkligen med sting.

Sedan kom flingsaltets storhetstid och jag vet inte om den fortfarande håller i sig?

Personligen så är jag helt såld på de Indonesiska kryddorna Garam Masala och Tandoori. Garam Masal har väl hängt med en tid men Tandoorikryddan på burk använder jag med fördel på det mesta liksom morgonomeletten och varma mackor. Förutom just kyckling då.

En krydda som hängt med en längre tid och som jag aldrig ledsnar på är Santa Marias Pastakrydda ”Spaghetti”.

Nu har kryddblandningarna verkligen exploderat och nya smakkombinationer trängs i hyllrader i sina mångfärgade burkar. Mango & Curry, Orange & Pepper, Cacao & Chili, Wasabi & Sesame, är bara ett fåtal som utmanar och inspirerar.

                              

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.