Taco utan s

 

Jag käkade taco för första gången på min födelsedag. Året var 1983. Själv hade jag aldrig hört talas om ordet taco och än mindre visste jag att det var en maträtt uppskrämd ur den Mexikanska urbefolkningens vardagskost. En kamrat till mig hade ätit taco hemma hos sin lärare och förklarade att det var gudagott, orientaliskt och hett.

Jag fyllde alltså 18 år och skulle bjuda mina kamrater på en mexikansk middag och då kan man ju lätt fundera på var hittar man en gudagod, het, mexikansk vardagsrätt som börjar på bokstäverna taco i Holmsund 1983? Jo på lillkonsum som då även kallades Servus och i dagsläget är omdöpt till Rikets Sal.

Vi åt och torkade pannor med rosa storkonsumköpta servetter, åt och torkade ännu mer pannor – för 1983 var taco verkligen en het maträtt om man jämför med den annars så vardagliga filén black and white, kassler med ananas, kyckling i lergryta och päronhalvor med after eight.

Att jag redan 1983 skulle bli en sån oerhörd trendsättare hade jag väl aldrig kunnat drömma om? Inte heller hade jag kunnat drömma om att taco skulle bli en vardagsrätt i svenska hem varje fredag, varje månad, varje år hela vägen långt in på 2000-talet?

Taco är fortfarande efter alla dessa år gudagott, hett och orientaliskt men det bästa är nog ändå alla lådor man kan proppa fulla med lunchrester efter en tacomåltid. För även om rätten funnits i mitt liv i över 30 år så har jag aldrig lärt mig att laga rätten lagom.

Vad som allra mest förundrar mig är nog hur man ska servera taco prydligt och vackert?

Hemma hos mig så slängs tacofärsen fram på bordet i sitt tillagningskärl – kastrull eller stekpanna. Osten, paprikan, tomaterna, gurkan och löken serveras i olikfärgade skålar av porslin eller Ikeas rostfria. Salladen i en ful grön sockekaksbunke av plast, majsen i sin konservburk, tacosåsen i sin ordinära glasburk och oliverna likaså. Aiolin ställer jag mitt på bordet i en vit skål med röd text som lyder: God jul.

Hur gör ni för att göra det vackert och inbjudande på tacobordet om fredagen?

Sedan vill jag bara tillägga att på min tid hette det inte Tacos med S på slutet utan Taco – precis som det står på förpackningarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.