Demonstration och snart val igen!

Idag genomfördes en demonstration mot rasism på torget i Umeå som en motreaktion mot det som hände i lördags på samma plats. I lördags dök ett gäng ur svensk motståndsrörelse upp i Umeå, en grupp av nazister. De fick, som tur var, inte uttrycka sina åsikter i fred utan många människor i Umeå reagerade och det gör mig så stolt! Stolt över att folk inte bara gick förbi utan verkligen reagerade!

Det var väldigt många som samlades idag på torget för att demonstrera och lyssna på flera olika talare som alla höll bra anföranden, en av talarna var Helena Lindahl, Centerpartiets riksdagsledamot från Västerbotten, en god vän till mig. Hon höll ett mycket rörande tal som berörde det besök i Polen som hon nyss har kommit hem ifrån, ett besök där hon fick se nazisternas fasansfulla läger från insidan. Vill du läsa mer om denna mycket kompetenta kvinna så läs gärna hennes blogg!

När jag kom hem så var våra två äldsta barn vakna och jag berättade var jag hade varit och jag berättade även om orsaken till demonstrationen och det värmer mitt hjärta när jag ser deras omedelbara bestörtning när de får höra hur vissa människor beter sig mot andra. Linus säger att det spelar ju ingen roll hur någon ser ut eller var de kommer ifrån, alla är ju lika mycket värda, eller hur mamma? Är det ingen som har sagt det till de där nazisterna? Ja, man undrar ju…Hur kan man på allvar tycka att man har rätt att tala om för andra att de inte är lika mycket värda? Jag kan helt enkelt inte förstå det jag heller.

Igår, söndag var det folkomröstning här i Västerbotten, en folkomröstning som jag också anser handlar om alla människors lika värde, alla har rätt till likvärdig vård oberoende av var i länet man bor. Nu på söndag är det återigen dags att gå till vallokalen, denna gång är det kyrkovalet som är på tapeten. Jag har hört från flera att de inte tänker gå och rösta för att de inte känner att det är viktigt. Jag anser dock att det är viktigt, använd din demokratiska rättighet och gå och rösta är min uppmaning till alla som är medlemmar i Svenska Kyrkan. Jag hoppas så klart att du väljer att gå och rösta för att du vill vara med och påverka kyrkopolitiken. Det är viktigt att så många som möjligt går och röstar. Även om du inte känner att kyrkopolitiken engagerar dig hoppas jag att du går och röstar ändå då risken om valdeltagandet blir lågt är att krafter liknande de som dök upp i Umeå i lördags, mobiliserar folk som går och röstar på dem och det är lättare för dem att vinna mark om andra väljer att inte gå och rösta. Vi måste tillsammans se till att det inte kan ske. Stå upp för alla människors lika värde och gå och rösta på söndag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.