Argumentation

 

På Svenskan har vi pratat om argumentation och på ämnet fick vi en läxa. Läxan var enkel för de uppmärksamma:

– Hitta på en argumentation och skriv bara början…

Själv skrev jag tydligen en bok:

Att röka är sjukt

Du vet att det är skadligt att röka. Du vet att rökning förkortar ditt liv. Du vet att rökning är en ekonomisk belastning.

Så varför röker du?

Alla läkare säger att röksuget oftare handlar om vanor än kroppens starka nikotinbehov. Att rökare inbillar sig att de har ett behov av en cigarett i samband med vissa situationer som till exempel mat, dryck eller särskilda platser. Speciellt gott smakar tydligen en cigarett tillsammans med en kopp kaffe.

En rökare tänder gärna sin allra första stinkande cigarett tillsammans med dagens första kopp kaffe. Har allmänheten tur tänds inte den andra cigaretten förrän vid förmiddagskoppen som därefter i rask takt följs av kaffet efter lunch, kaffekoppen vid eftermiddagsfika och den obligatoriska koppen efter middagen samt koppen i TV-soffan.

Detta händer om vanligt vettigt folk har tur!

I annat fall så tar sig rökare friheten att förpesta den annars så friska luften när helst de önskar. Innan bussresan och direkt efter bussresan är det tydligen lagstadgat att en cigarett ska brinna i rökarens grå och livlösa ansikte.

Innan barnen hämtas på dagis bolmas det som aldrig förr utanför de barnsäkra dagisstaketen särskilt där dungen av hopvuxet björkris döljer som bäst. Givetvis tänds cigaretten ånyo så fort barnen äntligen får komma ut i friska luften efter en lång dags förvaring bland barnbaciller som flytt mellan avdelningarna med hjälp av inrättningens dammiga gamla luftkonditionering.

En cigarett tänds med fördel innan ett cirkelträningspass ty cigaretten kompletterar uppenbarligen den svindyra och trendiga träningsoutfit en rökare alltid bär – kostsam, onyttig och luktar illa. När det hårda cirkelträningspasset är över belönar rökaren sitt hjärta med långa djupa drag av tjära rakt ner i de nyss så aktivt syresättande lungorna.

Det är vetenskapligt bevisat att det finns kopplingar mellan rökning och stress och nedstämdhet. En rökare behöver således inte vara nedstämd av naturen utan behöver i stort sett bara avsiktligt krångla till det med en närstående för att finna en orsak att röka. Inte heller behöver en rökare vara särskilt företagsam eller energisk för att anklagas som stressad. Det enklaste man kan göra för att få fart på en rökare är att gömma hans cigarettpaket.

Nikotinlobbyister hävdar dagligen i olika debatter att rökning minsann är en privatsak. Detta kan jag till viss del hålla med om.

Visst är det en privatsak att fylla sin egen kropp med gifter som på sikt orsakar alla möjliga olika sjukdomar så som cancer, hjärtinfarkt, hjärtstopp, diabetes, infertilitet, impotens, astma, KOL, lungemfysem, stroke, hjärt- och kärlsjukdomar och tandlossning.

Men om jag skulle behöva presentera min älskade make som han, med matt och glanslöst striphår där rynkorna under den gråbleka hyn uppkommit på grund av påskyndat åldrande.

Min älskade make är han, med de stora gula tänderna där upphostade sega slemklumpar dagligen dinglar ur mungiporna.

Min älskade make är han, med de iskalla fingrarna och de missfärgade gula naglarna som alltid luktar cigarettfimpar…

…är det frågan om det är en privatsak längre?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.